AK Parti Çorum Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Parlementolararası Birlik Türk Grubu Üyesi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, "Vicdan Konvoyu'nun", 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde Suriyeli kadınların 'sessiz' çığlığı olduğunu söyledi.

Vicdan Konvoyu'nun Esad rejiminin hapishanelerinde hergün işkence edilen kadınların seslerini duyurmak ve serbest bırakılmaları için 6 Mart'ta yola çıktığını belirten Ceritoğlu, "Kadınlar İçin Vicdan Konvoyu'na, Güney Afrika'dan Malezya'ya, Şili'den Etiyopya'ya birçok ülkeden 450'nin üzerinde sivil toplum kuruluşu destek Suriye'de Esad rejiminin hapishanelerinde hukuka aykırı şekilde tutulan ve her gün işkence edilen kadınların seslerini duyurmak için 6 Mart'ta İstanbul'dan yola çıkan "Kadınlar İçin Vicdan Konvoyu"na destek veren dünyanın dört bir tarafından binlerce kadın,  8 Mart'ta Hatay'ta dünyaya bu kadınların serbest bırakılmaları için çağrıda bulundular" dedi.

Suriye savaşının başladığı günden bu yana çocuklara ve  kadınlara yönelik savaş suçlarının giderek daha da arttığını kaydeden Ceritoğlu, Esed rejiminin resmi hapishanelerinde tutulan  kadın sayısının 13 bin 581 olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, "Bu kadınların  6 bin 736'sı halihazırda halen hapiste olan kadınlar. Kimisi hamileyken alınıp  orada çocuğunu dünyaya getirmiş, kimisi maalesef orada gerçekleşen tecavüz sonucu  hamile kalıp çocuk dünyaya getirmiş. Hapishanede kadınların dayak, elektrik verme, askıya asma, kızgın  demirlerle dağlama, soğuk su püskürtme, çıplak soyma, örtülerini açma, kaba  kuvvet, tecavüz gibi çeşitli sistematik işkencelere maruz kalıyorlar. Bu işkencelerin bazıları da kadınların eşlerinin ve babalarının önünde  gerçekleşmiş. Ama bu içler acısı vahşete Dünya göz yumuyor" ifadelerini kullandı.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayan Ceritoğlu, "55 ülkeden 200 otobüsle Suriye sınırına dayanan kadınların sessiz çığlığını duyuyor musunuz? Sadece ve sadece masum Suriyeli kadınların özgürlüklerini talep ediyorlar. Buruk bir 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde tüm Dünyadaki kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlar yarınların daha umutlu olmasını temenni eder Vicdan Konvoyu'na destek veren farklı Milletlerden  tüm kadın kardeşlerime teşekkür ederim" şeklinde kaydetti.             (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi