HURŞİT BOZKURT
Epilepsi Platformu Çorum Temsilcisi Kubilay Araz, epilepsi ameliyatında önemli gelişmeler yaşandığını ve bu ameliyatın epilepsi hastaları için umut olmaya başladığını söyledi. 

Epilepsi hastalarının daha geniş bilgi sahibi olması ve uzmanından fikir alması için adeta gazeteci gibi soru cevap şeklinde bilgi alarak kamuoyu ile paylaşan Kubilay Araz, “Bu bilgilendirme çalışması ile tüm hastalarımızın doğru ve yararlı bilgilere ulaşarak, tedavilerinin gerçekleşmesinde başarıya ulaşmalarını arzu ediyoruz.” dedi. 

Epilepsi ameliyatı ya da epilepsi pili ameliyatı olarak da bilinen konu hakkında  Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fak. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Öztürk’e sorularını ileten Araz, aldığı cevapları da gazetemiz aracılığı ile Çorum’da yaşayan çok sayıdaki epilepsi hastasına ulaştırdı. 

İŞTE O BİLGİLER;
Epilepsi hastalığı nedir? Bu konuda bilgi verir misiniz?
Epilepsi hastalığı beyindeki hücreler arasında bulunan elektriksel etkileşimin bozulması sonucunda ortaya çıkan ani ve kontrol altına alınamayan deşarjlardır.
Ülkemizde epilepsi hasta sayısı ne kadardır?
Epilepsi hastalığının toplumda görülme sıklığı %l olup, bu oranlar dikkate alındığında ülkemizde toplam 800.000 epilepsi hastası olduğu düşünülmelidir.
Epilepsi hastalığı doğuştan mı geliyor, yoksa sonradan mı oluyor? Bu hastalığın belirtileri nelerdir? Bir insan sağlıklıyken sonradan da epilepsi hastası olabilir mi?
Epilepsi hastalığının birçok sebebi vardır. En sık nedenler ise anne karnında beyinin gelişim kusuru, geçirilmiş ateşli hastalık, beyinde lekelenme veya beyin içinde var olan kitleler, kafa travması, genetik geçişli bazı hastalıklardır Kısacası bazı hastalarda doğuştan, bazı hastalarda ise doğum sonrası ortaya çıkan hastalıklardan ötürü epilepsi hastalığı gelişir. En yaygın belirtiler ise ani gelişen vücutta kasılmalar olup çok farklı tipte belirtiler ortaya çıkabilir (sabit bir noktaya takılı kalmak vb). Her sağlıklı birey ise epilepsi hastalığı ile karşı karşıya kalabilir ve herkes hu hastalık açısından risk altındadır.
Epilepsi hastalığı en çok kimlerde oluyor? Bu hastalıkta genç ya da yaşlı ayrımı oluyor mu?
Hastalık sıklıkla çocukluk yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Ancak az da olsa erişkin yaş gruplarında da görülebilmektedir.
Epilepsi tanı yöntemleri nelerdir?
Epilepsi hastalığı klinik bir tanıdır. Çekilen beyin filmi veya EEG dediğimiz beyindeki hücrelerin elektriksel aktivitesini ölçen yöntemler sadece tanıyı destekler.
Epilepsi hastalığının tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Epilepside tedavi; epilepsinin nedenine göre uygulanır. Şayet hastalığın sebebi beyindeki bir leke veya kitle ise öncelikli olarak o bölgeye cerrahi müdahale yapmak gerekir. Beyin görüntülemelerinde herhangi bir sorun saptanmayan hastalarda ise öncelikli olarak Nöroloji hekimlerimizin kontrolünde ilaç tedavileri başlanır.
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Ağustos 2020 tarihi itibariyle 60 hastaya epilepsi pili takılarak tedavi edildi. Bunun hakkında bilgi alabilir miyiz?
20/9 Yılı Temmuz ayında başladığımız ilk epilepsi pili ameliyatı ardından ülkemizin birçok farklı bölgesinden hastanemize ilgili tedavi için başvurular oldu. Her hastayı özenli bir şekilde Nöroloji, Beyin Cerrahi ve Psikiyatri hekimlerimiz ile değerlendirip, epilepsi pili tedavisine uygun gördüğümüz hastalarımızın en fazla iki gün içerisinde ve hiçbir ücret talep etmeden uyguladık. Hem bölgemizde, hem de ülkemizde bu ameliyatların yapıldığı yer sayısı sadece birkaç merkez olduğu için kısa süre içerisinde bu rakamlara başarılı sonuçlarla ulaştık.
Hangi epilepsi hastalarına epilepsi pili takılıyor? Pil takılması en son tedavi seçeneğidir?
Epilepsi pili tedavisi, en az 2 yıl boyunca üç farklı çeşitte ki nöbet ilacı kullanımına rağmen nöbetleri devam eden ve bizim tıbbi olarak ilaca dirençli epilepsi olarak kabul ettiğimiz tüm epilepsi hastalarında uygulanan bir tedavidir. Aslında bu tedavi son aşama tedavi olarak düşünülmektedir ve bu yaklaşım uygun bir yaklaşım değildir. Epilepsi pili tedavisi son çare olarak düşünülüp, yıllarca bu tedavi ertelenmemelidir.
Epilepsi pili ameliyatları riskli ameliyatlar mıdır? Beyin cerrahi ameliyatları içerisinde en az riskli ameliyattır.
Pil takılan hastalarda iyileşme oranı nasıl?
Epilepsi pili ameliyatı uygulanan ilaca dirençli epilepsi hastalarında L Yıl sonuçlan incelendiğinde nöbetlerin ameliyat öncesine kıyasla ortalama yüzde elli oranda azaldığı görülür.
Çevre illerden de hasta yoğunluğunuz oluyor mu?
Epilepsi pili ameliyatı uyguladığımız hastaları incelediğimizde bölgemiz başta olmak üzere, ülkemizin tüm bölgelerinden hastalarımızı ameliyat ettik. Ankara, Adana, Gaziantep, Sakarya, Bursa, Konya, Çorum, Antalya, Sivas gibi farklı şehirlerden hastalarımızın ameliyatlarını hiçbir ücret almadan tamamladık.
Epilepsi pili ameliyatının maliyeti ne kadardır?
Bu ameliyatın ortalama 80.000 TL maliyeti olup, tüm masraflar sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmaktadır.”

Editör: Haber Merkezi