FATİH BATTAR
Çorum’da son günlerde yaşanan grip salgını, hastanelerin acil servislerinde yığılmalara sebep oldu.

Uzmanlar, salgının sebebinin mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı olduğunu belirtiyor. Çorum’da mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklığı grip hastalığında artışa neden oldu, hastanelerin acil servislerinde hasta yoğunluğu oluştu.

Edinilen bilgiler göre acilde oluşan yoğunluğun mevsimsel geçişlerden dolayı kaynaklandığı belirtildi. Kış mevsiminde mevsimsel grip vakalarının sayısındaki artış beklenen bir durum olduğu belirtilirken, özellikle okullarda salgın iddiası yalanlandı.
Uzmanlar; “İlimiz genelinde şu anda yaşadığımız vaka sayısındaki artış beklenen bir durumdur ve herhangi bir salgın değil mevsimsel grip hastalığının aktif dönemidir” dedi

Aslında her yıl yaşanılan tablonun aynısını yaşandığını belirten uzmanlar, kış mevsiminde mevsimsel grip vakalarının sayısındaki artışın beklenen bir durum olduğunu ifade etti.
Grip olmayan vatandaşları da uyaran uzmanlar, toplu alanlardan uzak durması gerektiğini ve özellikle çocukların giyinme ve beslenmesine çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu; “Vatandaşlarımız için en önemli korunma yöntemlerini tekrarlayacak olursak; el yıkama gibi kişisel hijyen kurallarına uymak, kapalı alanlardan ve kalabalık ortamlardan kaçınmak, hasta kişilerle temas edilmemesine özen göstermek ve grip aşısı olmaktır. Mevsimsel gribe yakalanmış vatandaşlarımız bol sıvı tüketmeli, mümkün olduğunca istirahat etmeli ve aile hekimlerine başvurarak gerekli durumlarda semptomları giderici ilaç tedavisine başlamalılardır. Hastalık belirtilerinin başlangıcından itibaren 48 saat içerisinde başlanan tedavilerden daha süratli fayda görülmektedir. Mevsimsel grip hastalığı birçok kişide hafif seyretmekte, ancak 65 yaş üstü kişiler, kronik hastalığı olanlar ve gebelik gibi özel durumlarda zaman zaman hastaneye yatış ihtimali söz konusu olmaktadır.”

Editör: Haber Merkezi