So­ba­cı, yap­tı­ğı ya­zı­lı açık­la­ma­da, su ve be­sin yo­luy­la bu­la­şan has­ta­lık­la­rın top­lum­da sal­gın­la­ra yol aça­bil­di­ği­ni be­lirt­ti. 

Ye­te­ri ka­dar dik­kat edil­me­me­si du­ru­mun­da in­san­la­rın ti­fo, di­zan­te­ri, ko­le­ra A ve E ti­pi sa­rı­lık gi­bi has­ta­lık­la­ra ya­ka­la­na­bi­le­ce­ği­ne dik­kat çe­ken So­ba­cı, şun­la­rı kay­det­ti:
"Su ve be­sin­ler­de bu­la­şan has­ta­lık­lar­dan ko­run­mak için ne­re­de ve ne şart­lar­da üre­til­di­ği bi­lin­me­yen be­sin­ler yen­me­me­li­dir. Mik­rop­la­rın bu­laş­ma ola­sı­lı­ğı­nı azalt­mak için el­le­ri sık yı­ka­mak ge­re­kir. Ye­mek­ler­den ön­ce, son­ra, tu­va­let ih­ti­yaç­la­rı­nın kul­la­nım ön­ce­si ve son­ra­sın­da el­le­rin yı­kan­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Et, ta­vuk ve ba­lık gi­bi yi­ye­cek­ler di­ğer gı­da­lar­la te­mas et­ti­ril­me­me­li­dir. Çiğ et, ta­vuk, ba­lık doğ­ra­ma­da kul­la­nı­lan bı­çak ve kes­me tah­ta­sı her kul­la­nım­dan son­ra su ve de­ter­jan­la yı­kan­ma­lı­dır. Et kü­mes hay­van­la­rı, de­niz ürün­le­ri gi­bi çiğ gı­da­lar ve bu çiğ gı­da­la­rın su­la­rın­da teh­li­ke­li mik­rop­lar ola­bi­lir. Bu mik­rop­lar ye­mek ha­zır­la­ma sı­ra­sın­da ya da sak­la­ma es­na­sın­da di­ğer gı­da­la­ra bu­la­şa­bi­lir ve has­ta­lan­ma­nı­za se­bep ola­bi­lir. Çiğ et gi­bi gı­da­lar­la te­mas­tan son­ra el­ler bol su ve sa­bun­la yı­kan­ma­lı­dır."

Seb­ze ve mey­ve­le­rin dı­şa­rı­dan ge­le­bi­le­cek has­ta­lık et­ki­le­ri­ne kar­şı iyi yı­kan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni di­le ge­ti­ren So­ba­cı, "Ye­tiş­me sü­re­si bo­yun­ca toz bö­cek, ilaç gi­bi et­ki­le­re ma­ruz ka­lan seb­ze ve mey­ve­ler sa­de­ce su ile yı­ka­mak yet­me­ye­bi­lir, sir­ke ka­rış­tı­rı­lan su­da bek­le­til­me­li­dir. Te­miz içi­le­bi­lir su kul­la­nıl­ma­lı­dır. İçi­le­bi­lir su sağ­lan­ma­sın­da zor­luk­lar ol­du­ğun­da su­lar klor­lan­ma­lı ve­ya kay­na­tıl­ma­lı­dır." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.