Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar ve Op. Dr. Mehmet Metin tarafından Çorum’da ilk defa yapılan “Transanal Endorektal Pull-Through” ameliyatıyla, birçok merkezde tedavisi yapılamayan 9 yaşındaki hasta sağlığına kavuştu. 

Tetkikleri sonucu “Hirschsprung” hastalığı olarak bilinen ve doğumsal olarak kalın bağırsağın bir kısmı çalışmayan hastanın doğduğu günden beri şiddetli kabızlık, karın ağrısı ve tuvalete çıkamama şikâyetleriyle defalarca çeşitli hastanelere yatırılıp tedavi edilmeye çalışıldı, ancak bu yaşına kadar tedavisi mümkün olmadı.
Bir haftadır aynı şikâyetlerin olması üzerine hastaneye başvuran hastaya Doç. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar ve Op. Dr. Mehmet Metin tarafından 5 saat süren başarılı bir ameliyat yapıldı. Karnında herhangi bir kesi yapılmadan, hastanın anüs bölgesinden çalışmayan bağırsağın çıkarılarak sağlam bağırsağın buraya bağlanması şeklinde yapılan bu ameliyat tekniği Çorum’da ilk defa yapılırken bu tür operasyonun Türkiye’de ancak sayılı merkezlerde yapılabildiği belirtildi.    

Editör: Haber Merkezi