Dün­yada şe­ker ih­ti­ya­cı­nın %72’si şe­ker ka­mı­şı ve mı­sır ni­şas­ta­sın­dan, %28’i şe­ker pan­ca­rın­dan el­de edi­li­yor. Yur­du­muzda ise yıl­lar­dır şe­ker ih­ti­ya­cı­mız, şe­ker pan­ca­rın­dan kar­şı­la­nı­yor­du. 

Yıl­lık şe­ker ih­ti­ya­cı­mız 2,5 mil­yon ton olup, ki­şi ba­şı yıl­lık 30-35 ki­lo şe­ker tü­ke­til­mek­te­dir. 
AB ül­ke­le­rin­de ni­şas­ta baz­lı şe­ker için or­ta­la­ma %2’lik ko­ta uy­gu­la­nır­ken, Fran­sa ve Al­man­ya'da % 0,5- 0,9 ci­va­rın­da iken, ül­ke­miz­de bir ara % 15 ni­şas­ta baz­lı şe­ker üre­ti­mi­ne izin ve­ril­miş­tir. Ni­şas­ta baz­lı şe­ker üre­ti­mi ucuz ol­du­ğu için, gı­da sa­na­yi­in­de tat­lan­dı­rı­cı ola­rak, yo­ğun şe­kil­de kul­la­nıl­mak­ta­dır.
Yük­sek frük­toz içe­ren mı­sır şu­ru­bu do­ğal de­ğil­dir. Bu tat­lan­dı­rı­cı­lar alın­dı­ğın­da, vü­cut­ta in­sü­lin sal­gı­sı ol­maz. Şe­ker di­rek ka­na ka­rı­şır. Bu se­bep­le di­ya­bet, şiş­man­lık, tan­si­yon has­ta­lı­ğı, da­mar has­ta­lık­la­rı mey­da­na ge­lir.

Kris­tal şe­ker alın­dı­ğın­da ise vü­cut in­sü­lin sal­gı­lar. İn­sü­lin şe­ke­ri den­ge­le­me­ye ça­lı­şır. Tok­luk his­si olu­şur. Kul­la­nıl­ma­sı uy­gun olan şe­ker, kris­tal ya­ni pan­car şe­ke­ri­dir.
Ye­ni ka­bul edi­len tor­ba ya­sa­da mı­sır tat­lan­dı­rı­cı­sı olan, ni­şas­ta şe­ke­ri­ne %5 ko­ta ge­ti­ril­miş­tir. Fa­kat ül­ke­mizde ih­ra­cat amaç­lı ku­ru­lan ni­şas­ta şe­ke­ri fab­ri­ka­la­rı­nın üre­ti­mi­nin ne ka­da­rı ih­raç olu­yor, yok­sa bir kıs­mı yurt için­de mi kul­la­nı­lı­yor, bu dü­şün­dü­rü­cü ko­nu­dur. NBŞ fab­ri­ka­la­rı­na mı­sı­rın bü­yük kıs­mı Ame­ri­ka'dan gel­mek­te­dir.
Mı­sır tat­lan­dı­rı­cı­sı üre­ti­mi faz­la olup, pi­ya­sada da­ha faz­la kul­la­nıl­dı­ğın­da, kris­tal şe­ke­rin kul­la­nı­mı azal­mak­ta, şe­ker fab­ri­ka­la­rın­da stok oluş­mak­ta­dır. Bu se­bep­le fab­ri­ka­lar, pan­car alı­mı­nı azalt­mak­ta, bu du­rum­da pan­car üre­ti­ci­le­ri­ni zo­ra sok­mak­ta­dır.  Bi­zim üre­ti­ci­miz zo­ra gi­rer­ken, yurt dı­şın­dan mı­sır alın­mak­ta­dır!...
Pan­car­dan şe­ker üre­ti­min­de de şu hu­sus­lar var­dır. Yur­du­muzda şe­ke­rin el­de edil­me yüz­de­si en faz­la olan pan­car­lar, İç Ana­do­lu böl­ge­sin­de ye­tiş­mek­te­dir. Bu­nun se­be­bi de bu böl­ge de ge­ce ve gün­düz sı­cak­lık­la­rı­nın en faz­la ol­du­ğu böl­ge ol­ma­sı­dır. Bu böl­ge de ra­kım 1000 met­re ci­va­rın­da­dır. İç Ana­do­lu böl­ge­sin­de bir ki­lo şe­ker, 90 ku­ruş ci­va­rın­da mal ol­mak­ta­dır. 

Sa­kar­ya ta­ra­fı çok ya­ğış ol­du­ğun­dan, pan­car­lar iri ol­mak­ta, şe­ker el­de et­me yüz­de­si düş­mek­te­dir. Do­la­yı­sı ile bu böl­ge­de şe­ker yak­la­şık iki li­ra­ya mal ol­mak­ta­dır.
Do­ğu Ana­do­lu böl­ge­sin­de, ha­va­la­rın so­ğuk ol­ma­sı se­be­bi ile pan­ca­rın ye­tiş­me mev­si­mi kı­sa ol­mak­ta, fab­ri­kada üre­tim 1-2 ay­da bit­mek­te, şe­ke­rin ki­losu 5 li­ra­ya mal ol­mak­ta­dır. 
Bu du­rum­da İç Ana­do­lu böl­ge­si dı­şın­da pan­car eki­mi, pan­car­dan şe­ker üre­ti­mi eko­no­mik ol­ma­mak­ta­dır.  
Şe­ker pan­ca­rın­dan şe­ke­rin dı­şın­da al­kol, is­pir­to, küs­pe el­de edil­mek­te, hay­van ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri­nin yem ih­ti­ya­cı kar­şı­lan­mak­ta­dır. Ay­rı­ca şe­ker fab­ri­ka­la­rın atöl­ye­le­rin­de, şe­ker fab­ri­ka­la­rı­nın ih­ti­ya­cı olan ma­ki­ne üre­ti­le­bil­mek­te­dir. 
Şe­ker fab­ri­ka­la­rı ta­rım­sal üre­tim, is­tih­dam, fab­ri­ka­lar­da üre­tim ve sağ­la­dı­ğı is­tih­dam ile ül­ke eko­no­mi­si­ne kat­kı sağ­la­mak­ta­dır. Eko­no­mik olan, eko­no­mi­ye kat­kı­sı olan şe­ker fab­ri­ka­la­rın­da özel­leş­tir­me­ye git­mek doğ­ru de­ğil­dir.

NBŞ (Ni­şas­ta şe­ke­ri şu­ru­bu) üre­ti­mi kı­sıt­lan­ma­lı, in­sa­nı­mı­zın çe­şit­li has­ta­lık­la­ra ya­ka­lan­ma­sı ön­len­me­li­dir. Ba­tı ül­ke­le­rin­de NBŞ şe­ke­ri üre­ti­mi yok de­ne­cek ka­dar az­ken, ül­ke­miz­de NBŞ tat­lan­dı­rı­cı­sı üre­ti­mi­nin %5 ol­ma­sı çok faz­la­dır. İh­ra­cat yap­mak üze­re ku­ru­lan NBŞ fab­ri­ka­la­rı­nın üre­ti­mi iyi­ce de­net­len­me­li­dir. Ba­sın ve ya­yın yo­lu ile ni­şas­ta­lı tat­lan­dı­rı­cı­la­rın za­rar­la­rı, hal­kı­mı­za iyi­ce an­la­tıl­ma­lı­dır.