Sigarayı Bıraktığınızda Yaşayabileceğiniz Olumsuzluklar Nelerdir?

Sigara içerken düzenli olarak aldığınız nikotinin, sigarayı bırakmanızla beraber alınmasının durmasıyla "nikotin yoksunluk belirtileri" olarak adlandırılan bir takım sıkıntılar oluşabilir. Bağımlıların 2/3'ünde yoksunluk belirtileri oluşur. Bu durum geçicidir. Çoğu 2-3 hafta içinde kaybolur. Bazen biraz daha uzun sürebilir.

Nikotin yoksunluk belirtileri
* Huzursuzluk, gerginlik, sinirlilik, aşırı tepki verme
* Düşünceleri toplamada güçlük
* Uykusuzluk veya fazla uyumak
* Baş ağrısı, baş dönmesi
* Yorgunluk
* Titreme
* Kabızlık
* Ağız kuruluğu
* Öksürük, balgam çıkarma
* İştah artması, kilo alma

Bu durumlarda neler yapabilirsiniz? 

* Huzursuzluk, gerginlik, sinirlilik durumlarında; yürüyüşe çıkabilir, spor yapabilir, müzik dinleyebilir, duş alabilirsiniz.

* Uykusuzluk çekiyorsanız; akşam 19.00'dan sonra çay, kahve gibi kafeinli içecekleri bir süre içmemeniz ya da olabildiğince az içmeniz, ılık duş almanız, ılık süt içmeniz yararlı olabilir.

* Baş ağrısı varsa; yürüyüş ya da hafif egzersizler yapmak, duş almak iyi gelebilir. 

* Kabızlık oluştuysa; bol su ve meyve suyu içmek, posa bırakan lifli yiyeceklere ağırlık vermek bu sorunu önlemenize yardımcı olacaktır. 
* Ağız kuruluğu olursa; su içmeyi, sakız çiğnemeyi deneyin.

* İştah artması ve kilo alma; sigarayı bırakanlarda sıkça karşılaşılan bir durumdur. Genellikle yaklaşık 3-5 kg'lık artış beklenir. Bu durumdan rahatsız olan pek çok kişi yeniden sigaraya başlamak için bunu gerekçe olarak kullanmaktadır.

Beslenme alışkanlıklarınızda küçük değişiklikler yaparak, besinlerinizin kalori içeriğine dikkat ederek ve günlük egzersizlerini arttırarak kilonuzu kontrol altında tutabilirsiniz.
Şunu hiçbir zaman unutmayınız ki! Sigara içmek sağlığınıza, alacağınız bir kaç kilodan daha fazla zarar verir.

 

Kilo artışını önlemek ve sağlıklı bir yaşam için:
* Bol meyve ve sebze yiyin.

* Kuruyemişlerden, cips, bisküvi vb. yağlı, kalorisi yüksek gıdalardan uzak durun.

* Bol sıvı tüketin. İçeceklerinizin yağsız veya az yağlı olmasına dikkat edin. Kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak durun. 

* Yağsız et (tercihen beyaz et), balık tüketin.

* Yağlı ve şekerli yiyecekleri olabildiğince azaltın.
 

Sigarayı bırakırken eşzamanlı başlanılan egzersizlerin ve yürüyüşlerin hem kilo almayı engellediği hem de kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağladığı gözlenmiştir.

Sigara bırakıldığında ortaya çıkması muhtemel nikotin yoksunluk belirtileri, sigarayı bırakmaya çalışan kişinin işini zorlaştırmaktadır. Bu gibi durumlarda müracaat edeceğiniz hekiminizin uygulayacağı tıbbî tedavi, aşırı içme isteğini azaltacağı gibi, yoksunluk belirtilerini de kontrol altına alacağından, sigarasızlığa alışmayı kolaylaştıracaktır.

Özetin Özeti: Asla pes etme… O seni bırakmadan sen onu bırak kardeşim! Bırak ki, sofrana aş, geleceğine iş, nazik bedenine sağlık sıhhat afiyet olsun… Ne dersin?