Sigarayı Bırakmada Uygulanabilecek Yöntemler:
Kendi Kendine Bırakma

Bağımlıların bir kısmı sigarayı birden, kendi kendine bırakabilir. Sigarayı bırakmaya hazırlanın ;
* Sigarayı bırakamayacağınızı düşünmeyin. Karamsarlığa izin vermeyin. Siz kainatta en yüce yaratıksınız, insansınız. Dünyada yapamayacağınız şey yoktur. Yeter ki isteyin ve iradenize güvenin. Sigarayı bırakmak için İSTEKLİ, KARARLI ve AZİMLİ olun. Öncelikle beyninizde bitirin.

* Daha sağlıklı olmaya karar verdiğiniz için kendinizi kutlayın.
* Sigarayı bırakmayı isteme nedenlerinizi yazın, her zaman görebileceğiniz yerlere asın, yanınızda taşıyın.
* Bırakmanın yollarınını düşünün. 
* Sigaraya el sürmeyin, el altında bulundurmayın. Alışkanlıktan uzak durun.
* Aile bireylerinize, arkadaşlarınıza, yakınlarınıza sigarayı bırakacağınızı söyleyin ve onlardan destek isteyin... Onları, bunun için belirlediğiniz tarihten (sizin için önemli bir tarih olabilir) haberdar edin. O gün bırakma konusunda kararlılığınızı koruyun. Tarihi ertelemeyin.
* Mümkünse bir arkadaşınızla veya eşinizle hatta mesai arkadaşlarınızla, komşularınızla, yakınlarınızla birlikte bu işe başlayın. Böylece karşılıklı destekle bu dönemi daha rahat atlatabilirsiniz. Birlikte hareket edeceğiniz kişilerle aranızda bir "sözleşme" hazırlayın. Sözleşmeye bağlı kalmayanlara pek de küçük olmayan maddi ve manevi yaptırımlar uygulayın. Sözünde duranları ödüllendirin.
* Evinizde, iş yerinizde sigara ve sigarayı hatırlatacak eşyaları (kibrit, çakmak, sigaralık, kül tablası... gibi ) kaldırın. Yerlerine çiçek, biblo... gibi mekanları ferahlatan, güzelleştiren eşyalar koyun.
* Giysilerinizi ve evinizi, iş yerinizdeki perdeleri sigara dumanının kokusundan arındırın.
* Sigara içilen yerler ile size sigara içme isteği veren ortamlardan uzak durun. Bunun yerine zamanınızı temiz havalı, güzel manzaralı yerlerde değerlendirin. (Sigara içilen yer ve ortamı rahatsız hale getirmek caydırıcı olabilir. )
* Kafanızın sakin olduğu zamanlarda, özellikle gece yastığa başınızı koyduğunuzda sigaranın size ve sevdiklerinize ne gibi maddi ve manevi zararları ve yararları olduğunu gözünüzün önüne getirin. Akıl terazisi ile tartın ve vicdan muhasebesi yapın. 
Ayrıca, sigara bırakılmasında tiryakilerin sevdiği yakınlarının duygusal destekleri ve istekleri de  çok önemlidir. Bu konuda birkaç örnek vermek istiyorum.
* Yıllar önce görev gereği bir ilimize (Niğde) gittiğimizde Belediye Başkanının odasında bir konuşmaya tanık olmuştum. İyi bir tiryaki olduğu bilinen ve sigarayı kesinlikle bırakamayacağını söyleyen Savcı beyin, bırakma öyküsünü dinlediğimde çok etkilenmiştim. Şöyle demişti:
"Gerçekten bırakamayacağımı sanıyordum... Bir hafta sonu geç saatte kalkmış, kahvaltımı yapmış, sigaramı yakmıştım... İlkokula giden oğlum uzunca süre mahzun gözlerle bir sigaraya baktı, bir bana baktı...ve ardından ağlamaklı bir sesle şunları söyledi:
-Babacığım, bu sigarayı bizden daha mı çok seviyorsun !...
Bu sözler içime öyle işledi ki ! ... bir anda karar verdim… Aradan 3 ay geçti...O gündür bu gündür içmiyorum. Demek ki ! Bırakılabiliyormuş..."
* Teşkilatımızda çalışan bir bayan Sivil Savunma Uzmanı arkadaşımız da, 17 yaşındaki oğlunun konuşmasından çok etkilenerek sigarayı bıraktığını söylemişti. Oğlu şöyle demiş:
"-Anneciğim, seni sigara içerken gördüğümde içim yanıyor..."
O gün söndürmüş.
* Memuriyette Yükselme Kursları için eğitime katılan bir bayan da teneffüste sohbet sırasında sigara bırakma öyküsünü anlatırken,
"...Ben içerdim... Eşim içmez... Bana da karışmazdı... Eşimin anlattığı bir olaydan sonra kıssadan hisse çıkardım ve bıraktım." 
Eşini, etkinlik için gittiği ortamda bir güzel bayan karşılar. Eşi şöyle anlatır : 
"Karşıdan çok güzeldi. Fakat yanına yaklaştığımda o güzelliği göremedim... Sigara kokuyordu..."
(kıymetli hocam emekli eğitimci Erdoğan Akdemir beye bu noktada verdiği emekler için kalbi teşekkür ediyor, ellerinden öpüyorum)

Bunların yanı sıra, herhangi bir hastalık sonrasında gitmiş oldukları doktorun ciddi uyarıları ile sigarayı bırakanlar da mevcuttur. Bu içiciler genellikle sakat veya yatalak kalmaktan ya da hastalıkların tekrar ortaya çıkmasından korktukları için sigarayı bırakanlardır.

Sigara bırakma konusunda en etkili yöntem, bir gün saptayıp, o andan itibaren sigara içmemektir. Bırakanlar arasında birden bırakanlar çoğunluktadır. Yavaş yavaş azaltarak bırakma yönteminin başarısı biraz düşük olsa da, sigara içmeyi her geçen gün azaltarak, belli bir zaman dilimi içinde bırakanlar da vardır.
Günde 1 paketten fazla sigara içenler, tamamen bırakmadan önceki 1 hafta gibi bir süre boyunca içtikleri sigara sayısını biraz azaltarak, tamamen bırakma esnasında ortaya çıkacak olan yan etkilerle başa çıkmalarını kolaylaştırabilirler.
Sigarayı bırakmak zor olabilir. Ancak şimdiye kadar sizin gibi pek çok kişinin sigarayı bırakmayı başardığını unutmayın. Önemli olan iş işten geçmeden, sağlığın yanında daha fazla maddi ve manevi kayıplara uğramadan bırakabilmektir. 
İlk denemede ve sonraki denemelerde başarısız olursanız, kendinize olan güveninizi yitirmeyin. Umutsuzluğa kapılmayın ve mücadelenize devam edin. Gerekiyorsa tıbbi tedavi desteği alın. "Sigara Bırakma Klinikleri'ne başvurun. Profesyonel yardım alanların uzun dönemde daha başarılı oldukları kanıtlanmıştır.
Özetin Özeti: Değerli sigara tiryakileri; gelin sigara sizi bırakmadan siz sigarayı bırakın. Özellikle alt gelir grupları bırakan ki, ona gidecek para aileye aş olsun, çocuklara iş olsun, size de sağlık olsun…