Öğretim yılı içinde ancak iki defa Bursa'ya gidebiliyordum. O sırada derslere devam ediyor, biriken ders notlarını toparlıyordum, yine böyle bir dönemde sınıf arkadaşlarımdan Adanalı Arif, koluma girdi ve beni pastaneye davet etti. Akademinin karşısındaki pastaneye gittik, üst kata çıktık. Siparişlerimizi verdikten sonra başladık sohbete. Ama sohbet mi sorgu muydu, pek anlayamadım.
Arif, söze başladı:
-Sen, her sene Haziran sınavlarını es geçiyorsun. Eylül'de gelip hepsini verip geçiyorsun. Anladık, başarılı bir öğrencisin. Tam devam etsen, gelecekte önemli yerlere gelebilirsin. Niçin devam etmiyorsun?
Ben, açık konuşmak istemiyordum:
-Babam yaşlı. Çorum'da dükkanımız var ama onu idare etmekte çok zorlanıyor. Onun için dükkanı ben çalıştırıyordum. Bu arada da derse devam edebiliyorum.
-Sana burs temin edeyim. Babana da yardım edebilirsin. Dükkanı beklemene gerek kalmaz.
Bu sözler, kuşkularımı artırıyordu. Bu adamın yetkisi ne ki bana burs temin edebiliyor? Zengin mi? Resmi görevli mi? Burs teklifi üzerine:
-Kimseye yük olmak istemem, dedim.
O da kendinden emin bir eda ile:
-Bunu isteyen herkese yapıyoruz. Yeter ki sen iste… dedi.
Arif, tekliflerini sıraladı, ben de benzer cevaplarla geçiştirmeye çalıştım. O da bana:
-Beni bu sözlerle kandıramazsın. Sen, bir şey saklıyorsun. Sen diğer arkadaşlardan farklısın. Çorum'daki adresini söyle de seni bir araştırayım, dedi.
Hangi yetkiyle adres istiyordu? Merak ettim. Arif, gizemli bir kişiydi. Adresimi aldı. Oradan ayrıldık. Araştırdı mı, araştırmadı mı bilmiyorum. Nasıl araştıracağını da merak etmedim dersem yalan yalan olur. Pastaneden sonra şehir merkezine doğru hareket ettim. Önce yemek yedim. Ardından otele gittim. Odama girdiğimde baktım ki bavulumdaki her şey yatağın üzerine saçılmış ama hiçbir şey alınmamış. Belli ki bu, bir hırsızlık olayı değil.
Doğru otel yöneticisine gittim. Durumu anlattım. Odama hiç kimsenin girmediğini söyledi. Öyleyse bu neydi? Ben pastanede iken birileri de odamda araştırmamı yapmıştı?.. Onlar da aynı ekipten miydi?
Ben, Konya Yüksek İslam Enstitüsü'nde okuduğumu açıklayamıyordum. İki yüksek okulda okumama izin verilmeyeceği için bunu gizliyordum. Onlar da başka şüpheler peşinde olsalar  gerek ki bu kadar araştırma yoluna gittiler. Aslında onların sandığı gibi gizemli bir adam değildim. Ama onlara bunu anlatmak zordu.