HARUN AKKAYA
Futbol İl Temsilcisi Engin Ayan son haftalarda amatör maçlarda yaşanan protesto hareketleri üzerine bir açıklama yaparak bunların suç olduğunu ve yapan futbolcu ve idarecilerinin ceza kuruluna sevk edileceğini açıkladı.


Engin Ayan müsabaka öncesinde yapılan serenomi sırasında hakem ve bağlı oldukları kuruluşları protesto amaçlı hakemin elini sıkmayarak takım halinde sportmenliğe aykırı hareket eden ve hakem raporu ile tesbit edilen seranomide bulunan sporcuların tamımı ile müsabaka isim listesinde adları bulunun antrenör ve yöneticileri ile bu protesto eylemine anlaşmalı olarak katıldığı belirlenen rakip takım sporcuları ve antrenörlerinin Futbol Disiplin Talimatının 36. maddesi uygulanarak disiplin kuruluna sevk edileceğini açıkladı.


Ayan açıklamasında sportmenliğe ve spor ahlakına aykırı hareket eden tutum ve davranışlar ile TFF’nin saygınlığını zedeleyen yada futbolun değerini düşüren futbolculara 1-3 maç men, yöneticilere ise 21 ile 60 gün arasında hak mahrumiyeti cezalı verileceğini söyledi.


Öte yandan futbolcular ve kulüp yöneticilerinin görevlileri ve diğer kişilerin her türlü iletişim araçları, sosyal medya her türlü basın yayın organı ve sair şekilde müsabaka hakemleri ile sportmenliğe veya spor ahlakına aykırı olarak irtibat kurmalarının yasak aldığını belirten Ayan bunun tesbiti halinde futbolculara ve yöneticilere en az birer yıl hak mahrumiyeti cezası verilebileceği uyarısında bulundu.


Sportmenliğe aykırı açıklamalarla ilgili olarak basın yayın organları ve sosyal medya aracılığı ile sportmenliğe, spor ahlakına fair play anlayışına aykırı açıklamalarda bulunan ve Federasyon’un saygınlığını zedeleyen futbolun değerini düşüren sporda şiddet veya düzensizliği teşvik eden, müsabakalardaki görevlileri spor kulübü veya federasyon yöneticilerini rencide edecek yada bu kişilere husumet duyulmasına neden olabilecek açıklamalarda bulunan futbolculara 2-6 maçtan ben yöneticileri ise 45-120 gün arasında hak mahrumiyeti cezası verilebilecek.
Bu açıklama Bayat Belediyespor’un geçtiğimiz hafta sonu sahasında oynadığı Osmancık Belediyespor maçının serenomisinde hakemlerinin elini sıkmayarak protesto etmelerinden dolayı yapıldı. 1. Amatör Küme’de Bayat Belediyespor’un İskilipspor ile oynadığı maçta yaşanan hakemin Bayat Belediyespor’lu bir isme küfür ettiği iddiası ile başlayan tartışmanın ardından Bayat Belediyespor kulübü tarafından protesto edilmek için böyle bir uygulama yapıldığı öğrenildi.