Dünyada birçok kurum, şirket kurulmuş, bazıları aktif faaliyetlerini devam ettirirken bazıları ise tarih sayfalarında yerini almıştır. Geleceği iyi okuyabilen, geleceğe giden yolda doğru ve emin adımlarla yürüyebilen kurum ve kuruluşlar hayatlarına devam edebiliyor.
Bugün dünya sahnesinde yer alan birçok marka ise çok küçük fikirlerle yola çıkmış, sonra iyi bir yönetim ve organizasyon ile bu noktalara gelmiştir. 
Daha önceki yazımda belirtiğim gibi ülkemiz yazılım çöplüğünden geçilmemektedir. Birçok proje büyük hayaller ile yola çıkmış, bugün ise yerinde yeller esmektedir.
Geliştirilen veya geliştirilecek yazılım projelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması çok önem arz etmektedir. Geliştirilen projelerin sürdürülebilmesi için yapılacak fizibilite, insan kaynağı, bütçe, ar-ge çalışmaları haricinde önemli birkaç hususu açıklamak istiyorum.
Birbirinden farklı ihtiyaçlar için küçük programlar yerini; tam etkileşimli ve kurumun tüm ihtiyaçlarını çözebilen bütünleşik programlar almaya başladı. Bu tür bütünleşik programların tek bir programcı ile geliştirilmesi ve sürdürülebilmesinin imkânı yoktur.
Sürdürülebilir bir program geliştirmenin en önemli aşaması ise kurumun kararlılığı ile birlikte Proje Yönetimi ve Proje Ekibidir. Özverili, heyecanlı, işinin ehli ve uzman yazılım ekibi önemli bir husustur.
Özveri ve Heyecan
Her alanda olduğu gibi yazılım geliştirmenin en önemli unsuru özveri ve heyecandır. Özveri ve heyecan olmadan ağız tadıyla yemek bile yenmiyor ki uzun yıllar sürecek çalışma yapılsın. Bu nedenle geliştirilecek proje için mutlaka özverili ve heyecanlı bir ekip oluşturulmalıdır. 
Tabii bu ekip oluşturulduktan sonra, sürdürülebilirliğin sağlanması için ekip çalışmasının sürdürülebilir olması gerekmektedir. Ekip çalışmasında sürdürülebilirliğin sağlanması için özveri ve heyecanında sürdürülmesi gerekmektedir. Sürekli gelişen ve yenilenen bilişim dünyasında geride kalmamak için eğitim ve etkinliklerle proje ekibinin, moral, motivasyonu ve dinamizmi korunmalıdır. 
Yazılım geliştirme noktasında proje ekibinin sürekliliğini sağlamak için ortak bir programlama dili kullanılmalı ve kurum kültürü oluşturulmalıdır. Birbirinden kopuk, birbirinden farklı kurallarla yapılacak çalışmalar kısa sürede işe yarasa da uzun vadede büyük sıkıntılara neden olacaktır. 
Özverili ve heyecanlı bir ekibi yönetmek için proje yöneticisinin önemi ortaya çıkmaktadır. Ortak bir dilin sorunsuz kullanılması, yeni gelişmelerin takip edilmesi, gelen istek önerileri değerlendirilmesi, yeni ekip üyelerinin adapte edilmesi gibi birçok konunun yürütülmesi ile birlikte projenin ekibinin koordinasyonunda proje yöneticisinin önemi büyüktür.
Proje yöneticisi hem yazılım geliştirmenin her aşamasında hem de iş ve insan yönetiminde yetenekli olmalıdır. Her ikisine de hakim olunmadığı zaman bir çok sorun ve problemler ortaya çıkmaktadır. 
Kısaca başlanılan projelerin zamanında ve stabil olarak bitirilmesi, gelen öneriler ve yenilikler karşısında güncelliğinin sağlanarak sürdürülebilirliğinin sağlanması çok önemli bir husustur.