Yedi Sekiz Hasan Paşa Paneli
Yedi Sekiz Hasan Paşa: kitap, yazı ve sempozyum tebliği gibi çalışmalar sonucunda Çorum’da yeniden gündem oluşturdu. Bunu kamuoyunun yanı sıra ilim çevresi de gördü. Bu bağlamda Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan Bey, bana konuyu birde panelle ele alalım dedi. Ben de siz nasıl münasıp görürseniz diyerek kabul ettim. Rektör Bey, “Ben, tarih bölümünden bir hocayı görevlendiririm. Onunla birlikte paneli hazırlarsınız” deyince ben de çok uygun olur dedim.
Bu görüşmemizden bir hafta sonra tarihci Prof.Dr. Mehmet Çanlı beni aradı. Telefonda Yedi Sekiz Hasan Paşa konusunda bir panel jazırlamayı düşündüğünü, benim de burada rol alıp alamayacağımı sordu. Ben de ne gibi bir görev düşündüğünü sorunca “Biyografisini hazırlamak senin için kolay olur. İstersen onu hazırla” dedi. Ben de diğer yönlerini kim sunacak diye sordum. “Onları düşünme sen. Hacettepe ve Gazi Üniversitelerinden hocalarımı davet ederim. Onlar anlatırlar” dedi. Merakla onların bu konuda bir çalışmaları olup olmadığını öğrenmek istedim. Mehmet Bey, “Yok ama senin kitaptan okuyup anlatırlar” deyince “Öyleyse ben bu programda yer almak istemiyorum. Hocalarının arasında dolgu malzemesi, figüran olmak istemiyorum. Rektör Bey’e de durumu aynen aktar” deyip telefonu kapattım.
Aradan bie hafta geçti Fen Edebiyat Fakültesi’nden Yrd.DoçDrç Mustafa Bakan beni aradı. “Hocam, Rektör Bey Yedi Sekiz Hasan Paşa konusunda bir panel düzenlemeyi düşünmüş. Bu konuda tek sizin eseriniz var. Bunu birlikte hazırlayalım” dedi. Ben de itirazsız kabul ettim. Bir kafede buluştuk. Oturup ayrıntılarını konuştuk. Benim görevim, Yedi Sekiz Hasan Paşa’yı tanıtmak ve eserin hazırlanması sürecini anlatmaktı. Mustafa Bakan Bey, dönemin sosyal ve siyasi çalkantıları arasında konuyu değerlendirecekti. Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan Bey de Yedi Sekiz Hasan Paşa’nın Çorum’a hizmetlerini anlatıp kentimiz için önemini veugulayacaktı. Program, böylece hazırlanmış oldu.
Üniversitemizin desteğiyle program 27 Şubat 2012 tarihinde Devlet Tiyatro Salonu’nda yapıldı. Hem de Paşa’nın vefatının 107. yılında. Panel, gayet verimli geçti. O dönem Beşiktaş Kaymakamı olan Sadettin Yücel de Yahya Efendi dergahı haziresinde Yedi Sekiz Hasan Paşa’nın kabrinin başından 3G tekniğince canlı bağlantı yaptı. O da salonda heyecanla izlendi.
Panelin sonunda Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan Bey, bir konuşmayla programı değerlendirdi ve bana bir plaket takdim etti. Böylece panel de gerçekleşmiş oldu.
Kitabın Sonraki Baskıları:
Yedi Sekiz Hasan Paşa, cahil değildi. Cesurdu, devletine sadıktı. Türklerin padişahı ve müslümanların halifesi olan sultana hiç bir zaman ihanet etmemiş, ihanete kalkışanlara da fırsat vermemişti. II. Abdülhamit’e düşman olan İttihatçılar gibi düşünenler, Yedi Sekiz Hasan Paşa’ya da düşman olmuşlardı. Dün de böyleydi, bugün de böyle.
Biz, önyargılardan uzak olarak lehindekilerin ve aleyhindekilerin görüşlerine de yer vererek kitabı yazırladık. Olayları o günü mantığıyla vermeye çalıştık.
Eser ortaya çıkınca Belediye Başkanımız Turan Atlamaz’ın sayesinde 2004 yılında ilk basımını gerçekleştirdik. Eser, büyük ilgi gördü. Türkiye’nin her yanından talep geldi. Pek çok yazarımız ve dostumuz tanıtım yazısı yazdı.
Bu ilginin hiç azalmadan devamı üzerine yeni basımına ihtiyaç duyuldu. 2015 yılında yine Belediye Başkanımız Muzaffer Külcü döneminde ikinci baskısı yapıldı. Tarih meraklılarının ve akademisyenlerin talepleri de böylece karşılanmış oldu.
Kitap, İstanbul piyasasında da yer buldu. Pek çok internet sitesinde satışlarının yapıldığını duyduk. Kitapları nereden ve nasıl temin ettiklerini araştırmamıza gerek kalmadan ikinci el kitap adı altında satıldığını gördük.
Bu durum, İstanbul’daki bazı yayıncıların dikkatini çekmiş. Israrlı talep üzerine 2019 yılı Nisan ayında TAVEO yayınevi tarafından 3. basımı yapıldı. Arzu edenler oradan temin edebilirler.
Yayınevi sahipleri, basım aşamasında kitabı gören filim şirketi sahiplerinden birilerinin bu eseri film veya dizi haline getirmeyi düşündüklerini söyledi. Telefonda aktardığı bu bilgi konusunda henüz bir gelişme olmadı.
“Beşiktaş Muhafızı Yedi Sekiz Hasan Paşa ve Bir Devrin Hikayesi” adlı kitabın yazımından basımına kadarki serüvenini sizlere böylece aktarma fırsatı buldum. Bazı olayları sizlerle paylaşmış oldum. Dilerim bu çalışmalar, daha ileri boyutlardaki araştırmalara bir başlangıç olur. SON.