Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde sorun çözen, çözüm üreten, sonuç ve vatandaş odaklı devlet anlayışı ile bürokrasinin azaltılması, kamu hizmetlerinde hantallığa sebebiyet veren hususların ortadan kaldırılması, milletimize hizmetlerin süratli ve en iyi şekilde sunulması, devlet ve millet bütünleşmesini zedeleyen davranışlardan kaçınılması 2018/13 sayılı genelge ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından istenmektedir. 


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay geçtiğimiz günlerde "e-Devlet çalışmamız yüzde 90'ın üzerinde. Kamunun verdiği hizmetlerin tamamını internet üzerinden veriyor olacağız. Şimdi buradan yılsonu itibariyle 2019 sonu itibariyle birinci aşamayı, e-Devlet çalışmasını, tamamlamak istiyoruz. Vatandaş gece üçte, kahvesini yudumlarken her işini yapabilecek. Devlette var olan hiçbir belgeyi vatandaştan istemeyeceğiz. Şu anda bütün gücümüzle buna odaklanıyoruz. Bürokrasinin tamamına bırakmayacağız, 'isteyemezsin' diyeceğiz. Bizim bütün arzumuz 2019 sonunda tamamlamak." şeklinde bir açıklamada bulundu. 


Uzun zamandır turkiye.gov.tr üzerinden birçok işlem yapılmaktadır. e-Devlet Kapısı altyapısını kullanarak hizmet sunan yüzlerce kuruma ait binlerce hizmetten siz de güvenle faydalanabilir, bu sayede zamanınızı ve paranızı boşa harcamamış olursunuz. Bu sayfa üzerindeki seçenekleri kullanarak ulaşmak istediğiniz bilgi, belge veya başvuru formuna hızla ulaşabilirsiniz. Adalet; Çevre, Tarım ve Hayvancılık; Devlet ve Mevzuat; Eğitim; Güvenlik; İş ve Kariyer; Sağlık; Sosyal Güvenlik ve Sigorta; Şikayet ve Bilgi Edinme; Telekomünikasyon; Trafik ve Ulaşım; Vergi, Harç ve Cezalar; Okul kayıtları, diploma, sınav kayıtları gibi birçok işlem e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Vatandaş tarafından bütün işlemlerin artık e-devlet üzerinden yapılması hedeflenmektedir. 


E-devlet hizmetleri, www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden verilmekte olup, birçok kamu kuruluşu sistemlerine girişlerde yapılmaktadır. Yazılı kâğıt üzerinden birçok sahtecilik yapıldığı bilinmektedir. Milletimizin e-devlet üzerinden talep ederek kamu kuruluşları tarafından oluşturulan belgelerin, sahteciliğe meydan vermeden doğruluğunu kontrol etmekte mümkündür.


Fakat Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz aylarda yayınladığı kararnameye rağmen resmi dairelerde hala bunu anlamayan inatçı memurlar bulunmaktadır. E-devlet üzerinden alınan evrakların doğruluğunu kontrol etmek mümkün iken, maalesef vatandaşı zora sokan ve ahkâm kesen uygulamalar yaşanmaktadır. Üstelik bu ahkâmlar bunca yıllardır ilmek ilmek örülen yönetimde e-dönüşüm girişimlerini heba etmektedirler. Hatta bunu teknolojiyi kavramakta zorluk çekenler değil, genç nesiller yapmaktadır.


Sağlık Bakanlığı tarafından alınacak daimi işçi kadrosuna müracaatta maalesef e-devlet üzerinden alınan Mezun Belgesi kabul edilmemiştir. Hatta bu belgenin kabul edileceği bakanlığın sitesinde duyurulmuşken, devletimizin yıllardır büyük çaba göstererek oluşturduğu, sahteciliğinden önüne geçecek olan e-devlet uygulamasına da hiçe sayarak inatla zorluk çıkarmak maksadıyla kabul edilmemiştir.


 Bilişim alanında emek verilerek oluşturulan birçok sistemde maalesef iş bilmez bürokrasi tarafından bu tür davranış ve uygulamalar ile rafa kaldırılmaktadır. Tek bir alanda yaşamıyoruz bu tür sıkıntıları. Diğer kamu kuruluşlarında da maalesef bu tür uygulamalara rastlamaktayız. Bu tür olumsuz uygulamalar dijitalleşme çalışmalarını da engellemektedir. 
Her şeyden önce, yani birçok e-uygulamaları yapmadan önce bunları kullanacak olan yönetici ve personeli formatlayıp, yeniden kodlamak gerekmektedir.