Günümüzde uluslar arası düzeyde kalkınma politikaları sürdürülebilirliğe odaklanmıştır. Söz konusu politikalar genel olarak kaynakların sürdürülebilir kullanımını ve insan yaşamının gelecekte de sürdürülebilirliğini sağlayacak koşulları tesis etmek üzerinde durmaktadır. Özellikle yapılan çalışmalar küresel ölçekte sürdürülebilirlik yaklaşımını hakim kılarak ülkeler arası ve ülke içinde toplum kesimleri arasındaki refah farklılıklarını azaltarak yoksulluğu sonlandırmayı, temel hak ve hürriyetleri geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedeflemektedir.

Buna göre özellikle Manavgat, Milas, Marmaris ve Köyceğiz başta olmak üzere ülkemizde hiç olmadığı kadar orman yangının ortaya çıkmasıyla orman varlığının ve ekolojisinin değerinin bir kez daha anlaşılmasına yol açmıştır ve ormanların korunarak geliştirilmesi yönünde sürdürülebilir orman yönetimi önemli bir çalışma alanı ortaya çıkmaktadır.

Bunun yanında  gözden kaçan bir konu olarak yangınların Toroslarda ki Yörük yaşamını tehdit etmiş olmasıdır. Oysa ki yangınlardan çıkarılması gereken bir büyük ders olarak "Yörük Yaşantısının Devamını Sağlamak Yönünde Yapılması Gerekenlerin Neler? olduğudur."

Bu kapsamda açık olarak belirtmek gerekirse özgün Yörük kültürünün sürdürülebilirliğini sağlamak olmazsa olmazdır!