2- Helal giyim
İnsan, diğer canlılardan farklı olarak giyim kuşama, kılık kıyafete muhtaçtır. Sıcak ve soğuğa karşı giyinmek zorundadır. Ama bunun da bir takım kuralları ve adabı vardır.
Cenab-ı Hak, "Ey Ademoğulları! Size çirkin yerlerinizi örtecek bir giysi, bir de süsleneceği bir giysi indirdik. Takva örtüsü ise daha hayırlıdır." (Araf-26) buyuruyor.
Kadın ve erkek herkes, kendisine uygun olan kıyafeti giyebilmesi için belli giyecekleri almak zorundadır. Bu kıyafetleri helal yoldan temin etmek gerekir. Mesela hırsızlık yoluyla elde edilirse bu, elbette haramdır. Haram kazançlarla, içki, kumar, faiz, fuhuş gibi meşru olmayan gelirlerle alınan kılık kıyafet de helal giyim kapsamı dışındadır.
Kadın ve erkeğin kılık kıyafetini belirleyen en önemli ölçü, örtünmeyle ilgili hükümlerdir. Erkekler, örtünmesi farz olan yerleri örtecek biçimde giyinmek zorundadır. İnsanlar arasında ve toplum içinde bu ölçülere uyması gerekir. Kadınları kıyafetinde tesettür/örtünmeyle ilgili hükümler daha ayrıntılıdır. Nur Suresi 31. ayette şöyle buyrulmaktadır:
"Mümin kadınlara söyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar. Irzlarını korusunlar. Ziynetlerini açmasınlar. Bunlardan görünen kısmı (yüzler ve eller müstesna).Başörtülerini yakalarının üstünü kapayacak surette koysunlar… Gizleyecekleri ziynetleri bilinsin diye (halhal takarak) ayaklarını da vurmasınlar." 
Örtünmekten maksat, avret yerlerini görünmeyecek şekilde kapatmaktır. Bu durumda teni gösteren şeffaf elbiseler, helal giysi değildir. Peygamber Efendimiz, cennet kokusunu asla alamayacak kadınlardan bahsederken  "giyinmiş fakat çıplak kadınlar" diye tarif etmekle bunları bunu anlatmaktadır. 
Giyim kuşamda kadın ve erkek kıyafetleri elbette farklı olacaktır. Kıyafet konusunda, beden ve davranışlarında erkeğe benzemeye çalışan kadınlara ve kadına benzemeye çalışan erkeklere Allah Resulü (sav) lanet etmiştir: "Kadınlardan erkeklere benzeyenlerle erkeklerden kadınlara benzeyenler bizden değildir. (Buhari- Libas, Ebu Davut- Libas, Tirmizi-Edep)
Giyim kuşam, stil ve tarz bakımından müminlere yasaklanan bazı çeşitler vardır:
a-Elbiseyi başkalarına üstünlük taslama için giyinmek: Hz. Peygamber (sav) sırf gururlanmak üzere giyinmeyi ve bu tür giysileri yasaklamıştır.
b-Erkeğin ipek giymesi: Haramdır. Çeşitli hadislerde erkeklere ipekli elbise giymek yasaklanmıştır.
c-Erkeklerin kadın kıyafeti, kadınların da erkek kıyafeti giymesi: Hadis-i Şeriflerde yasaklanmıştır.
d-Küfür ehli için sembol niteliğindeki giysileri ve onları üstün görerek giymek: Asla helal değildir. Nitekim hadis-i şerifte "Kim bir topluluğa benzemeye çalışırsa o da onlardan olur" buyrulmuştur. Bu yüzden özellikle küfür belirtisi sayılan bir giysiyi veya karşı cinse ait bir elbiseyi giymek yasaklanmıştır.
Bu konuyu Resulullah (sav)in şu hadisiyle bitirelim:
"Cehennem halkından iki sınıf vardır ki ben onları görmedim (fakat onlar, bir gün türeyeceklerdir.): Ellerinde sığır kuyrukları gibi kamçılar bulunup onlarla halkı döven insanlar, bir de giyinmiş fakat çıplak olan (yani vücudun çirkin yerlerini örtüp cazip kısımlarını açan veya tenin rengini gösteren ince elbiseler giyenler), vücutların sağa sola eğip çalımlı ve kırıtarak yürüyen ve başları Horasan develerinin hörküçleri gibi (saçları kabartılmış) olan kadınlar…Bunlar cenneti giremezler, kokusunu da bulamazlar. Halbuki cennetin kokusu, şu kadarcık yoldan alınır." (Müslim C.3  sh.1680)     (Sürecek)