Sevmek ve sevilmek tüm canlıların ortak duygusudur. İnsanda ki en güçlü duygu başkaları tarafından sevilme duygusudur. Bu yüzdendir ki insanoğlu varoluşundan bugüne hep başkaları tarafından sevilmek, beğenilmek ve takdir edilmek için büyük çabalar, uğraşlar vermektedir. Bu uğurda nice zahmetlere katlanmakta ve nice fedakarlıklarda bulunmaktadır. Öyle ki, bu uğurda bazen parasından bazen zamanından bazen de kişiliğinden ödün vermek zorunda kalmaktadır. 
Şöyle yaparsam patron kızar, şunu yaparsam öğretmenimin çok hoşuna gider, habersiz bunu yaparsam annem babam beni sevmez, ses tonumu yükseltirsem arkadaşım bana darılır,  şöyle davranırsam müşterim sever gibi davranışlarda çok hassas davranan insan, acaba kendisini yoktan var eden, ona sayısız nimetler veren ve yeryüzüne halife kılan Rabbine kendisini sevdirmek için neler yapıyor?  Belki de bir çoğumuz '' Allah kimleri sever? Kimleri sevmez?'' diye aklımıza dahi getirmiyoruzdur. O halde gelin bir bakalım Allah kimleri sever , kimleri sevmez:
1- Allah kendisine inanan ve güvenenleri sever. (Maide 54)
Her işimizde ve ihtiyacımızda ondan yardım isteyip yalnızca ona güvenmemizi öğütler.
2- Allah tövbe edenleri ve temizlenenleri sever. 
“… Allah tövbe edenleri ve temizlenenleri sever. (Bakara; 222)" Allah tövbe ve iman edip iyi davranışta bulunanların kötü-lüklerini iyiliğe çevirir. Allah çok bağışlayıcıdır, engin merhamet sahibidir.” (Furkan; 70)   
3- Allah sabredenleri sever. 
…Allah sabredenleri sever. (Al-i İmran; 146)
4- Allah kötülükten sakınanları sever. 
Hayır! (Gerçek onların dediği değil.) Her kim sözünü yerine getirir ve kötülükten sakınırsa, bilsin ki Allah sakınanları sever. (Al-i İmran; 76)  
5- Allah iyi davrananları sever. 
Allah da onlara dünya nimetini ve (daha da önemlisi,) ahiret sevabının güzelliğini verdi. Allah, iyi davrananları sever. (Al-i İmran; 148)"
“Güzel bir söz ve bağışlama, peşinden eziyetle gelen bir sadakadan daha hayırlıdır. Allah hiçbir şeye ihtiyacı olmayandır, yumuşak davranandır” (Bakara; 263) 
İyi davranış, İnsanlara ve tüm canlılara karşı merhametli olmak, kötü söz ve hareketten uzak durmaktır. Kendin için istemediğin bir şeyi başkasına da yapmamaktır.
ALLAH KİMLERİ SEVMEZ 
1- Allah haddi aşanları ve aşırı gidenleri sevmez.
Sizinle savaşanlara karşı Allah yolunda siz de savaşın. Ancak aşırı gitmeyin. Çünkü Allah aşırı gidenleri sevmez. (Bakara; 190) 
Hiçbir işimizde aşırı gitmek doğru değildir. Yemek, içmek, uyumak, çalışmak, konuşmak, alış veriş, eğelenmek gibi… Hatta günahta, yanlışta ısrarcı olmak ve aşırıya kaçmak da bizi Allah karşısında sevimsiz yapar. 
2- Allah kargaşa ve bozgunculuk çıkaranları sevmez. 
İş başına geçince yeryüzünde kargaşa ve bozgunculuk çıkarmaya, ekini ve nesli mahvetmeye çalışır. Oysa Allah kargaşa ve bozgunculuk çıkarmayı kesinlikle sevmez. (Bakara; 205) Kurallara, kaidelere uymamak, insanlar arasına fitne fesat sokmak, dedikodu yaparak yalan beyanlarla insanları birbirine düşürmek, devlete karşı isyan etmek ve isyana teşvik etmek, insan neslini değiştirmek hususunda çalışmalar yapmak ve yapanlara destek olmak bir şeytan işidir. Şeytan ise insanlar için apaçık bir düşmandır. Şeytandan uzak durmak ve onunla mücadele etmek her insanın öncelikli görevi olmalıdır. 
3- Allah küfürde ve günahta ısrar edenleri sevmez. 
Allah faizi tüketir (Faiz karışan malın bereketini giderir), sadakaları ise bereketlendirir. Allah küfürde ve günahta ısrar eden hiç kimseyi sevmez. (Bakara;276)
4- Allah haddi aşanları sevmez. 
İman edip iyi davranışlarda bulunanlara gelince, Allah onların mükâfatlarını eksiksiz verecektir. Allah zalimleri sevmez. Ey iman edenler! Allahın size helâl kıldığı iyi ve temiz nimetleri (kendinize) haram etmeyin ve (Allahın koyduğu) sınırları aşmayın. Çünkü Allah, haddi aşanları sevmez. (Maide; 87)   
5- Allah israf edenleri sevmez.
Ey Âdemoğulları! Her mescitte ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez. (Araf; 31) 
İsraf aslında kendi ihtiyacından fazlasını almak, harcamak ve yemek anlamındadır. Bu da bir bakıma açık bir şekilde başkasının hakkından çalmak anlamına gelmektedir. İsrafın birçok insanın, ailenin, toplumların ve devletlerin yok oluşuna sebep olduğu da tarihi bir gerçektir.  
6- Allah kendini beğenmiş, böbürlenip duran kibirli insanları sevmez. 
Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez. (Lokman 18)