Kur'an-ı Kerim'de Fatiha Suresi'nden sonraki ikinci sure, Bakara Suresi'dir. Bu surenin fazileti hakkında Resulullah (sav)den şöyle bir hadis rivayet olunmuştur: "Evlerinizi kabirlere çevirmeyiniz. Şüphesiz ki şeytan, Bakara Sursi'nin okunduğu evden kaçar." Başka bir hadiste de şöyle buyurulmuştur: "Bakara Suresi'ni okuyunuz. Çünkü onu okumak bereket, terketmek pişmanlıktır."
Ayetü'l-Kürsi, bu surenin içindedir. Bu surenin sonunda iki ayet vardır ki çok özeldir. Zira Hz. Peygamber (sav)e Miraç esnasında semada verilmiştir. Birinci ve ikinci Habeşistan hicretinden sonra, Hz. Hatice ve Abu Talib'in vefatını müteakip Recep ayının 27. Gecesinde Hz. Peygamber (sav) onu Miraç'ta doğrudan almıştır.
Hz. Peygamber (sav) bu iki ayetin önemine şöyle işaret etmiştir:
"Yatsı namazından sonra (bu iki ayet) okunursa bütün gece ibadetle geçirilmiş olur."
"Kim her hangi bir gece. Bakara Suresi'nin son iki ayetini okursa ona yeter."
"Gökhan bir melek inerek Peygamber (sav)in yanına geldi ve ona müjde! Sana, senden önce hiçbir peygambere verilmeyen iki nur verildi. Bunlar, Fatiha Suresi ile Bakara Suresi'nin son ayetleridir. Onlardan bir kelime ile bile dua etsen, mutlaka sana verilir" dedi.
"Amene'r-Resulü…" lafızlarıyla başlayan son iki ayetin meali şöyledir:
Bakara 285: "O peygamber, Rabb'inden kendisine gönderilen her şeye gönülden iman etti, ona tabi ola müminler de. Onların hepsi, Allah'a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine inandı. (Bütün peygamberler aynı kaynaktan geldiğini ve aynı mesajı taşıdığını bilerek) Biz onlar arasında hiçbir ayrım yapmayız. Biz çağrını işittik ve emrine boyun eğdik. Ey Rabbimiz, affına sığındık. Dönüş sanadır" dediler.
286: Allah, hiçbir kimseye gücünün yeteceğinden başkasını yüklemez. Herkesin kazandığı hayır kendi faydasına, yaptığı şer de kendi zararınadır. Ey Rabbimiz, unuttuk veya yanıldıysak, (istemeden ve bilmeden işlediğimiz günahlardan dolayı) bizi sorumlu tutma. Ey Rabbimiz, bizden önceki ümmetlere yüklediğin gibi üstümüze ağır bir yük yükleme. Ey Rabbimiz, güç yetiremeyeceğimizi bize taşıtma. Ya Rab! Günahlarımızı bağışla. Bizi affet. Bize merhamet et. Sensiz bizim Mevla'mız. Kafir toplumlara karşı da bize yardım eyle"
Cenab-ı Hak, ilk ayette imanın temel esaslarını tek tek sıralamıştır. Allah'a, meleklere, kitaplarına, peygamberlerine, hayatın sonunda O'na verilecek olan hesaba inanmak, imanın temel şartlarındandır. Bunları kabul ettikten sonra bir Müslümanın tutumu, Allah'ın her emrine itaat etmek olmalıdır. İyi amelleriyle büyüklenmemeli ve Allah'tan bağışlanma ve af dilemelidir.
İkinci ayette yüce Allah'ın hiç kimseyi yapması mümkün olmayan bir şeyden sorumlu tutmayacağı ve bundan dolayı cezalandırmayacağı vurgulanmaktadır. Herkes, yaptığından sorumlu tutulacaktır. Kimse başkasının günahını çekmeyecektir.
Bu vurgulardan sonra Kur'an-ı Kerim'de en kısa, en veciz dualar yer almaktadır. "Bize taşıyamayacağız yük yükleme", "Unuttuklarımızdan ve yanıldıklarımızdan bizi sorumlu tutma" yakarışlardan sonra "Sen bizim Mevlamızsın. Kafirler topluluğuna karşı bize yardım et" niyazı, o dönemdeki Müslümanların düşmanlarına karşı Allah'tan yardım istemeleri olduğu kadar her devirdeki Müslümanların da duasıdır.
Bakara Suresi'nin son iki ayeti, her mümin için yol gösterici bir rehberdir. Onda iman esaslarının tamamı vardır. Müslümanın uyması gerekli ilkeler ve tavırlar sıralanmıştır.
Ebu Zer'den rivayet edilen bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır: "Allah Teala Sure-i Bakarayı iki ayetle sona erdirdi ki bunları bana arşın altındaki hazineden verdi. Bunları öğreniniz. Kadınlarınıza, oğullarınıza, çocuklarınıza belletiniz, talim ediniz. Çünkü bunlar hem salattır, hem Kur'an'dır, hem duadır."
Hz. Ömer ve Hz. Ali'den rivayet edilen bir hadiste de "Akıllı bir adam görmedim ki Bakara Suresi'nin sonundaki bu ayetleri okumadan uyusun" buyurulmuştur.
Ebu Meysere'nin rivayetinde de "Cibiil, Resulullah'a Sure-i Bakara'nın sonunda (Amin) telkin etti" tarzında geçmektedir.
Özellikle yatsı namazından sonra mihrabiye olarak "Amener-Resulü"nün okunması ve ikinci ayet okunurken cemaatin Amin demeleri, hep bu hadislere dayanmaktadır.