Hitit Üniversitesi (HİTÜ) Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversite bünyesinde akademik lisans üstü eğitim programlarında önemli ölçüde artış olduğunu bildirdi.

Rektör Alkan, yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılında rektör olarak göreve başladığında Hitit Üniversitesi bünyesinde 9 yüksek lisans ve 2 doktora olmak üzere 11 lisansüstü program olduğunu, aradan geçen süre içerisinde program sayısının yüzde 227 artarak 36'ya ulaştığını kaydetti.

Türkiye'nin 2023 vizyonunda 300 bin araştırmacı sayısına ulaşılmasının hedeflendiğini hatırlatan Alkan, şunları kaydetti:

"Ülkemizin ilk etapta 2023 vizyonu çerçevesinde planlanan araştırmacı sayısının ve kapasitesinin artırılması sürecinde üniversitelerden beklentiler de artmış durumdadır. Bu kapsamda, yüksek öğretimden beklenen nitelikli eğitim ve araştırmaları yapabilmek ve ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını temin etmek bir zorunluluk halini almıştır. Zira Ülkemizin 2023 vizyonu doğrultusunda planlanan araştırmacı sayısı yaklaşık 300 bindir. Bu amaca yönelik olarak lisansüstü öğrenci sayısının artırılmasına yönelik önlemlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde yıllık doktoralı mezun sayısı 5 bin dolayında olduğu göz önüne alındığında, 2023 vizyonu için kalan sürede ihtiyaç duyulan yıllık doktoralı mezun sayısı 20 bindir."

HİTÜ'nün, Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2071 vizyonları çerçevesinde yapmış olduğu planlama doğrultusunda hızlı yükselişini devam ettirdiğinin altını çizen Alkan, üniversite bünyesindeki Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri enstitülerindeki program sayısı ve buna bağlı öğrenci sayısındaki artışın, HİTÜ'nün lisansüstü eğitime verdiği önemi ortaya koyduğunu vurguladı.

Alkan, "2011 yılında üniversitemizde 9 yüksek lisans ve 2 doktora olmak üzere toplam 11 olan lisansüstü program sayısı 2015'de 17 yüksek lisans ve 6 doktora olmak üzere toplam 23'e çıkmıştır. Nisan 2018 itibariyle üniversitemizde 28 yüksek lisans ve 8 doktora olmak üzere yüzde 227'lik bir artışla toplam 36 program sayısına ulaşmıştır. Farklı ana bilim dallarındaki öğretim üyelerinin işbirliği ile birden çok alanı ilgilendiren ve uzmanlık gerektiren meslek gruplarına yönelik 2 disiplinler arası programımız da YÖK tarafından onaylanmıştır. Disiplinler arası yeni programlar açılması yönünde yoğun çalışmalarımız hızla devam etmektedir." ifadelerini kullandı. (AA)