FATİH BATTAR

Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü himayesinde Bilim ve Sanat Merkezi koordinatörlüğünde Çorum Belediyesi, Hitit Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası paydaşlığında Çorum’da ilk defa TUBİTAK destekli TUBİTAK 4007 Bilim Şenliği düzenlendi.

Kent Meydanı’nda düzenlenen bilim şenliğine Vali Necmeddin Kılıç, Belediye Başkanı Zeki Gül, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, kurum müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Sadık Efe, TUBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri’nin bilim kültürünü toplumun daha geniş kesimlerine yaygınlaştırmak amacıyla hazırlanan sergi, atölye, laboratuvar çalışmaları, tematik oyunlar, yarışmalar, gösteriler, söyleşiler gibi uygulamaları içeren etkinlikler bütünü olduğunu söyledi.

Projenin özelde amacının doğa, bilim, teknoloji ve mühendislik ile ilgili konuları toplumun her kesiminden ve her yaş grubundan kitleye, eğlenceli ve anlaşılır şekilde kavratmak olduğunu ifade eden Efe; “Geneldeki amaç ise bilimi sevdirmek, bilime ve bilimsel çalışmalara merak uyandırmak, bilimin çeşitli dallarında farkındalık yaratmaktır. Bu amaçla 2-3-4 Ekim tarihlerinde Milli Eğitim Müdürlüğü ev sahipliğinde Çorumluların tamamının katılımına açık 3 gün boyunca etkinlikler devam edecek. Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan 60 atölye çalışması ve 4 söyleşi sonucunda yaklaşık 5 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Projede temel hedef kitlemiz okullar ve Çorum halkıdır. Bilim şenliği ile eğlenceli uygulamalarla toplumu bilimle buluşturmayı amaçlıyoruz.” dedi

İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük ise TÜBİTAK 4007 projesi ile öğrencilere; yapan, yaşayan, paylaşan bir bakış açısı kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

4007 projeleri genç beyinleri düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ettiğini belirten Büyük; “Aynı zamanda öğrencilerimize farklı konularda gözlem ve uygulamalarla disiplinler arası bir bakış açısı kazandırarak,  bilimsel bilgiye yönelik, bilim insanı olma yolunda olumlu yönde gelişmelerine katkı sağlamaktadır.” dedi.

Çorum’da ilk defa yapılan TÜBİTAK 4007 Çorum Bilim Şenliği’nin; Kent Meydanı, Rehberlik Araştırma Merkezi, Bilim Sanat Merkezi, Fen Edebiyat Fakültesi, Bahçelievler Kültür Merkezi, AHL Park ve Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde gerçekleştirileceğini belirten Büyük, “Şenlik boyunca 62 adet etkinlik ve 4 adet söyleşi planlanmıştır. Etkinliklerimiz tüm halkımıza açıktır. Bu etkinliğimize destek veren Çorum Belediyemize, Hitit Üniversitemize, Ticaret ve Sanayi Odamıza, AHL Park yönetimine teşekkür ediyorum." diye konuştu    


Belediye Başkanı Zeki Gül de Türkiye’nin son yıllarda bilim ve teknoloji alanında çok büyük mesafeler kat ettiğini belirterek; “Cumhurbaşkanımızın teşvik ve destekleri ile ülkemizde uygulanan doğru politika ve stratejiler son yıllarda bilim, teknoloji ve yerli üretimde büyük atılımlar gerçekleştirdik. Bilim ve teknolojik çalışmalar artmış artık yerli ve milli üretimde önemli gelişmeler kat ettik. Helikopter üretimi yapan, tankını, insansız hava aracını üreten bir ülke haline geldik. Bilimde, sanayide, ulaşımda, eğitimde ve sağlıkta son 16 yılda nereden nereye geldiğimiz ortadadır.” dedi

Çorum Belediyesi olarak ilmi çalışmalara önem verdiklerini ve bu çalışmalara katkı sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Gül; “Bir çok konuda  alimler yetiştiren bir milletiz. Alimlerimizin özellikle Karahanlılar, Selçuklular ve Osmanlı Devleti’nde Türk-İslam medeniyetinin gelişmesinde çok büyük emekleri vardır. Alimlerimiz, bilim adamlarımız insanlığın hizmetine bir çok buluşlar sergilemiştir. Ecdadımız Semerkant’ta, Taşkent, Buhara ve İstanbul’u birer ilim merkezi haline getirmişlerdir.  Bizde Belediye olarak ilmi çalışmalara katkılar vermeye çalışıyoruz. Çorum Belediyesi olarak gençlik merkezlerimizde gençlerimizin gelişimine yönelik çalışmalarımızı büyük bir özenle takip ediyoruz. Her yıl binlerce öğrencimiz kültür, sanat, spor faaliyetlerine katılarak aynı zamanda akademik eğitimlerde de katkı sağlıyoruz.” şeklinde konuştu

Konuşmaların ardından Vali Necmeddin Kılıç ve protokol üyeleri Bilim ve Sanat Merkezi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan projeleri gezerek, bilgi aldı.