Hitit Üniversitesi tarafından “Kalite Eğitimi ve Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi. Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan Başkanlığında yapılan toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Üniversite Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan, dekanlar, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının müdürleri ve sekreterleri, genel sekreter, daire başkanları ve ilgili şube müdürleri ile konuyla ilgili akademik ve idari personeli katıldı.

KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KURULDU

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, yükseköğretim kurumlarında toplam kalite yönetiminin standardize edilmesi amacıyla Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği’nin yayınlandığını ifade ederek kalite ile ilgili çalışmalara çok daha öncesinde başlanmış olan üniversitede, bu yönetmelik doğrultusunda Kalite Komisyonu oluşturulduğunu belirtti. Bu kapsamda 2015 yılından itibaren Kurum İç Değerlendirme Raporlarının Kalite Güvence Sistemleri çerçevesinde hazırlandığını söyleyen Prof. Dr. Baykam,  üniversitede 2017 yılında bu konuda kurumsallığı sağlamak için Kalite Koordinatörlüğü kurulduğuna da dikkat çekerek bu doğrultuda yoğun ve büyük bir özveri ile çalışmaların yapıldığını sözlerine ekledi.

‘GELİŞİMİNİ SÜRDÜREN BİR ÜNİVERSİTEYİZ’

Toplantı öncesi konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise üniversitenin her anlamda yatay ve dikey gelişmelerini sürdürmekte olduğunun altını çizerek “Yapılan çalışmaların bir amacı da başta en iyi düzeyde eğitim vermek üzere ortaya koyduğumuz vizyon çerçevesinde, pek çok alanda üniversite olmanın evrensel gerekliliği ile hareket etmek ve dünyadaki akademik camiada da hak ettiği yeri almaktır” dedi.

Dünyada her alanda yaşanan gelişim ve dönüşümün yükseköğretim kurumlarını da dünya ile entegre olmaya ve pek çok alanda uluslararası arenada yer almaya zorladığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Alkan, “Dünyada 20. yy’ın son çeyreğinde hızlanan bilgiye dayalı küresel ekonomik yarış ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerinde yaşanan önemli gelişmeler ülkelerin her alanda olduğu gibi yükseköğretim alanında da sistemlerini yeniden değerlendirmelerini ve gelişmeler ışığında yeniden yapılandırmalarını beraberinde getirmiştir. Aynı zamanda her geçen gün artan yükseköğretim talebi, yaşanan ekonomik, sosyal, bilgi ve toplum esaslı gelişmeler de yükseköğretim kurumlarından daha nitelikli hizmet beklentisini ortaya çıkarmaktadır” diyerek bu anlamda kalite güvence sistemlerinin çok önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 11. Uluslararası Öğrenci Buluşmaları’nda ifade ettiği ‘Ülkemizdeki 115 bin olan yabancı öğrenci sayısının 350 bine çıkarılarak en çok yabancı öğrenciye sahip ilk 5 ülke olma hedefi’ ifadesine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Alkan,  uluslararası öğrencilerin seçiminde de en önemli unsurun ‘kalite’ olduğunu belirterek, “Üniversitemizin bağımsız kurumlarca denetlenebilir kalite güvence sistemlerini kurması ve toplam kalite anlayışı ile hareket etmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.

‘ÜNİVERSİTE OLARAK ‘KALİTE’ KAVRAMINA ÖNEM VERİYORUZ’

Üniversitenin kalite kavramına verdiği önemin altını çizerek konuşmasına devam eden Rektör Prof. Dr. Alkan, şu açıklamalarda bulundu: “Bu kapsamda, göreve geldiğimiz günden bu yana kaliteye verdiğimiz önemin beraberinde Hitit Üniversitesi başarıları ile adından sıkça söz ettiren; sadece ulusal değil, uluslararası ölçekli pek çok projeye imza atan ve en önemlisi de yaptıklarının sonuçlarını almaya başlayan bir yükseköğretim kurumu haline gelmiştir. Öyle ki Merkez Laboratuvarımızda (HÜBTÜAM) yapılan kalite odaklı çalışmalarla MYK ve TÜRKAK tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu Mesleki Yeterlilik ile ilgili süreç tamamlandı. Benzer şekilde Sağlık Bakanlığı ile uzun süredir yürütülen çalışmalar neticelenmiş ve “Diş Hekimliği-İmplantlar-Kemik içi Diş İmplantları İçin Dinamik Yükleme Deneyi” testine ait yetkili test laboratuvarı olma hakkı kazanılmıştır. Mühendislik Fakültemiz de Makine ve Kimya Mühendisliği bölümlerimiz eğitimde MÜDEK akreditasyonu kapsamında yapılan değerlendirmeden başarı ile geçmiştir. Dünyadaki 25 bin yükseköğretim kurumu arasında URAP sıralamalarında üniversitemiz 2 bin 342. sırada yer almıştır. Yeşil Kampüs çalışmalarına önem veren üniversitemiz, GreenMetric 2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması sonuçlarına göre Türkiye’den katılan devlet üniversiteleri arasında 3. olmuştur. Tüm bunların sonucunda Hitit Üniversitesi, nicel olarak muazzam bir hızla ve sürekli büyümesine devam ederken, aynı zamanda kalite konusunu dikkate alarak nitel bir biçimde de gelişimini sürdürmektedir.”

ÜNİVERSİTE DE YÖK HAZIRLIĞI

Eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, yönetim ve kalite güvencesi alanlarında ayrı ayrı ve son derece detaylı değerlendirilerek YÖK tarafından yapılacak olan ve tabiri caizse üniversitenin karnesinin çıkarılacağı dış değerlendirme sürecinin de kısa bir süre önce başlatıldığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Alkan, “Hızla tamamlamak üzere tüm üniversite olarak çalışmalarımıza başladık. Bu anlık bir sürecin sonucu değil, yıllara sari uzunca süredir bu anlayışla yapılan çalışmaların ürünüdür” diyerek başta Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam ve Üniversite Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan olmak üzere dekanlara, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının müdürlerine, genel sekretere, daire başkanlarına, şube müdürlerine, basın ve halkla ilişkiler ofisi ile emeği geçen tüm personele teşekkür etti.

Program kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Ömür Demirer ve Dr. Öğr. Üyesi Cihat Savsar öncülüğünde “Beyin Fırtınası ve Grup Çalışmaları” gerçekleştirilirken Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan tarafından “Kurum İç Değerlendirme Raporu” tüm katılımcılarla paylaşıldı. Aynı zamanda Aslan Aslan tarafından “ISO 9001:2015 Kalite Yönetimi”, Doç. Dr. Gökçe Merey tarafından “Bologna Süreci” ve Dr. Öğr. Üyesi M. Emin Erdin tarafından da “MÜDEK Akreditasyon Süreci” konularından sunumlar yapıldı.

TAKIM ÇALIŞMASI UYGULAMALARI YAPILDI

Program çerçevesinde Dr. Öğr. Üyesi Yetkin Utku Kamuk tarafından hazırlanan kolektif çalışmalarda verimliliğin yükseltilmesi, ürün ve çalışma kalitesinin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla takım çalışması uygulamaları da gerçekleştirildi. Problem çözme becerisinin kazandırılması, karşılaşılan zorluklara farklı bakış açılarının geliştirilmesi, ekip ruhunun desteklenmesi, empati kurabilme, ortak amaç doğrultusunda hareket edebilme becerisinin teşvik edilmesi, etkili iletişimin sağlanması ve bireyler arası ilişkilerin güçlendirilmesi maksadıyla gerçekleştirilen faaliyetlerde, hedeflenen amaçlara ulaşılması için tasarlanmış ve ihtiyaca göre yapılandırılmış olan takım çalışması görevleri yerine getirildi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi