FATİH BATTAR
Çorum’da 12 yıldır tekstil fabrikalarında çalıştan sonra bir tekstil fabrikası sahibinden ilham alarak kendi işini kurmaya karar veren 40 yaşındaki 2 çocuk annesi Beyza Özdemir, Gülabibey mahallesinde 3 yıl önce açtığı tekstil atölyesinde bugün 12 kişiye istihdam sağlıyor.

3 yıl önce büyük heyecanla 80 metrekare alanda 3 çalışanı ve KOSGEB desteği ile aldığı 6 makine ile yola çıkan ve bugün 13 çalışana istihdam sağlayan Özdemir, iş hayatına atılmak isteyen kadınlara da örnek oluyor. Yıllarca işçi olarak çalıştıktan sonra kendi işini kurduğunu söyleyen kadın girişimci, bütün kadınların çalışması gerektiğini düşünüyor.
Azmi, tecrübesi ve inancı ile yavaş yavaş işini büyütmeye başlayan girişimci kadın, 10 makine ile 110  metrekarelik bir alanda Çorum’da tekstil fabrikalarına fason üretimi yapıyor.
12 yıl boyunca tekstil fabrikalarında öğrendiği bilgi ve deneyimle, KOSGEB’in de desteği ile kendi işini kurmaya karar veren ve bugün Çorum’da 6-7 tekstil fabrikasına fason üretimi yapan Özdemir’in en büyük hayali kendi markasını yaratmak ve kendi fabrikasını kurmak.


 

40 yaşındaki 2 çocuk annesi Beyza Özdemir, fabrika işçiliğinden patronluğa uzanan başarı hikayesini gazetemize anlattı. 
20’li yaşlardan itibaren tekstil fabrikasında çalıştığını ve 12 yıl sonra edindiği tecrübe ve öğrendiği bilgiler doğrultusunda kendi işini kurmaya karar verdiğini anlatan Özdemir, kendi işini kurmasında Çorum’da bir tekstil firmasının patronundan esinlendiğini söyledi. Esinlendiği fabrika sahibinin de kendisi gibi fason üretimi yaparak başladığını ve bugün fabrika sahibi olduğunu belirten Özdemir, çevresinin de etkileri ile ‘Ben de yapabilirim’ diye bu yola çıktığını söylüyor.
Kendi işini kurmaya karar verdikten sonra KOSGEB’in destek haberlerinin de kendisini çok etkilediğini belirten Özdemir, bir araştırma yaptıktan sonra KOSGEB’e başvuru yaptığını ve başvurusunun onaylanması ile tekstil atölyesi kurduğunu söyledi.

 

FABRFİKA İŞÇİLİĞİNDEN PATRONLUĞA…
Fabrika işçiliğinden artık fabrikaların kendi ayağına geldiğini belirten Özdemir; “İlk başladığımızda 80 metrekare alanda 3 kişiyle başladık. Kimse tanımıyordu. Fabrikalar bilmiyordu. İlk başlarda tabi zorluk çektik. Fabrikaları gezerek kendimizi tanıtana kadar zorluk çektik. Çünkü kimse bizim markamızı bilmiyordu. İlk başlarda tabi eleman sıkıntımız da oldu. Kimse bilmediği için broşürler dağıttık, radyolara ilan verdik. Şimdi Çorum’da bütün tekstil fabrikaları bizi tanıyor. Fabrikadaki patronları da tanıyoruz, bu sektörü de daha çok tanıyoruz. Bugün iş bulmakta fazla sıkıntı çekmiyoruz. İş almak için artık fabrikalara gitmiyorum, fabrikalar ayağıma geliyor. Kapı kapı fabrika gezerken şimdi fabrikalar ayağıma geliyor.” dedi 

 

FABRİKALAR ARTIK AYAĞINA GELİYOR
İlk başlarda başarısızlık ve iş bulamama korkusu olduğunu ancak korktuğu şeylerin gerçekleşmediğini ifade eden Özdemir; “İlk başlarda başarısızlık ve iş bulamama korkumuz vardı çünkü fason iş yaptığımız için fabrikalar tanımıyordu ve kimse bilmiyordu. Herkes ön yargılı bakıyordu. Elemanlarda bile ön yargı vardı paramı alabilirmiyim diye ama çok şükür bugün fabrikalar ayağıma geliyor iş almak için. Tanımayan fabrika ve patron yok.” diye konuştu


‘HEDEFİM KENDİ MARKAMI YARATMAK VE KENDİ FABRİKAMI AÇMAK’
Hedefinin kendi markasını yaratmak olduğunu belirten Özdemir, “Fabrika işçiliğinden bugün 12 kişiye istihdam sağlamanın mutluluğunu yaşıyorum. 3 kişiyle 80 metrekare alanda 6 makine başladığımız işte bugün Çorum’da bizi tanımayan tekstil fabrikası kalmadı. İlk başlarda tabi zorluk çektik ama şimdi çok şükür iş bulamama diye korkumuz kalmadı. İster istemiz 3 yılda geldiğimiz noktada işlerimizi büyütmek istiyoruz. Hedefim kendi markamı yaratmak ve kendi fabrikamı kurmak, kendi markam altında bir gömlek yada mont tasarlamak. Bunlar hedefim ama şu anda piyasanın durumu belli. İlerleyen yıllarda inşallah hedeflerimi gerçekleştirmenin peşinden koşacağım.” dedi

‘KADINLAR HAYALLERİNİN PEŞİNDEN KOŞMALI’
Sıfırdan patronluğa yükselerek, kadınlara da rol model olan Özdemir, bütün kadınların çalışması gerektiğini düşünüyor. 
‘Bu işe bende başarabilirim’ diyerek yola çıktığını hatırlatan Özdemir, iş kurmak isteyen kadın girişimcilere tavsiyelerde bulunarak; “Ben bu işe başlarken cebimde para yoktu. Devletten destek aldım. Tamamen kendi azmim sayesinde başarılı oldum. Kadınların hedeflerinin peşinden koşacak cesareti olmalı.” ifadelerini kullandı.


 

Editör: Haber Merkezi