Ülkemizde %17,8 düzeyinde olan genç işsizliğin azaltılması, üniversite mezunu gençlerin işgücü piyasasında kalıcı istihdamının sağlanması ve nitelikli işgücü talebinde bulunan işverenlerin de aradığı özelliklere sahip elemanları istihdam edebilmelerini temin etme maksadıyla ‘İşe İlk Adım Projesi’ 100 günlük eylem planı kapsamında hayata geçirildi.


Çorum Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Ali Şahan, İşe İlk Adım Projesi sayesinde, yüksekokul veya fakültelerden son iki yılda mezun olan 18-29 yaş aralığındaki gençlerin mezun oldukları alanlarda işbaşı eğitim programına alınarak mesleki deneyim ve tecrübe kazanmalarının sağlanacağını, sektör kısıtlaması olmadan 6 aylık program sonrasında işverenlerden bu kişileri mevcut işbaşı eğitim programlarındaki gibi 6 ay boyunca istihdam etmesinin isteneceğini belirterek, “İşbaşı Eğitim Programı sonrasında katılımcılar işveren tarafından istihdam edilecek, bu katılımcılar için ilk altı ay net asgari ücretin %50’si kadar tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Zorunlu istihdam sürecinden sonra işveren tarafından kişinin 12 ay daha istihdam edileceğine dair taahhüt verilmesi ve yeni bir sözleşme imzalanması halinde net asgari ücretin %25’i kadar ücret desteği bir yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaya devam edilecektir. Böylece, üniversite mezunu gençlerin 6 aylık işbaşı eğitim programından sonra en az 1,5 yıl daha istihdamda kalmaları sağlanacaktır.” dedi.  


Aynı zamanda İşbaşı Eğitim Programı ve programdan yararlanma şartlarından bahseden İŞKUR İl Müdürü Ali Şahan, şunları söyledi:
“Program süresince katılımcıların günlük zaruri giderleri, iş kazası ve meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. Katılmak isteyenler işbaşı eğitimi yapacağı işyerini kendileri bulabileceği gibi Kurumumuzdan da işyeri bulunmasını talep edebilirler. Ayrıca işverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kendilerine katılımcı adayı bulunmasını İŞKUR'dan da talep edebilirler.
Programlar günde en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde uygulanır. Ayrıca, hangi sektör veya meslek olursa olsun program kapsamında katılımcılara fazla çalışma yaptırılamaz ve çalışmalar sözleşmede belirtilen süreleri aşamaz.


Programdan yararlanma şartları ise, katılımcı adaylar için; İŞKUR' a kayıtlı işsiz olmak, işverenin birinci veya ikinci derece kan hışmı veya eşi olmamak, programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak, program başlama tarihinden önceki son bir ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi bulunmamak, program başlama tarihinden önceki son iki yıl içinde üniversiteden mezun olmak, İŞKUR'da İş ve Meslek Danışmanının uygun görüşünü almak, İŞKUR'un kurs ve programları için belirlenen bekleme sürelerini doldurmak.
İşverenler için şartlar; başvuru ve başlangıç tarihinde en az iki sigortalı çalışanı olmak, hakkında İŞKUR tarafından yaptırım kararı bulunmamak. 

 

KADIN İSTİHDAMINI ARTIRMAK İÇİN BAKICI DESTEĞİ UYGULAMASI BAŞLADI
İŞKUR’un faaliyetlerine ilişkin açıklamalarını sürdüren Ali Şahan, kadın istihdamını artırmak için 400 TL’ye kadar bakıcı desteği uygulamasına başlandığını belirtti.
Şahan, “İşgücü piyasasında dezavantajlı konumda bulunan kadınların işgücüne katılımını arttırmak ve sanayi ve imalat sektörlerinde işverenlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla sanayi ve imalat sektörlerinde aktif işgücü programları aracılığıyla mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarına katılan kadınlara yönelik çocuk bakım desteği uygulaması başlatılmıştır.
Buna göre sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen mesleki eğitim kurslarına ve imalat sektöründeki mesleklerde düzenlenen işbaşı eğitim programlarına katılan kadınlardan 2-5 yaş arasındaki (2 ve 5 yaş dâhil) çocuğu olup çocukları kreşe/gündüz bakımevine (özel veya kamu) devam eden kadın kursiyer katılımcılara yalnızca bir çocuk için kurs/program süresi boyunca aylık en fazla 400 TL olmak üzere bakım desteği verilmektedir." dedi. 

Editör: Haber Merkezi