Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan Saraylım Tarım Soğuk Hava Depoları Tasnif ve Paketleme Tesislerinde incelemelerde bulundu.

Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında gerçekleştirdiği ziyaretler çerçevesinde Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Saraylım Tarım firmasına ait soğuk hava depolarını inceleyerek tesisler hakkında bilgiler aldı.

Tesisler hakkında bilgi veren Saraylım Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ilıca, tesislerin sahip olduğu teknoloji yönüyle Türkiye’nin en modern soğuk hava deposu olduğunu dile getirerek, dinamik kontrollü atmosfer sistemi olarak bilinen bu teknolojiden Türkiye’de iki tane bulunduğunu belirtti.

Ilıca, “Meyve çekirdeği ve kabuğundan sensörler aracılığıyla aldığımız sinyallerle oda sıcaklığı, oksijen miktarı, karbondioksit oranı, azot düzeyi, nem değerleri gibi tüm verileri elektronik ortamda izliyor, meyvenin anlık ihtiyacına göre oda şartlarını düzenliyoruz. Bu işlemlerde hiç bir kimyasal kullanmıyor, tamamen teneffüs ettiğimiz havayı kullanıyoruz. Elektronik cihazlarla havayı ayrıştırarak istediğimiz değerleri yakalıyoruz” dedi.

Meyvenin çeşidi, hangi şartlarda hasat edildiği, hasat-depolama arasında geçen süre, meyvenin yetiştiği bölgenin iklim şartları gibi pek çok etkenin meyve depolanma şartlarını etkilediğini ifade eden Mustafa Ilıca, “Bu şartları bize en gerçekçi olarak bildiren ise meyvelerden sensörler aracılığıyla alınan sinyallerin elektronik cihazlarda değerlendirilmesi sonucu elde edilen verilerdir. Yani her odanın değerleri, içerisindeki meyvenin özelliklerine göre değişmektedir” diyerek bu sayede klasik depolarda 6-7 ay olan muhafaza süresinin 14 aya çıktığını belirtti.

Ilıca, depolama hedeflerinin 14 bin tona ulaştırmak olduğunu da sözlerine ekleyerek amaçlarının ekonomiye katkı sağlamak ve Çorum tarımında lokomotif bir rol üstlenmek olduğunu söyledi.

Üniversiteden emekli öğretim görevlisi Ali Ilıca da tesiste bulunan makina ve depoların çalışma düzeni, kapasiteleri ve öne çıkan özellikleri hakkında bilgi verdi.

Ali Ilıca, bahçelerden elma almadan önce laboratuvarlarda pestisit analizleri yaptırdıklarını ve yasaklı ilaç kullanılan hiç bir meyvenin depolarına girmediğini ifade ederek, insan sağlığına son derece duyarlı olduklarını belirtti. Ilıca, Saraylım Tarım olarak üniversiteye kapılarının her zaman açık olduğunun altını çizerek üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde her türlü ortak çalışma yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan da böyle bir tesisin Çorum’da bulunmasının memnuniyet verici olduğunu ifade ederek üniversitenden emekli öğretim elemanının bu proje içerisinde yer almasından dolayı gurur duyduğunu vurguladı.

Elma üretiminin Niğde, Karaman, Isparta gibi şehirlerdeki kadar fazla olmadığı halde Türkiye’nin en modern tesislerinin Çorum’da bulunmasının önemli olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Alkan, İlin sanayi ve Ar-Ge bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek toplumların gelişmesinde üniversitelerin vazgeçilmez bir unsur olduğunun altını çizdi. Üniversitenin imkânlarının her geçen gün arttığını ve sahip olduğu bilgi birikimini ilgili sektörlerle işbirliği yaparak bulunduğu coğrafyaya en fazla faydayı sağlama ve her anlamda değişim ve dönüşümün öncüsü olmaya gayret ettiğini ifade etti. Üniversitenin Ar-Ge çalışmalarına ve üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem verdiğini ifade eden Alkan, bu kapsamda en gelişmiş profesyonel cihazların yer aldığı bir laboratuvar oluşturulduğunu, tecrübeli öğretim elemanları ve Teknokent ile sanayicilerle her türlü ortak çalışma yapmaya hazır olduklarını ifade etti.