Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) tarafından esnaf ve sanatkarlara yönelik olarak bilgilendirme ve istişare toplantısı düzenlendi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), İş-Kur, KOSGEB ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, kurum yöneticileri esnaf ve sanatkarlara yönelik çıkan yeni yönetmelikler, projeler ve hibeler hakkında detaylı bilgiler verdiler.

Toplantıya SGK İl Müdürü Ömer Tök, İş-Kur İl Müdürü Ali Şahan, KOSGEB İl Müdürü Yusuf Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubesi’nden Suzan Özkubat, ÇESOB Başkanı Recep Gür, Birlik yöneticileri, İl ve İlçe Esnaf Odası Başkanları ile Oda Genel Sekreterleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇESOB Genel Sekreteri Yakup Arslan, esnaf ve sanatkarların önemine değinirken daha sonra söz alan ÇESOB Başkanı Recep Gür ise, esnafın devletten ve yerel yönetimlerden beklenti ve taleplerini dile getirdi.

Başkan Gür, belediyenin ruhsatsız faaliyet gösteren işyerlerini denetleyerek ruhsat almalarını temin etmesi gerektiğini ifade ederek, “Sıhhi müessese ruhsatlandırmalarında faaliyet alanına uygun olarak ruhsat verilmesi temin edilmelidir. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından esnaflık faaliyeti ile ilgili verilen belgelerin düzenlenmesi için geçen sürelerin kısaltılmasını sağlanmalıdır.

SGK ve İş-Kur vasıtası ile verilmekte olan teşvikler konusunda bilgilendirmeler rutin olarak yapılmalıdır. KOSGEB tarafından uygulanmakta olan teşvik programları ile ilgili esnaf ve sanatkarımız düzenli olarak bilgilendirilmelidir. Esnaf sanatkar bilgi sistemi üzerinden görüntülenmekte olan yeni işyeri açan kişiler ekranının kapatılması nedeni ile işyeri açan kişilerin tespit edilmesi sağlanamamaktadır. Bu arada ülkemizde imalat olmadığı sürece yok oluruz. İmalat sektörü mutlaka desteklenmelidir” dedi.

Recep Gür, ayrıca Esnaf Sicil Müdürlüğü verilerine göre Çorum’da 2018 yılında 2 bin 46 işyerinin açıldığını ve 500 işyerinin kapandığını, 1 Ocak-10 Nisan 2019 tarihleri arası ise 553 işyerinin açıldığını, 115 işyerinin kapandığını ve bugün itibariyle Birliğe kayıtlı 15 bin 751 aktif üyelerinin olduğunu sözlerine ekledi.

Birlik Başkanı Recep Gür’ün esnafın beklenti ve taleplerini içeren konuşmasının ardından kurum yetkilileri sırasıyla bilgilendirme yaptı.

SGK İl Müdürü Ömer Tök, Bağ-Kur borcunu düzenli ödeyen esnaflara 130 TL indirim sağlandığını belirterek, Bağ-Kur borcundan dolayı sağlık hizmeti alamayanların ise bu hizmetten artık yararlanabileceklerini kaydetti.

İş-Kur İl Müdürü Ali Şahan ise, 2018 yılında 900 kişiye girişimcilik eğitimi verdiklerini ifade ederek, bu sayıyla Türkiye 3.’sü olduklarını söyledi.

KOSGEB İl Müdürü Yusuf Yıldız da, kurum olarak genç girişimcilere verdikleri hibelerden bahsederek, işbirliği-güçbirliği hibesi hakkında da detaylı bilgiler verdi.

Son olarak Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubesi’nden Suzan Özkubat ise, hijyen eğitim belgesi almak isteyen esnafların Halk Eğitim Merkezi’ne müracaat etmelerini istedi.

Toplantıda esnaf genellikle Bağ-Kur primlerinin yüksek olmasından dert yanarken, bilgilendirme toplantısı daha sonra soru-cevap ve kurum müdürleri ile istişareyle sona erdi.

Editör: Haber Merkezi