ELEKTRİK KONTAĞI:  Japonya'da elektrik kontağından yangın çıktığını hiç duydunuz mu? Bu ülkede ''elektrik kontağından yangın çıktı'' demek ayıplı bir haberdir. Çünkü bunun adı ihmaldir. Bunun için tesisatın döşenmesi ve akabinde yapılacak periyodik kontrollerde hiçbir aksaklığa meydan verilmez. Ya bizde, tesisat eskidir ama sonradan kullanıma giren onlarca elektronik cihaz yenidir. Örnek mi? Basın ve sosyal medyaya bakmak yeterli galiba…

Akıbet, ''Binada çıkan yangının elektrik kontağından çıktığı anlaşıldı.'' Haberlerini basından duymaya devam…(C. Cengiz- Eski Müsteşar Yrd.)

ETNA YANARDAĞ: İtalya'da bulunan Etna yanardağ faaldir. Normal zamanlarda halk yanardağın dağın etrafını terk etmez. Eker diker ve günlük yaşamını sürdürmeye devam ederler. ''Korkmadan nasıl yaşıyorsunuz?'' diye sorulunca ''Bizim sizler gibi çok toprağımız yok. Bu nedenle terk etmeden yaşamak zorundayız. Ama en azından yanardağ zaman zaman dumanların yükselmesiyle bize tehlikeyi haber veriyor. Bizde dumanı ciddiye alıp tahliye olmak için hazır araç bulunduruyoruz. Olası zararlarından korunmak adına, hızlı tahliye olabilmek için zaman zaman tatbikatlar yapıyoruz'' derler.

Doğal afetler (deprem, yangın, sel vb.) eğitimi, terk etmeden beraber yaşamayı öğretebilmektir. Afet eğitimi araç gereçten önce gönül meselesidir. Araç gereç olsa da gönülden eğitim yoksa bir şeyler eksik demektir. Durum böyle olunca olası afetlerde onlarca eksiklik gün yüzüne çıkıverir. Örnek mi?

KALORİFERCİ SEÇİMİ:  Gerek özel gerekse resmi binalarda kaloriferci kilit personeldir. Bunun için bu personellerin bilgisi, işine ilgisi ve becerisi çok önemlidir. Bilgisizlik veya ilgisizlik bazen telafisi mümkün olmayan kazalara sebep olabilir. Tabiri caizse kazan dairesi, kaloriferci personele, okul, müdüre vb. nikâhlıdır. Bakıyorsunuz bina yanıyor ama cesetin olduğunu ancak yangın söndürülünce anlıyoruz.

ABD'de okullara kaloriferci seçiminde öncelik sıralaması baktığımızda;

a)            Evli olacak,

b)           Çocuğu olacak,

c)            Kiliseyi aksatmayacak,

d)           Alkole bağımlı olmayacak,

e)           Çocuk sevgisi kanıtlanacak,

f)            Adli vakası olmayacak,

g)            En son belgesi olacak

Şeklinde sıralama gözümüze çarpıyor. İlkönce diploma istenmiyor. Okul - öğrenci olması nedeniyle belgeden önce daha farklı kıstaslar isteniyor. Doğrusu düşündüğümüzde adamlar haksızda değiller. (C. Cengiz - MEB Eski Müsteşar Yrd.)

SAKSI DÜŞMESİ: Yurt dışında işlek caddelerde, düşebilir kaygısıyla pencerenin önüne saksı koymak yasaktır.  Ya bizde!  Pencere önüne konulan saksılar. Balkon demiri köşesine tahta üzerine konulan yanan semaverler veya onlarca fazlalıklar. (22.10.2011 / TV-8)

İNTİHAR EDEN MİMAR: Belçika meydanında şatafatlı bir binada hesap hatası yapan mimar, bina hizmete girdikten sonra yaptığı hatayı görünce ben bu ayıpla yaşayamam diye aynı binanın üzerinden atlayarak intihar etti. ( 24.6.2014 - TV)

 Yunanistan'da nüfusu 100 bini geçen her şehre ''victim of urbanization - şehirleşme kurbanı'' derler. (İlber Oltaylı)

''Bir yerde ki, yok nağmesi takdir edecek guş // Tazyi-i nefes eyleme, tebdili makam eyle '' (Ziya Paşa)

GÖZYAŞI

Gözyaşı,

Bazen sevinçten,

Bazen üzüntüden gelir

Gözünden yaş gelmeyen,

Acıyı, mutluluğu, sevinci

Nasıl dışarı verir

Çünkü gözyaşı hikmet,

Gözyaşı bereket,

Gözyaşı rahmet,

Gözyaşı merhamettir

Ağlamak, gülmek kadar güzel,

Yeter ki sevinçten ağla,

Acıları bir torbaya doldurup,

Ağzını bir güzel bağla

Bir daha çıkmasın dünya yüzüne,

Görülmesin kimsenin gözüne,

Böylece artık kimsecikler üzülmesin,

Bırakın insanları, hayvanlar dahi ölmesin

Savaşların yerini barış alsın,

Silahlanmaya giden para,

Çocuklara aş olsun,

Gençlere iş olsun,

Bekârlara eş olsun

Netice mi?

Hem Dünyada,

Hem de ülkemde

Vatandaşın

Gönlü

Hoş

Olsun!