FATİH AKBAŞ

Çorum Belediyeler Çevre Birliği Meclisi’nin Nisan ayı olağan toplantısında konuşan Belediye Başkanı Zeki Gül,  Katı Atık Düzenli Depolama Tesislerinin faaliyete girmesiyle şehirde vahşi depolama sisteminden, düzenli depolama sistemine geçildiğini belirtti.

Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin, “Sıfır Atık Projesine” de katkı sağlayacak bir proje olduğunu belirten Başkan Gül, “Çorum, temizlikte marka bir şehir. Biz de Belediye olarak bu imajımızı daha da güçlendiren yatırımlar, çalışmalar yapıyoruz.

Şehrimizin bu imajın korumak ve daha ileri bir noktaya taşımak, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak için Belediye olarak gece gündüz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geldiğimiz nokta itibariyle, özellikle ilgili çalışmalarımızı örnek alan belediyeler var. Buradan da anlaşıldığı üzere, temizlik noktasında doğru bir politika, doğru bir yönetim sergiledik. Ve sergilemeye de devam ediyoruz” dedi.

Çorum Belediyesi olarak çevre sağlığı ve temizliğiyle ilgili konularda gerek şehrin gelecekte bir sıkıntı yaşamaması için gerekse çevreye karşı duyarlı bir belediye olmalarından dolayı önemli yatırımlar yaptıklarını kaydeden Gül, “Yapmaya da devam ediyoruz.  Çevre temizliği ve çevre sağlığıyla ilgili en kapsamlı yatırımımız Katı Atık Düzenli Depolama Tesisidir. Çevre temizliği ve sağlığıyla ilgili düzenli depolama tesislerimiz esasında 2005 yılında planlanmış bir projeydi. Ancak Avrupa Birliği destekli bir proje olduğu için projenin hazırlanması, fizibilite çalışmaları, saha araştırmaları gibi uzun soluklu çalışmaların yapılması gerekiyordu.

Katı Atık Projemizin % 80’lik bir kısmını AB ve Çevre Bakanlığı fonlarından finanse ediyoruz. Bu nedenle projenin başlangıç aşaması uzun sürdü. Katı Atık Düzenli Depolama Tesisimizin ihalesini 18.08.2015 tarihinde yaptık. Yer teslim tarihini ise 11.02.2016 tarihinde gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında tesisimizi tamamladık. Katı Atık Düzenli Depolama Tesislerimizin faaliyete girmesiyle şehrimizde vahşi depolama sisteminden, düzenli depolama sistemine geçtik.

Vahşi depolama sistemi çevre temizliği ve sağlığı açısından olumsuz etkiler ortaya koyan bir sistem.  Vahşi depolama sistemi dediğimiz sistemde yer altı sularının kirleniyor, çevre kirleniyor, insan ve diğer canlıların sağlığını tehdit oluşturan hayati durumlar ortaya çıkabiliyordu.  Katı Atık Düzenli Depolama Sistemi ise, atıklar nihai olarak imha edilerek çevreye zararsız bir hale getiriliyor. Bu yöntem, atıkların bertarafı konusunda en ekonomik ve pratik usül. Bu yatırım tam anlamıyla faaliyete girdiğinde Çorum’un bir bütün olarak, en önemli sorunların biri çözülmüş olacak.

Sadece il merkezimiz değil, Kargı ve Ortaköy ilçeleri hariç tüm ilçe ve beldelerimizin atıklarla ilgili sorununu tamamen çözmüş olacağız” şeklinde konuştu.

‘21 MİLYON EURO’YA MÂL OLDU’

Katı Atık Tesisleri hakkında bilgi vererek konuşmasına devam eden Başkan Gül, “Tesisimiz şehre 15 km’lik mesafede bulunuyor. 71 hektarlık alanda tesislerimizi inşa ettik. 21 milyon Euro’ya mâl olan tesisler, toplam 400 bin nüfusa hizmet verecek.

Tesisler içinde Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi, Toplama Ayırma Tesisi, Kompost Tesisi,

İdari Bina, Bakım Binası, Atık Denetleme Alanı, Su Deposu, Kantar Ünitesi, Güvenlik Binaları, Çöp Gazı Yakma (Flare) Ünitesi, 4 adet İlçe Transfer İstasyonu, 28 adet Rehabilitasyon Sahası bulunuyor.

TESİS 4 ANA YAPIDAN OLUŞUYOR

Geri Dönüşüm Merkezi ve Ambalaj Atığı Toplama Merkezleri, Kompost Tesisi, Malzeme Ayrıştırma Tesisi, Sızıntı Suyunu Arıtma Tesisi gibi dört ana yapıdan oluşan kapsamlı bir sistem. Geri Dönüşüm Merkezi ve Ambalaj Atığı Toplama Merkezi

gündelik hayatımızda kullandığımız ürünlerin boş ambalajlar (cam, plastik, metal, kâğıt/karton ve kompozit) atıklar geri dönüştürülecek.  Kompost Tesisleri bu bölümde park, bahçe atıkları işlenecek. Yılda 5 bin ton atık işlenebilecek. Bu bölümün bir özelliği var. Türkiye’de ilk yerli üretim kompost makineleri kullanılacak. Buradan elde ettiğimiz malzeme gübre olarak kullanılacak.  Malzeme Ayrıştırma Tesisinde ise

bu alanda sahadan toplanan ambalaj atıkları sınıflandırılarak preslenecek. Ve yeniden kullanılmak üzere fabrikalara gönderilecek. Tesis yılda 60 bin ton geri dönüştürülebilir atığı işleyecek. Sızıntı Suyunu Arıtma Tesisi günlük 125 metreküp sızıntı suyu arıtılabilecek. Atıklardan sızan sular burada arıtılarak, doğaya tekrar salınacak. Bunların dışında Katı Atık Düzenleme Tesisimizde İdari Binalar, Bakım Binası, Lastik Yakma Ünitesi, Atık Denetleme Alanı, Güvenlik Binası, Scada Kontrol Odası Gibi Bölümler de bulunuyor.  Bu tesislerimiz sadece teknik alanlardan ibaret değil. Tesiste yapılacak işlemlerle ilgili araç ve ekipmanlarımız da bulunuyor.

Tesis faaliyetleri için kullanılmak üzere 1 paletli yükleyici, 1 çöp kompaktörü,

3 loder, 8 çöp taşıma tırı, 3 hidrolik sıkıştırmalı çöp aracı, 1 kamyon alındı.

Tesis bünyesinde toplamda 4 bin 500 çöp konteyneri, 13 transfer istasyonu için sıkıştırmalı konteyner, 28 Atık Getirme Merkezi için açık ve kapalı konteyner da tesislerimizde bulunuyor” ifadelerini kullandı.

HAŞERE OLUŞUMUNUN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Tesisin hizmete girmesi ile birlikte haşere oluşumunun önüne geçileceğini de vurgulayan Başkan Gül, “Yer altı suların kirlenmesinin, çevreye kötü koku yayılmasının, atıkların rüzgârla etrafa yayılıp çevreyi kirletmesinin önüne geçmiş oluyoruz. Zararlı ve hastalık taşıyıcı canlıların barınma ve çoğalması gibi sorunlar da karşılaşmayacağız. Zaman zaman istenmedik faciaların yaşanmasına neden olan depo gazları (metan, karbon dioksit) kontrol altına alınmış olacak. Evcil veya yabani hayvanların atık sahasına girişi engellenerek bulaşıcı hastalıkların yayılmasını da engellemiş oluyoruz. Katı Atık Düzenli Depolama Tesisimiz şehrimize hayırlı olsun” diyerek sözlerini tamamladı.