M.BURAK YALÇIN
Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Yurdagül Erdem, Türkiye’de 350’ye yakın adli hemşire olduğunu söyledi.
Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde “Uluslararası 4. Adli Hemşirelik, 3. Adli Sosyal Hizmet ve 2. Adli Gerontoloji Kongresi” gerçekleştirildi.
Dün Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleşen kongrenin açılışın toplantısına Vali Necmeddin Kılıç, Hitit Üniversitesi(HİTÜ)Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program açış konuşmaları ile devam etti. 

 

ERDEM: PEK ÇOK ÜNİVERSİTEDE ADLİ HEMŞİRELİK SEÇMELİ DERS OLARAK YER ALIYOR
İlk olarak kürsüye gelen Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Yurdagül Erdem, Türkiye’de 350’ye yakın hemşirenin adli hemşirelik konusunda yetiştirildiğini belirterek, “Cinsel istismara ve şiddete uğrayan kadınlar için kurulan merkezlerde, acil servislerde, cezaevlerinde, ıslah evlerinde, araştırmalarda, adli kanıtların toplanması ve korunmasında hemşirelerin büyük rolleri var. O yüzden üniversitelere bu alanlarda eleman yetiştirmeye ihtiyaç  var. Pek çok üniversitede adli hemşirelik seçmeli ders olarak yer alıyor. Bunun lisansüstü tezlerle geliştirilmesi lazım. Şuan iki üniversitede var. Umarım sayısı giderek artar” diye konuştu.

 

TOMANBAY: YENİ BİR BİLİM DALININ FİLİZLENMESİ-NE DESTEK VERMEKTEN MUTLUYUM
İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Tomanbay da Türkiye’de yeni bir bilim dalının filizlenmesine destek vermekten dolayı çok mutlu olduğunu dile getirerek, “Gerontoloji Kongrelerine bu yıl katılım daha fazla. Dünyanın yaşlandığı bir çağda yeni örgütlenmelere, yeni mesleklere, yeni çözümlere gereksinim var. Bu konuda yeni alt bilim dallarını filizlendireceğiz” dedi.

 

DUMAN: SAĞLIK MYO OLARAK İLK DEFA ULUSLARARASI BİN KONGRE 
DÜZENLİYORUZ
Sağlık Yüksekokulu Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nuriye Büyükkayacı Duman ise ilk defa Sağlık MYO olarak uluslararası bir kongre düzenlediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Terör, insan kaçakçılığı, siber suçlar, yasadışı uyuşturucu, rüşvet ve sahtecilik olmak üzere her türlü suçun önlenmesi ve aydınlanmasının başarısı adli bilimler alanında çalışan nitelikli insan gücünün varlığına, uluslararası standart kalitede olay yeri incelemesine, ayrıca olay yerinden mağdur, şüpheli ve tanık üzerinden toplanan delillerin çağdaş bilgi ve teknolojilerle analizine doğrudan bağlıdır. Adli hemşirelik hemşirelik alanında özelleşme, uzmanlaşma gerektiren çağın yeni sertifikalaşma eğilimi gösteren özel bir dalıdır.”

 

BAYKAM: GENÇ BİR ÜNİVERSİTEYİZ
Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam da HİTÜ’nün genç bir üniversite olduğunu, hem nicelik hem de nitelikli bir şekilde büyümek için yoğun çabalar sarf ettiğini kaybetti. 

 

VALİ KILIÇ: ÜNİVERSİTE SAĞLIK ALANINDA GÜZEL İŞLER YAPTI
Son olarak kürsüye gelen Vali Necmeddin Kılıç da üniversitenin sağlık alanında güzel işler yaptığını ve yapmaya devam ettiğini vurgulayarak, “Delillerin toplantısında sağlık teşkilatının ciddi yükü var. Böyle önemli bir konunun kongresini yapan Sağlık Meslek Yüksekokulunu tebrik ediyorum. Uluslararası kongrenin Çorum'da yapılmasından dolayı da mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından başkanlığını İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Tomanbay’ın yaptığı oturumda Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur “Afet ve Risk Yönetimi”, Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan “Afetlerde Yerel Yönetimlerin Rolü” , Ankara Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Planlama ve Risk Azaltma Daire Başkanı Yusuf Aysu “AFAD’ın Çalışmaları” ve Diyetisyen Serhat Hepçin de “Afetlerde Beslenme Sorunları” konuları ile ilgili sunum yaptılar.
20 Ekim’de sona erecek olan kongrede, “Ülkemiz için önemli sosyal sorunlar parçalanmış aileler, çocuk suçluluğu, aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarının önlenmesi, hasta hakları ve hasta güvenliği, sağlık çalışanlarının hakları, madde bağımlığı, uyuşturucu ile mücadele, dezavantajlı grupların sorunları, savaşlar ve göçün adli yönden sorunları” konuları ele alınacak.