Ensar Vakfı Çorum Şubesi’nde Perşembe Sohbetleri devam ediyor. Sohbet programının bu seferki konuğu Hitit Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğretim Görevlisi Halil İbrahim Aşgın oldu.
Dr. Halil İbrahim Aşgın Ensar Vakfı Çorum Şubesi konferans salonunda gerçekleştirilen sohbette “Din Siyaset İlişkisi ve Milli Görüş” konusunda katılımcılara bilgiler verdi.
İnsanlık tarihinin en eski sosyal kurumlarından ikisinin din ve siyaset olduğunu belirterek sözlerine başlayan Halil İbrahim Aşgın, “İslamiyet de dahil olmak üzere her din, mensupları arasında paylaşılarak yaygınlık kazanan kendine has bir zihniyete, dünya görüşüne ya da farklı bir ifadeyle paradigmaya sahiptir. İnsanlar, en sıradan gündelik faaliyetlerinden en karmaşık ilişkilerine kadar, bilinçli ya da bilinçsiz, mensubu oldukları dinin kendilerine kazandırdığı zihniyetle hareket etmek eğilimindedirler. Bu durumun doğal bir neticesi olarak her dinin kendine has bir aile, iktisat, eğitim ya da siyaset ahlakından bahsetmek mümkündür. Liderliğini merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın yaptığı Millî Görüş Hareketi (MGH) de İslam dininin mensuplarına kendine özgü bir zihniyet ve dünya görüşü kazandırma fonksiyonun bir neticesi olarak ortaya çıkmış ve MGH düşünce ve siyasetini, esas itibariyle Ehl-i Sünnet İslam siyaset ahlakı belirlemiş ve yönlendirmiştir” ifadelerini kullandı.
‘Siyasal İslam’ olarak adlandırılan anlayışın Türkiye’de nasıl ortaya çıktığını tarihsel gelişmeler ışığında özetleyen Halil İbrahim Aşgın, bu anlayışın geçirdiği evleri dinleyiciler ile paylaştı.
Türkiye’de geçmişte mütedeyyin insanların hep oy deposu olarak görüldüğünü ve partilerin politikalarını da buna göre şekillendirdiğini kaydeden Aşgın, “Milli Görüş’ün lideri merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan bunu görüyor ve mütedeyyin insanlarında siyasette karar alıp, uygular hale gelmesini istiyor. Erbakan bununda ancak siyaset ile olacağını da gördüğü için ilk olarak 24 Ocak 1970 tarihinde Milli Nizam Partisi’ni kuruyor. Ancak parti 14 ay sonra Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılıyor. Erbakan daha sonrada partiler kuruyor ancak bunlarda kapatılıyor. Bu süreçte 1990’lı yıllarda Refah Partisi hem mahalli idareler hemde milletvekilliği genel seçimlerinde büyük başarılar elde ediyor. Belediyelerin büyük çoğunluğunu alıyor. Kısa süreliğine iktidar da oluyor. Ancak o da kapatılıyor” dedi.
Aşgın, sözlerini merhum Erbakan’ın hayatından örnekler vererek tamamladı.