FATİH AKBAŞ
Çorum Belediyesi’nin Veli Paşa Konağı, Veli Paşa Hanı ve Karakol Konağını restore ettirmesinin ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) “Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı” kapsamında Bilaller Konağı’nı ayağa kaldırıyor.
İl Özel İdaresi’ne Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce kullanılmak üzere 49 yıllığına ücretsiz olarak devredilen tarihi konakta OKA’nın “Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı” kapsamında yapılan ihalenin ardından restorasyon çalışmaları başladı.

PROJE YIL SONUNDA TAMAMLANACAK
Yüklenici firma İndekre Restorasyon tarafından yürütülen projede gelinen son nokta hakkında bilgi aldığımız Restorasyon Sorumlusu İnşaat Mühendisi Tahsin Özcan, tarihi konakta çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, “Restorasyon projesi yüzde 85 oranında tamamlandı. Çalışmalar kapsamında taşıyıcı sistem, temeller, kerpiçler, elektrik ve mekanik tesisat baştan aşağıya yenilendi. Şu an ince işleri yapıyoruz. Konağın tüm bölümleri orijinaline uygun şekilde restore edildi.  Projeyi yıl sonuna kadar iş bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

2 KATLI 15 ODALI
Konağın kullanım alanının bahçe ile birlikte toplam 900 m2 olduğunu ve bunun 450 m2’sinin konak 100 m2’sinin ise bahçede ki müştemilatın kapalı alanlarından oluştuğunu kaydeden Tahsin Özcan, “2 katlı 15 odalı konakta şu an kapılar takılıyor” ifadelerini kullandı.


TARİHİ KONAK NE OLARAK KULLANILACAK?
Üçtutlar Mahallesi’nde Tanyeri İlkokulu yanında yer alan ve sivil mimarlık örneği olarak tescilli olan Bilaller Konağı, dikdörtgen plan üzerine ahşap karkas tekniğinde, iki katlı, çıkmalı olarak inşa edilmiş. Kırma çatılı konak, alaturka kiremitle örtülü. 
Binanın restorasyonu tamamlandıktan sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılması bekleniyor.
OKA’NIN DESTEKLEDİĞİ DİĞER PROJELER
OKA’nın “Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı” kapsamında Bilaller Konağı dışında destek verdiği diğer projeler ise şunlar: İskilip Redif Kışlası Restorasyonu, Boğazkale Hitit Köyü, Veli Paşa Hanı Restorasyonu, Osmancık Kandiber Kalesi Restorasyonu.


 

Editör: Haber Merkezi