M.BURAK YALÇIN

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Başkanı Yaşar Aslankaya, Türkiye’de seçmeli ders olarak Çerkesce eğitim sınıf sayısının artacağını söyledi.

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Başkanı Yaşar Aslankaya, önceki akşam Çorum Kafkas Derneğini ziyaret etti.

Yaşar Aslankaya, Çorum Kafkas Kültür Derneğinin 50'nci kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katılmak üzere geldiği Çorum’da açıklamalarda bulundu.

Aslankaya, Türkiye'de seçmeli ders olarak Çerkezce eğitim veren sınıf sayısını 150'ye veya 200'e çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “Türkiye’de 6 milyon Çerkez yaşıyor. Çerkez çocukların ana dillerini öğrenebilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüştük ve Türkiye’nin çeşitli okullarında seçmeli ders olarak Çerkezce dil öğretimine başlanıldı” dedi.

Dili olmayan halkın yaşama şansının bulunmadığını vurgulayan Aslankaya, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Biz çok uzun yıllardır yaşadığımız ülkelere, dili ve kültürü ile önemli katkılar vermiş, çok köklü çok eski kavim bir dil ve kültür grubuna sahibiz. Özelde Türkiye Cumhuriyeti'nin bir şansıdır Çerkez halkının burada yaşıyor olması. Çerkezce ve Çerkez kültürünün yaşaması da son derece önemlidir. O nedenle bu açılan sınıflar, dille ve kültür ile ilgili yapılan çalışmalar amaçlarımıza hizmet etmesi nedeniyle önemsediğimiz bir konudur.”

Özellikle büyükşehirlerde seçmeli dil eğitimi veren okul sayısının artırılması için gayret sarf ettiklerini ifade eden Aslankaya, “Kayseri'de 16 sınıf açıldı. Çorum'da bir sınıf açıldı. Balıkesir Hendek ilçesinde bir sınıf açıldı. Düzce'de sınıf açıldı, ayrıca Düzce Üniversitesinde Çerkez Dili ve Edebiyatı eğitimi veren bölüm var. Dolayısıyla Türkiye'de sınıfları attırarak gidiyoruz. Hedefimiz 150 veya 200 sınıfa çıkarmak çünkü 5 veya 6 milyon nüfusla kendimizi ifade ediyoruz. Özellikle İstanbul, Bursa, Ankara, Balıkesir, Kayseri ve Samsun gibi metropol şehirlerde çok sayıda insanımız yaşıyor. Orada insanlarımızın kendi dilini unutmaması için yapılacak her türlü çalışmayı destekliyoruz. Türkiye'de 20 sınıf açıldı, yavaş yavaş önümüzdeki yıllar katlayarak bu sayıya doğru gideceğiz. İçinde yaşadığımız ülkenin bize verdiği en doğal hak. Ana dil, ana sütü kadar haktır herkes için. Dolayısıyla bu imkânı bize sağlayan devletimizin yetkililerine de teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi