MURAT ÇETİN
Karadeniz Havzaları Girişimciler Birliği Başkanı Giresun TKDK Koordinatörü hemşehrimiz Emin Serdar Kurşun, Karadeniz Havzasındaki tıbbi bitkilerin atıl kaynak olmaktan çıkarılıp ticarileşmesi adına, İran Tarım Bakanlığı'nın daveti üzerine, Tahran'da davetli heyetle beraber bir takım ziyaretlerde bulundu.
Tıbbi ve aromatik bitkiler konusundaki zengin potansiyeli ile dikkat çeken Karadeniz Havzası'nda Çorum için ayrı bir parantez açılan görüşmelerde, Çorum'un potansiyeli hemşehrimiz tarafından özel olarak gündeme taşındı.

İranlı Tarım Bakanlığı yetkilileri ve ilgili firmaların dikkatle takip ettiği sunumlarda, Çorum tüm katılımcıların da dikkatini çekti.
Tıbbi bitkilerin işlenip ilaç sanayisine kazandırılması konusunun önemine değinen Kurşun, " Ülkemiz için bakir bir sektör olan boya, kozmetik sanayi, aromatik ve tıbbi bitkilerin sanayide değerlendirilmesi ve özellikle tıbbi bitkilerde ilaç hammaddesi elde edimine varan teknolojinin gelişip yaygınlaşması adına bu ziyareti gerçekleştirdik. Dünya ilaç sanayisinin her geçen gün sentetik ilaçlardan kurtulmaya çalıştığı ve bitkisel kökenli ilaç etkili maddelerinin sektörde daha fazla üretilmeye çalışıldığı bu dönemde, biz de Karadeniz Havzası'nın potansiyelini değerlendirebilecek çalışmaların olması yönündeki fikirlerimizi beyan ettik. Bilhassa Çorum'un tıbbi aromatik bitkiler ve bilhassa boya bitkileri konusunda, tarihi süreç içerisindeki    bilinen    potansiyelini diğer Havza illeri ile beraber, uluslararası pazarda kıymetlendirebileceğimiz konuları ele aldık." diyeret, toplantı hakkında bilgi verdi.

Kurşun açıklamasında, "Söz konusu sektörde, ülkenin kapalı ekonomik sistem ve yerli kaynakların değerlendirilmesi noktasında zorunlu temayülü münasebeti ile İran'ın tıbbi bitki, boya bitkileri birikimlerini üst seviyelere çıkardığını gözlemlemiş bulunmaktayız. Kendi birikimlerinin paylaşılması noktasında bütün kapıların açık olduğunu ifade eden yetkililerin samimiyeti bu konu ile ilgili ilk etapta bize güven telkin etti. İşbirliğinin artarak devam etmesi halinde özlenen yatırımların olabileceğini ümit etmekteyiz'' dedi. 

Toplantı akabinde özel firma görüşmeleri yapılmak suretiyle ortak iş imkanları masaya yatırıldığını anlatan hemşehrimiz Serdar Kurşun, toplantının öğleden sonraki bölümünde Tahran Tıbbi Bitkiler Enstitüsü'ne gidildiğini, buradan enstitünün Herbaryum (kurutulmuş bitki örneklerinin belli bir sistemle düzenlenerek saklandığı yer) bölümde incelemeler yaptıklarını aktardı. 

Daha sonra doku kültürü laboratuvarında bitkilerin doku kültürü ile çoğaltılması ve bitkilerin etkin maddesi ekstrakt çıkarılması çalışmaları incelendiğini ifade eden Kurşun, bitkilerin üretildiği seralar ve bu bitkilerin etkin madde çekiminden bir önceki aşama olan bitkisel yağların, tozların, sıvıların, konsantrelerin bir ara ürün olarak üretildiği bölümde de inceleme gezileri yaptıklarını sözlerine ekledi. 
Toplantıya Cumhurbaşkanı Temsilcisi, Tarım Bakanlığı ilgili daire amirleri, bitkisel ilaç firmaları, bitkisel kumaş ve gıda boyaları firmaları ile birlikte ilgili enstitülerin müdürlerinin katıldığı ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi