FATİH BATTAR

Türkiye'de Roma dönemine ait dört antik barajdan birisi olan Örükaya’nın 2017 yılında start verilen kurtarma kazıları yeniden başladı. “Örükaya Arkeolojik Araştırma Projesi” kapsamında yürütülen ve başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere; Çorum Valiliği ile Çorum Müzesi Başkanlığında ve Hitit Üniversitesi’nin bilimsel danışmanlığında hayata geçen projenin sponsoru banyo ürünlerinde İtalya'nın lider markası ISVEA oldu.

 Çorum’un Alaca ilçesine bağlı Örükaya köyünde bulunan ve yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Örükaya Barajı, kurtarma kazısı yapılan ilk baraj olma özelliğini taşıyor. Bu antik baraj, bölgenin Roma dönemi iskanına ve su yönetimine ışık tutması açısından büyük önem taşıyor.

 2017 yılında hayata geçen “Örükaya Arkeolojik Araştırma Projesi” bu yıl yeniden başlatıldı. Çorum Valiliği’nin desteği, Çorum Müzesi Başkanlığı ve Hitit Üniversitesi'nin bilimsel danışmanlığında gerçekleşen projenin sponsoru ise İtalyan ISVEA oldu. Projenin temel amaçları; Çorum kültür miras zenginliğine bir yenisi daha eklemek, Roma Dönemi’ne ev sahipliği yapan bir çalışma ortaya koyarak Örükaya’yı bölgenin en önemli turizm destinasyonlarından biri haline getirmek ve bu döneme hem Çorum ili hem de Orta Karadeniz Bölgesi özelinde ışık tutmak.

 Uzun zamandır kazı ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği arkeolojik alana ziyarette bulunan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, Müze Müdürü Arkeolog Metin Çakar ve Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Emine Sökmen gelişmeler hakkında bilgi vererek, bu önemli tarihi projeye olan desteklerini açıkladılar.

 “ROMA KÖKENLİ ISVEA’NIN ROMA DÖNEMİ ANTİK BARAJINA DESTEK OLMASI ANLAMLI”

Çorum’un Anadolu kültür mozaiği içerisinde eşsiz bir konuma sahip olduğunu söyleyen Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, Anadolu’nun önemli tarihi eserlerinden olan Örükaya Barajı’nın kazı çalışmalarına destek olmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Çorum, günümüzden 7 bin yıl öncesine varıncaya kadar birçok kültürel mirasa rastlayabileceğiniz önemli bir il konumda. Bunun en özel örneklerinden biri de Örükaya Barajı. “Örükaya Arkeolojik Araştırma Projesi” ise Roma dönemi baraj yapıları ile ilgili bilgi üretmeye çalışan ilk baraj kazısı olması nedeniyle de büyük önem taşıyor. 1962 yılında Roma yakınlarından kurulan ISVEA’nın bu Roma dönemi eserinin turizme kazandırılması ve Anadolu’nun kapılarının turizme daha çok açılması adına projenin destekçisi olması daha da anlamlı.”

 ÖRÜKAYA BARAJI ANADOLU’DAKİ TURİZMİ CANLANDIRACAK

'Örükaya Barajı ve Höyüğü'nün turizme kazandırılması için her türlü desteğe hazır olduklarını söyleyen Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise burada başlatılan çalışmalarla beraber yeni bir turizm destinasyon alanı kazanmış olduk. Böylece Anadolu’daki kültür turizmi daha da canlanacak” dedi.

Örükaya Arkeolojik Araştırma Projesi’nin geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ile Çorum Müzesi ve Hitit Üniversitesi işbirliğinde başladıklarını belirten Örükaya Arkeolojik Araştırma Projesi Bilimsel Danışmanı Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Emine Sökmen ise Örükaya kazıları ile birlikte Çorum’da Roma dönemine dair kayıp olan bir halkayı ortaya çıkarmaya başladıklarını söyledi.

Antik Örükaya barajındaki kazıların geçen yıl başladığını hatırlatan Dr. Öğretim üyesi Emine Sökmen, “Buradaki amacımız Çorum’un kültür envanterini zenginleştirmek ve bir kültür mirası daha eklebilmekti. Bu amaçla başlattığımız kazılarda Roma dönemini açığa çıkarmaya başladık. Bu kayıp halkanın olduğu bölümde bir su yapısıyla karşılaştık. Roma egemenliğini götürdüğü her yerde bu tür yapılar inşa ediyor. Bu yapılardan bir tanesi Anadolu’da yaptığı Örükaya barajı olarak karşımıza çıkıyor” dedi

Sökmen, gelecek yıl hedeflerinin barajın hizmet verdiği bölgenin alan kullanımına, tarımsal potansiyeline katkı sağlayacak bilgiler elde etmek ve diğer yandan da barajın hizmet verdiği kenti ortaya çıkarmak olduğunu belirtti.