FATİH BATTAR
Çorum’da yaşayan 2 çocuk annesi kadın girişimci Meryem Kirenci, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından aldığı hibe ile kuşburnu üretimine başladı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından, IPARD II 3. Çağrısında kuşburnu üretimi üzerine sunduğu projesi desteklenen kadın girişimci Meryem Kirenci, 46 bin liralık projesi için 25 bin lira hibe aldı. 

Aile bütçesine destek olmak için internet üzerinden araştırma yapan ve TKDK’nın destek haberlerini gören Kirenci, kuşburnu üzerine hazırladığı projesi kabul edilince hayatı değişti. 
Dodurga ilçesine Ayva köyündeki arazilerinde kuşburnu üretimine başlayan Kirenci; “Kayınpederim tarımla uğraşıyor. Ben de aile bütçemize nasıl bir katkı sağlarım diye düşünürken, internet üzerinden yaptığım araştırmalar sonucunda, TKDK’nın tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapanlara makine ekipman desteği verdiğini öğrendim. Dodurga ilçesi Ayva köyü sınırlarında kalan arazimizde, tıbbi ve aromatik bitkiler için referans kabul edilen listede bulunan kuşburnu yetiştiriciliği üzerine proje hazırladım. Kuşburnu, yöre halkımız tarafından kış yiyeceği olarak marmelat yapılarak tüketilen bir ürün olup, daha çok doğal ortamda yetişen kuşburnunun toplanmasıyla ya da pazardan satın alınmasıyla tüketilen bir üründür. Ben projemle kültüre alınmış kuşburnu türlerinden dikerek, uzun yıllar daha kaliteli kuşburnu üretimi yapmak istedim. Projemin onaylanması üzerine; römork, pulluk, hasat makinesi, tesviye küreği, su tankeri, rotovatör, kültivatör, ilaçlama makinesi ve arka yükleme kepçesi olmak üzere 9 kalemden oluşan makine ve ekipman alımı yaptım. Bu makine ve ekipmanları kullanarak toprak hazırlığı yaptık ve geçen yıl arazimizin 5 dönümlük bölümüne kuşburnu fidanı diktik. Sulama için damlama sulama tesisatı kurduk. Bu yıl ilk verimlerini vermeye başladılar ve tahminen 150-200 kg kadar ürün beklentimiz var. Önümüzdeki yıllarda fidanlar daha da büyüyecek ve verdikleri ürün de o nispette artacak. TKDK, projeme verdiği destekle, hem eskiyen makine ve ekipmanlarımızdan bazılarını değiştirmemizi hem de ihtiyaç duyduğumuz diğer makine ekipmaları yarı fiyatından bile daha az bir tutara almamızı sağladı. Ayrıca, ilk tesis masrafından sonra sadece yıllık rutin bakımlarını yapmak suretiyle uzun yıllar aile bütçemize katkı sağlayacağımız bir kuşburnu bahçesinin sahibi olduk. Bana bu desteği sağlayan devletime ve bu destekten faydalanmamıza vesile olan TKDK’ya ve değerli çalışanlarına teşekkür ederim.” dedi

Ev hanımlarına da çağrıda bulunan Kirenci,  aile bütçesine katkı sunmak ya da kendi işinin sahibi olmak isteyen hanımların proje hazırlayarak TKDK’ya başvurabileceklerini sözlerine ekledi.