RECEP MEBET
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk-İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi hemşehrimiz Doç. Dr. Mehmet Memiş’in eserleri, Çin’de sergilendi.
‘Tarihi İpekyolu Boyunca Somut Olmayan Kültürel Miras: Geleneksel Türk Sanatları Harikası Sergisi’ Şanhay Kütüphanesi Salonu’nda açıldı.
20-29 Ağustos 2018 tarihlerinde gerçekleşen organizasyona Hüsn-ü Hat Sanatçısı Doç. Dr. Mehmet Memiş’in yanı sıra Ebru Sanatçısı Ahmet Hikmet Barutçugil, Minyatür Sanatçısı Taner Alakuş ve Tezhip Sanatçısı Mamure Öz de eserleriyle katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nden Kültür ve Turizm Uzmanı Zeynep Akar’ın koordinatörlüğündeki etkinlik, ‘2018 Çin’de Türkiye Turizm Yılı’ kapsamında gerçekleştirildi.
Geleneksel Türk Süsleme Sanatları’nın tanıtıldığı karma sergi hakkında açıklamalarda bulunan Mehmet Memiş, şu bilgileri verdi:

 

ÇİNLİLER’DEN GELENEKSEL TÜRK SANATLARINA İLGİ
“Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti Hükümetleri arasında 2016 yılında yapılan görüşmelerde 2018 yılında 'Çin'de Türkiye Turizm Yılı' etkinliklerinin düzenlenmesine karar verildi. Karar gereği 2018 yılı boyunca ülkemizde ve Çin'de kültür, sanat ve turizm alanında etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda, 20-29 Ağustos 2018 tarihleri arasında Şanhay Başkonsolosluğumuz ve Şanhay Belediyesi'nin katkılarıyla Şanhay Kütüphanesi’nde hat, tezhip, minyatür ve ebru sanatlarında ülkemizin önde gelen 4 sanatçısına ait toplam 80 eserden oluşan ‘Intangible Cultural Heritage across the Ancient Silkroad: The Marvel of Turkish Traditional Arts (Tarihi İpekyolu Boyunca Somut Olmayan Kültürel Miras: Geleneksel Türk Sanatları Harikası)’ sergisi düzenlendi. 
Serginin resmi açılışı, 21 Ağustos’ta Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu Sabri Tunç Angılı tarafından yapıldı. Açılışa Konsolos Kenan Ağa, Şanhay Belediyesi temsilcileri, diğer konsolosluk çalışanları, sanatçılar ve çok sayıda ziyaretçi katıldı. 
Aynı gün sanatçılarımız tarafından Türk Süsleme Sanatları’na ilişkin uygulamalı anlatımlar gerçekleştirildi. 22 Ağustos tarihinde ise sanatçılarımız, sanat çevreleri ile bir araya gelerek iki ülke arasında yapılabilecek ortak programlar konusunda görüş alışverişinde bulundular. Şanhay halkı tarafından büyük ilgi gören sergi yarın sona erecek.”

 

DOÇ. DR. MEHMET MEMİŞ KİMDİR?
1960 yılında Çorum’un Bayat ilçesinde doğan Mehmet Memiş, ilk ve orta öğrenimini memleketinde tamamladıktan sonra 1984 yılında Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Hat çalışmalarına fakülte yıllarında Konyalı Hattat Hüseyin Öksüz'den sülüs-nesih dersleri alarak başladı. 1985 yılından itibaren öğretmen olarak atandığı İstanbul'da çalışmalarına Hattat Hasan Çelebi ile devam etti. Merhum Prof. Dr. Ali Alparslan'dan ta'lik ve divani yazılarını meşketti. 1992'de sülüs-nesih dalında icazet aldı.
1985-1988 yılları arasında Kültür Bakanlığı tarafından Topkapı Sarayı’nda yürütülen Türk Süsleme Sanatları (Tezhib) kurslarına katıldı. Daha sonra aynı yerde üç yıl hat sanatı dersleri verdi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, Geleneksel Türk El Sanatları alanında yüksek lisansını (1993), Türk-İslam Sanatları Tarihi Bilim Dalı’nda doktorasını tamamladı (1998). Halen Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Yurt içinde ve yurtdışında katıldığı çok sayıda müşterek sergi yanında çoğu uluslararası olmak üzere 25 kişisel sergi açtı. Türk İslam sanatları alanında makale ve tebliğler yayınladı. İmzalarında ‘Râmî’ mahlasını kullanan sanatçı katıldığı çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda on adet ödül kazandı.