RECEP MEBET

Kurucu Meclis’te görev alan Çorum Milletvekili Abdullah İsmet Eker’e yapılan vefasızlık Çorumlular’ı üzüyor.

I. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde, Cumhuriyetin kabul edildiği tarihi oturumu yöneterek ilan metnini okuyan Meclis Başkan Vekili hemşehrimiz İsmet Eker’in, eski Meclis’te esamesinin dahi bulunmadığı gözleniyor.

Ulus’taki Kurtuluş Savaşı Müzesi (Eski Meclis) binasını ziyaret eden Çorumlular, tarihi binada isim ve fotoğrafına rastlayamadıkları Eker’e karşı yapılan vefasızlığın son bulmasını bekliyor.

Atatürk’ün Cumhurbaşkanı seçildiği oturumu da yöneten Eker’in Türk siyasi tarihi açısından önemli bir isim olduğuna işaret eden tarihçiler de müzedeki eksikliğin acilen giderilmesi gerektiğini belirtiyor.

‘Parlemento Mektebinden Yetişen Bir Siyaset Adamı: Abdullah İsmet Eker’ kitabının yazarı Mahmut Şener de Çorumlular’ı üzen tespite katıldığını ifade ederek Eker’in şahsi eşyaları ile fotoğraflarının Müze’de sergilenebileceğini söylüyor.

ABDULLAH İSMET EKER KİMDİR?

Siyaset ve devlet adamı, TBMM başkanlarından, Çorum milletvekillerinden (D. 1877, Çorum – Ö. 4 Ekim 1962).  Tam adı Abdullah İsmet Eker. Baba adı Mehmet, anne adı Sariye (Meryem). Çorum Medresesi ve İdadisinde öğrenim gördükten sonra, Defter-i Hâkanî Kalemi Kâtibi ve Başkâtibi, Çorum Evkâf Müdürü olarak çeşitli devlet dairelerinde çalıştı.

Gençlik yıllarında İttihad ve Terakki Cemiyeti’ne girdi ve Çorum Mutemedi olarak görev aldı. 1914 ve 1919’da Osmanlı meclislerinde 3. ve 4. dönem Çorum Milletvekilliği yaptı. 1920’de İstanbul işgal edilince Samsun’a, oradan da Çorum’a geçti. Burada Milli Mücadele çalışmalarına katıldı. Çorum Valisi’nce “Bolşevik propagandası yaptığı” gerekçesiyle tutuklanıp Ankara’ya yollandı. Burada serbest bırakılarak, yeniden Çorum’a döndü.

İsmet Eker,  I. TBMM’de Çorum Milletvekili olarak görev yaptı. Milletvekilliği sırasında Alaca ve Yozgat’ın isyancılarca basılması üzerine Çorum’a dönerek, milis kuvvetleriyle birlikte isyancılara karşı kenti koruyanlar arasında yer aldı. Yine bu yıllarda bir süre Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyesi oldu. 2. ve 3. dönemlerde TBMM Başkan Vekili olarak, Cumhuriyet’in kabul edildiği ve Atatürk’ün Cumhurbaşkanı seçildiği oturumları yönetti. 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. ve 8. dönem boyunca Çorum Milletvekilliği 1950’ye kadar devam etti. Çeşitli encümenlerin (komisyon) başkanlığını yaptı. 4 Ekim 1962’de hayatını kaybetti. Evli ve 5 çocuk babasıydı. Farsca biliyordu. Çorum Belediyesi, hakkında Mahmut Şener’in yazdığı Abdullah İsmet Eker – Parlamento Mektebinden Yetişen Bir Siyaset Adamı adlı eseri yayımlamıştır. Çorum’da yaşadığı konak (İsmet Eker Konağı) restore edilerek ziyaretçilere açılmıştır.