Genel Sağlık İş Sendikası Çorum İl Temsilcisi Yalçın Çiftçi, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve içinde bulunulan Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle açıklama yaptı.


Çiftçi, “Toplumun ağız- diş sorunlarının çok fazla olduğu ülkemizde; ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, ağız ve diş sağlığı hastanelerinde ve hastanelerin diş kliniklerinde görevli sağlık çalışanları, personel yetersizliği nedeniyle zor şartlar altında çalışmaktadır. Yeterli sayıda istihdam sağlanmaması nedeniyle diş hekimi ve teknisyenleri giderek artan iş yükünü altında ezilmektedir.


Kurumlardaki yoğunluğun en önemli nedenlerinden biri de koruyucu ağız ve diş sağlığı programının olmamasıdır. Sağlık Bakanlığı’nın ağız ve diş sağlığı ile ilgili olarak önceliği, koruyucu sağlık hizmetleri olmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yetersiz kalması, sağlığa ayrılan bütçenin de katlanarak artmasına neden olmaktadır.
Artan iş yükünün yanı sıra diş teknisyenlerinin karşılaştığı ve yaşamsal önem taşıyan bir diğer sorun da meslek hastalıklarıdır. Diş teknisyenleri, çalışma koşulları nedeniyle toz ve kimyasallarla gelişebilen başta silikozis, berilyozis, ağır metal akciğer hastalığı, inert (afibrojenik) toz pnömokonyozları (siderozis), mesleki astım, KOAH ve akciğer kanseri olmak üzere birçok solunum sistemi hastalığı gibi meslek hastalıklarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Uzun çalışma süreleri, kötü ve uygunsuz laboratuvar koşulları nedeniyle diş teknisyenlerinde giderek artan meslek hastalıklarının en önemli çözümü çalışma koşullarının standartlara uygun hale getirilmesidir.


Tüm bu olumsuzluklara rağmen mesleklerini özveriyle yerine getiren sağlık çalışanları hak ettiği yaşam koşullarına bir an evvel kavuşturulmalıdır. Düşük ücrete ve gelir adaletsizliğine yol açan döner sermaye, performans uygulamasına son verilerek, sağlık çalışanlarının sabit maaş ücretlerinde artış sağlanmalıdır. Tüm sağlık çalışanlarına geçmişe etkili olarak yıllık 90 gün yıpranma payı hakkı verilmelidir.
Genel Sağlık-İş olarak, insan onuruna yaraşır yaşam ve çalışma koşullarının sağlanması için birlikte mücadele dileğiyle ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, ağız ve diş sağlığı hastanelerinde ve hastanelerin diş kliniklerinde görevli tüm sağlık çalışanlarının Diş Hekimliği Gününü ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftasını kutlarız.” dedi. 

Editör: Haber Merkezi