FATİH AKBAŞ

İl Merkezinde bazı cadde ve sokaklarda ücretli otopark tarifesine geçilmesi ile ilgili teklif Belediye Meclisi’nin dün yapılan toplantısında oy çokluğu ile kabul edildi.

Gündem maddesi ile ilgili konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü, “İl merkezinde yaşanan trafik yoğunluğunun Gazi ve İnönü Caddeleri ile diğer bazı caddelerde yaşandığı malum. Trafik Şube Müdürlüğümüzün yaptığı araştırmalarda trafik sıkışıklığının nedenleri olarak iki ana başlık ortaya çıkıyor. Birisi yaya geçitlerinin fazlalığı ikincisi ise yanlış parklar. İl Trafik Komisyonunun aldığı karar ile 6 tane yaya geçidi kapatıldı.  Bu yaya geçitlerinin kapatılmasının ardından trafik akışında yüzde 5 oranında bir rahatlama olduğu belirlendi. Gazi ve İnönü Caddeleri’nde trafik rahatlığının artması için parkomat uygulamasını yapmayı planlıyoruz. Bu planlama kapsamında esnaflarımıza belirli bir süre ücretsiz park imkanı sağlanacak. Bu sürede esnaflar ürünlerini indir bindir yapabilecek müşterilerde alışverişlerini yapabilecekler. Bu sürenin devamında ise otopark ücretli olacak. Yaş ve kış aylarında ayrı ayrı saat uygulaması yapılacak. Pazar günleri ücretsiz olacak. Bu uygulama ile trafik akışının daha rahat olacağı görülecek. Ilıca Caddesi’nde ise sinyalizasyon çalışması yapılacak. Çorum Belediyesi’nin açık ve kapalı olmak üzere toplam 30 bin metrekare otopark alanı var. Bunun yanında özel işletmeler tarafından işletilen otoparklarda bulunuyor” dedi.

‘AMACIMIZ PARA KAZANMAK DEĞİL TRAFİK YOĞUNLUĞUNU AZALTMAK’

Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ise tüm illerde şehrin ana arterlerinde park yapmanın ücretli olduğunu ifade ederek, “Biz burada mühendislik düzeyinde bir takım çalışmalar yaptık. Burada Belediye’ye gelir sağlamak gibi bir kaygımız yok. Amacımız trafiği rahatlatmak. Biz buraya parkomat gibi modern uygulamalar getireceğiz.  Mümkün olduğu kadar ikinci parkları önlemek ve doğru park yapılmasını sağlamaktır.

Esnafımıza 10 dakika ücretsiz olacak. Alacağımız karar ile Encümene yetki veriyoruz. Encümen nereyi uygun görürse orada bu kararı uygulayacak. İlhan Gürel Caddesi’nde kısa vadede ücretli park uygulaması düşünmüyoruz. Bizim burada ki esas amacımız Gazi ve İnönü Caddeleridir. Çorum’da belli saatlerde trafik sorunu yaşanıyor. İş giriş ve çıkış saatlerinde bazı noktalarda yoğunluk yaşanıyor. Bunu sadece otopark meselesi üzerinden tartışmak doğru değil. Diğer CHP’li, MHP’li ve AK Partili Belediyelerde olduğu gibi bir uygulama olacak. Bunun içinde Encümene yetki veriyoruz. Bu yetkiyi ister kullanır ister kullanmaz” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün “Gazi ve İnönü Caddeleri, Kerebigazi Caddesi, Kerebigazi 1. Cadde, Gazi Caddesi-Karakeçili Sokak ve Karakeçili Sokak ile Alaybey Sokak arası, Bahabey Caddesi ve Dr. İlhan Gürel Caddesi’nde ücretli otopark uygulamasına geçilmesi için Encümene yetki verilmesi” teklifi oy çokluğu ile kabul edildi. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından toplantı sona erdi.

Editör: Haber Merkezi