RECEP MEBET
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talimatı üzerine camilerdeki sabit oturakların kaldırılması, beraberinde bazı eleştirileri de getirdi.

Gazetemizi ziyaret eden Osman Önder isimli engelli vatandaş, bedensel engellilerin ibadetlerini yerine getirebilmeleri için camilerde gerekli kolaylığın sağlanması gerektiğini söyledi.
Ulucamii başta olmak üzere tüm camilerde yapılan değişikliğin yerinde bir uygulama olduğunu dile getiren Osman Önder, “Ancak kurunun yanında yaş da yandı, bizim gibi engelliler mağdur oldu” dedi.

Plastik taburelerin dahi kaldırılmasının engelliler için çileye dönüştüğüne işaret eden Önder, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın katlanabilir tabure kullanımına cevaz verdiğini hatırlatarak yetkililerden çözüm istedi.
“Engelli bireyler olarak kendimizi zor taşıyoruz, bi de yanımızda katlanabilir tabure mi taşıyalım” diyen Önder, “İstismara mahal verilmeden, engelliler için tüm camilerde katlanabilir tabure bulundurulmalı” diye konuştu.

Sabit oturakların gerçekten camilerin atmosferini olumsuz etkilediğini dile getiren Önder, “Diyanet’in, oturup kalmakta sıkıntı yaşayan bedensel engelliler için katlanabilir taburede namaz kılınabileceği yönündeki açıklamasını olumlu buluyoruz. Tüm kamu kurumlarında engellilere yönelik düzenlemeler yapılırken camilerin bundan ayrı tutulması elbette düşünülemez. Hal böyle olunca, engellilerin kullanabileceği katlanabilir tabureler, tekerlekli sandalye işaretiyle etiketlenerek camilerde hazır bulunduralabilir. Zira, yürümekte dahi güçlük çeken engellilerin yanlarında katlanabilir tabure taşıması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Engelli dernekleri yöneticilerine de seslenen Önder, konuyla ilgili olarak farkındalık oluşturulması ve çözüm için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.