FATİH BATTAR
Son günlerde Çorum’da artış gösteren mevsimsel grip salgınına karşın, vatandaşlar şifayı aktarlarda arıyor.

Soğuk havalar nedeniyle nezle ve grip olmak istemeyen vatandaşlar, antibiyotik yerine aktarlarda hazırlanan bitki çayı karışımlarına yoğun ilgi gösteriyor. Şifalı bitkilerin hastalıkların tedavisinde kullanılması, neredeyse insanlık tarihi kadar eski. Doğanın mucizelerle dolu eczanesi olan şifalı bitkiler, içindeki vitamin ve mineraller sayesinde bir çok hastalığa da iyi geliyor. 
Grip vakalarının arttığı son dönemde de aktarlarda en çok satılan ürünler ise zencefil, zerdeçal, atom çayı, kuşburnu ve ıhlamur.

GRİBE YAKALANMADAN ÖNCE KULLANILMALI

Son günlerde mevsimsel gribin artmasından dolayı yoğunluk olduğunu belirten aktarlar, doğal antibiyotiklerin gribe yakalanmadan önce kullanılması gerektiğini söylüyor.
Gribin tam mevsimi olduğu için yoğunluk yaşadıklarını belirten Kule Baharat İşletme sahibi Mahmut Döngel, gribe yakalanmamak isteyen vatandaşların evinde mutlaka ıhlamur, zencefil ve zerdeçalı eksik etmemesi gerektiğini belirterek; “Kış döneminde ağırlıklı olarak ıhlamur, zencefil, zerdeçal, kış çayları, kuşburnu, tahin pekmez gibi ürünlere yoğunluk var. İnsanlar hastalanmamak için alternatif tıp olarak çareyi doğal bitkisel ürünlerde yani doğal antibiyotiklerde arıyor. Gribe yakalanmamak isteyen vatandaşlarımızın ıhlamur, zencefil ve zerdeçalı mutlaka evlerinde eksik etmesinler.” dedi 
Çorum’da 1945 yılından beri hizmet veren Adil Kayışoğlu Baharatçısı işletme sahibi Adil Nezih Kayışoğlu da kış aylarıyla birlikte artan üst solunum yolu hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendiren özel karışımların kullanılabileceğini söyledi.
Adil Kayışoğlu Baharat olarak vatandaşlara özellikle kış çaylarını önerdiklerini ifade eden Kayışoğlu; 

KIŞ ÇAYINA YOĞUN İLGİ 
“Kış bitkilerini vatandaşlar hastalıktan sonra kullanmaya başlıyor ama aslında hastalanmadan önce kullanılması gerekiyor. Ihlamur, zencefiş, ada çayı, atom çayı, kuşburnu, gül hatmi gibi kış çaylarını hastalanmadan önce kullanmaları iyi olur. Vatandaşlarımıza karışık kış çayları, tropikal kış çayları, portakal kabuğu, limon kabuğu, nar çiçeği kullanmalarını tavisye ediyoruz. Ayrıca propolisli, keçi boynuzlu özlü karışımlar da bir çok hastalığa iyi gelmektedir. Grip ve nezle için en faydalı bitkilerin kuşburnu, ıhlamur, tarçın ve zencefil olduğunu söyleyebilirim. Bitkisel ürünler hakkında bilgi sahibi olmayan vatandaşlar isteğe göre bize başvuruyorlar, biz de taleplerine karşılık fayda sağlayacak ürünü veriyoruz. Bu anlamda bize çok güveniyorlar. Her sene hazırlamış olduğumuz ve yoğun ilgi gören kış çaylarımız var.” diye konuştu.