Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Recep Gür, elektrik dağıtım şirketlerinin esnaf ve vatandaşların sırtına yüklediği dağıtım bedeli adı altında alınan ücrete tepki gösterdi.

Elektrik faturalarında birçok kalemden alınan ücretlerden esnaf ve sanatkârın muaf tutulması gerektiğini kaydeden Recep Gür, “Elektrik faturalarına dağıtım bedeli başta olmak üzere tüketim bedeli hariç birçok ayrı kalemden ek ücret yansıtılıyor.  Bu yansıtılan ücretler elektrik faturasının toplam yüzde 45’ine tekabül ediyor. Yani elektrik faturasında tüketilen miktar, gelen faturanın yarısı kadar. Özellikle dağıtım bedeli olarak ise faturanın 4/1'i bu kalem için faturaya yansıtılıyor. Bu dağıtım bedeli adı altında alınan ücret faturadan mutlaka kaldırılmalıdır." dedi.

‘BU ZAMLAR ESNAFIN IŞIĞINI SÖNDÜRÜR’

Devletin, doların yükselmesini fırsat bilenlerle mücadele ederken, buna karşın doların düşmesiyle birlikte de indirim beklenirken elektrik faturalarının alınan bu ek ücretlerle daha da kabardığını belirten Gür, "Bugün esnaf sokağını aydınlatmaz ise her yer karanlık olur. Sokağını aydınlatan esnafın faturalarında mutlaka indirime gidilmelidir. Yoksa bu alınan ek ücretler yüzünden esnafın ışığı söner.

Esnaf sürekli değişen ve gelişen dünyada teknolojiye ayak uydurup, mantar gibi çoğalan zincir market ve AVM'ler ile yarışmak durumunda. Az sermayesi olan esnafın kazancı da kendisine göredir. Vergilerin yanı sıra ve bu haksız rekabet ile başa çıkmaya çalışan esnaf elektrik faturasındaki tüketim bedeli dışında alınan ücretlerden muaf olmalıdır. Ya da esnafa özel tarife uygulanmalıdır. Her zaman korunup desteklenmesi gereken kesim esnaftır. Esnaf, sokağın aydınlığıdır. Yoksa faturalara yansıtılan ek ücretler onun ışığını söndürür" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi