RECEP MEBET
Çorum Belediyesi, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü nedeniyle dün özel bir program düzenledi.
Veteriner İşleri Müdürlüğü Hayvan Bakımevi’nde gerçekleşen programa Belediye Başkanı Zeki Gül, Başkan Yardımcısı Turhan Candan, okul öncesi eğitim öğrencileri ve öğretmenler ile hayvanseverler katıldı.
AK Parti Kadın Kolları üyelerinin de hazır bulunduğu programda Veteriner İşleri Müdürü Mustafa Kalın’la birlikte tesisi gezen Başkan Gül, yavru köpekleri kucağına alıp severken bazılarıyla da yürüyüşe çıktı.

Düzenlenen programda günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yapan Zeki Gül, “Şehrimizi ‘Hayvan Dostu’ bir kent hüviyetine kavuşturmak için çalışıyoruz” dedi.
Hizmete sundukları Evcil Hayvan Parkı’nın ziyaretçilerini beklediğini anlatan Gül, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“İnsan olabilmenin en önemli koşullarından biri doğayı ve içindeki canlıları korumaktır. Hayvanlar doğanın parçası ve zenginliğidir. Hayvanlar yaratılanların en şereflisi olan insana emanettir.

Dolayısıyla her bir insanın kendinden başka diğer canlılara karşı sorumluluğu vardır. Hayvan sevgisi önemli. İnsanlarda yardımlaşma duygusunu geliştirmesinden tutun da tabiatı sevmeye kadar birçok değeri insana kazandırır.
Hayvanlar da insanlar gibi var olma ve saygı görme hakkına sahiptir. Bütün hayvanların gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır. Bunun için 1931 yılında Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu tarafından 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü olarak ilan edilmiştir.
Bu önemli günün amacı, insanlarda hayvan sevgisini geliştirmek ve bu sevginin devamlılığını sağlamak. Biz de Çorum Belediyesi olarak Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde farkındalık oluşturmak amacıyla Veteriner İşleri Müdürlüğümüz’ün hizmetlerini kısaca da olsa anlatalım, vatandaşlarımıza hatırlatalım istedik.

 

HEDEFİMİZ ‘HAYVAN DOSTU KENT’
Şehrimizi ‘Hayvan Dostu’ bir kent hüviyetine kavuşturmak için çalışıyoruz.
Doğayı ve içerisinde barınan tüm hayvanları korumak hepimizin görevi. Ayrıca unutulmamalıdır ki hayvan sevgisi; insandaki merhamet, yardımlaşma ve iyilikseverlik gibi hasletleri geliştiren özel duygudur.
Hayvansever dernekleriyle, resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte şehrimizde hayvansever sayısının arttırılması, bu konuda duyarlılığın arttırılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Veteriner İşleri Müdürlüğümüz özelde insan ve hayvan sağlığını korumak, genelde ise toplum ve çevre sağlığını korumak gibi hayati görevleri üstlenen bir birimimiz.
İl sınırlarımız içerisinde başıboş hayvanların toplanmasından aşılanmasına, sahiplendirme çalışmalarından tedavilerine kadar önemli görevleri icra ediyor. Hayvan hastalıkları ile mücadele, sahipli ve sahipsiz hayvanların kayıt altına alınması, nakil olacak hayvanların sağlık raporlarının düzenlenmesi, canlı hayvan satış yerlerinin denetlenmesi, bu konularda vatandaşın bilinçlendirilmesi gibi hizmetler de müdürlüğümüzün önemli sorumlulukları arasında yer alıyor.
Belediyemiz Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde Hayvan Pazarı, Mezbaha, Binicilik Tesisi, Sıklık Tabiat Parkı Fauna Alanı, Hayvan Barınağı ve yanına yaptığımız Hayvanat Bahçesi yer alıyor.

KLİMALI BARINAKLAR
Hayvan Barınağımızda evde bakımı yasak olan hayvanlar, kediler, sokak hayvanları için bir yaşam alanı oluşturduk. Hayvan barınağımızda bulunan ve bizlere emanet olan canlıları aşırı sıcaklardan ve aşırı soğuklardan korumak amacıyla klimalı konteynırlar inşa ettik.
Bahabey Çamlığı’nda hizmet veren Veteriner İşleri Müdürlüğümüz tıpkı bir hastane gibi 24 saat esasına göre hizmet veriyor. Haftanın 7 günü 24 saat burada hizmet veriliyor.
Sorumluluklarımız arasında olan; sokak hayvanlarının bakımı, cerrahi müdahaleleri, hasta hayvanların tedavileri, aşılama işlemleri, kayıt altına alma işlemleri, sahiplendirme çalışmaları, hayvanlardan insana bulaşan hastalıklara karşı tedbir alma gibi tüm hizmetleri en iyi şekilde veriyoruz.
Önemsediğimiz hizmetlerin başında sahiplendirme hizmetlerimiz geliyor. Bu konuda da gayet güzel çalışmalar yapıyoruz. 2018 yılı içerisinde 103 hayvanı sahiplendirdik. Yeni yuva temin ettiğmiz hayvanların bakımını ve takibini de yapıyoruz.
Yine 2018 yılı içerisinde bulunduğumuz aya kadar, Müdürlüğümüzde 1489 hayvan tedavi edildi. Ayrıca hasta olan 896 yaban hayvanı da tedavi edilerek tekrardan doğal yaşamına bırakıldı.

EVCİL HAYVAN PARKI ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR
Hayvan Bakımevimiz’in yanı başında Evcil Hayvan Parkımız var.
Özellikle hafta sonları ailelerimiz çocuklarıyla birlikte buraya ziyarete geliyorlar. Burada hayvanlar için, doğal ortama benzer bir ortam oluşturduk. Çocuklar hayvanlara dokunuyor, sevme imkânı buluyor. Dolayısıyla Hayvan Barınağımızın eğitim hizmeti verdiğini de söyleyebiliriz.
Parkımızda koyun, keçi, kaz, ördek, karaca, tavşan, güvercin, keklik gibi çok çeşitli hayvanlar bulunuyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde hizmet veren birimimizde yaban hayatta yaşayan kartal, akbaba, geyik, kurt, göçmen kuşlar gibi hayvanlardan yaralı, hasta ve güçten düşmüş, tedaviye muhtaç olanlarının da bakım ve tedavilerini yapıyoruz.
Geçtiğimiz Mayıs ve Temmuz aylarında Osmancık’ta annelerini kaybetmiş halde bulunan yavru karacalar da Bakımevimizde bulunuyorlar.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri tarafından bakım evimize getirilen yavrular geldiklerinde sadece 1 aylıklardı. Muayeneleri veteriner hekimlerimiz tarafından yapıldı. Ardından Sıklık Tabiat Parkımızdaki fauna alanına bırakıldı. Burada yaban hayata adapte olmalarını sağlayacağız. Sonrasında da tamamen doğal yaşamlarına bırakacağız.


SIKLIK FAUNA ALANI GENİŞLEDİ
Sıklık Tabiat Parkı daha önce 50 dönüm iken hayvan sayısının artmasından dolayı ek olarak ayrı bir yere 400 dönümlük bir yaban hayatı fauna alanı yaptık.
Hayvanların korunması konusunda herkesin gereken duyarlılığı göstermesi bizim en büyük temennimiz. Bu konuda her birimizin üstüne nasıl bir sorumluluk düşüyorsa yerine getirmek zorundayız. Çocuklarımızı da bu bilinçle yetiştirmek durumundayız. Hayvana merhameti olmayanın insana merhameti olmaz. Onlar bize emanet. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün bu hassasiyetin kazanılmasına vesile olmasını diliyorum.”