EROL TAŞKAN

Çorum İnsani Değerler Platformu (İDP), son günlerde kimi sosyal medya hesaplarından ya da sahte hesaplar üzerinden ortaya atılan iddia ve hesaplaşmalarla ilgili toplumsal ahlak çağrısında bulundu. Çorum ortak paydasında birleştirici gücüyle bilinen İDP, insani ve İslami değerler bütünü çizgisinde ele aldığı mesele ile toplumun gönlüne tercüman oldu.

Önceki günlerde yapılan aylık istişare toplantısında alınan kararı kamuoyu ile paylaşan İnsani Değerler Platformu’nun, üyesi bulunan yaklaşık 60 STK adına haksızlıklar karşısında susmayıp, gerçeği ifade edeceklerini bildirdiği açıklamasında, “Devletleri ayakta tutan adalet, milletleri ayakta tutan ahlaktır.” denildi.

Toplumsal anlamda rahatsızlık duyulan meseleleri alt alta sıralayan İDP üyesi STK’lar görüşlerini şöyle ifade etti; “Çorum İnsani Değerler Platformu tarafından 8 Eylül 2018 tarihinde yapılan toplantıda alınan karar gereğince aşağıda belirtilen hususlarda bir basın açıklaması yapılmasına karar verilmiştir.

FETÖ TARZIYLA LİNÇ KAMPANYASI

Son zamanlarda kamuoyunda, toplumumuzca çalışmaları ve hizmetleri yakından bilinen bazı insanlar hakkında maksatlı, planlı ve bazı merkezlerden güdümlü olduğu anlaşılan bir takım haberlerin özellikle sosyal medya aracılığıyla yayılmaya çalışıldığı ve böylece söz konusu şahısları karalama, itibarsızlaştırma ve pasivize etme amacının güdüldüğü görülmektedir. Kaynağı belirsiz, bilgi, belge ve ses kayıtlarının belli yerlere servis edilmesi suretiyle hedefe konulan bu insanlar hakkında bir linç kampanyasının yürütüldüğü müşahede edilmektedir. Yaklaşan yerel seçimler öncesinde bazı kişi ya da çevrelerin; bütün ahlaki ve etik değerleri hiçe saymak pahasına, terör örgütü FETÖ'nün kumpas belgeleri, gayri yasal ve gayri ahlaki gizli ses kayıtlarını hatırlatan söz konusu girişimlerden fayda umarak bu tür kirli mihraklara alet oldukları açıkça görülmektedir.

Oysaki Yüce Rabbimiz, Kitab-ı Kerimi’nde: "Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir" (Hucurat Suresi, 12) buyurmaktadır. Yine Rabbimiz "Ve sizlerden yalnızca zulmedenlere isabet etmekle kalmayan bir fitneden korkup sakının. Bilin ki, gerçekten Allah (ceza ile) sonuçlandırması pek şiddetli olandır" (Enfal Suresi, 25) ikazını yapmaktadır. İnsanlar hakkında kötü zanda bulunmak, birtakım manipülasyonlarla onları kamuoyunda itibarsızlaştırma girişimleri fitneden başka bir şey değildir. Bakara Suresi 217'nci ayette ise rabbimiz "…Ve fitne, (adam) öldürmekten de daha büyüktür (bir suç ve günahtır)…" buyurmaktadır.

GAYRİ AHLAKİ DAVRANAN ÇEVRELERİ KINIYORUZ

Platformumuz, toplumda belirli bir yeri ve değeri olan insanları hedefe koyarak onlara gayri ahlaki ve gayri hukuki bir biçimde saldıran söz konusu çevreleri kınamakta ve sağa sola servis ettikleri güya "belge ve bilgileri", eğer suç unsuru taşıdıklarına inanıyorlarsa, adli mercilere iletmeye davet etmektedir. Daha da önemlisi iyilik ve güzellikle anılmayı hak eden ilimizde, huzurun temini için yetkilileri bu konuda göreve çağırmaktadır.

SEÇİM SÜRECİ AHLAKİ DEĞERLER ETRAFINDA OLMALI

Bütün bu ve benzeri fitnelerin amacının yaklaşan yerel seçimler sürecinde Çorum'u dizayn etmek olduğu görülmekte, önemli bir kısmı sahte olan sosyal medya hesaplarından gerçekleştirilen iftira ve kumpaslarla hizmete talip olan ya da olmayı düşünen insanlara yönelik bir yıldırma ve alanı boşaltma girişiminin hedeflendiği müşahede edilmektedir.  Platformumuz meseleye ilkesel olarak yaklaşmakta, Sayın Cumhurbaşkanımızın sık sık vurguladıkları "siyasetin tek limanı ahlaktır" düsturunu hatırlatarak, Çorum'a dair plan, program ve projesi olan her bir adayı, hangi siyasi partiden olursa olsun değerli bulmakta; bu yönde yapılacak olan hizmet temelli tartışma ve müzakerelerden bütün Çorum'un kazançlı çıkacağını düşünerek seçim sürecinin şeffaflık ilkesine uygun, adil, ahlaklı ve etik değerler çerçevesinde kamuoyu önünde cereyan etmesini arzulamaktadır. Dolayısıyla süreçte yaşanması maalesef muhtemel gözüken her türlü haksızlık ve hukuksuzluk karşısında duracağını açıkça ilan etmektedir.

KEYFİ UYGULAMALARA SON VERİLMELİ

Yine son zamanlarda şehrimizde siyaset ve bürokrasi merkezli, kamu vicdanında karşılığını bulmayan, biz yaptık oldu mantığına haiz eski Türkiye'yi andıran bazı keyfi uygulamaların yaşandığına dair kanaatler sıklıkla paylaşılmakta ve bu konuda platformumuz sessiz kalmakla eleştirilmektedir. Gerek kamusal alanda gerekse özel işletmelerdeki görevlendirme ve azillerde bireysel yaklaşım ve tercihler yerine, liyakat, ehliyet, hukuk ve ahlak esas alınmalıdır. Bu hususta Yüce Rabbimiz "Allah size emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emreder. Allah bununla ne de güzel öğüt veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi iştendir, her şeyi görendir." (Nisa, 4/58); "Davud! Biz seni ülkede hükümdar yaptık, sen de insanlar arasında adaletle hükmet, keyfine/nefsinin hevesine uyma ki seni Allah yolundan saptırmasın." (Sad, 38/26) buyurmaktadır. Devletleri ayakta tutan temel şiarın adalet, milletleri ayakta tutan temel şiarın ise ahlak olduğu unutulmamalı; ecdadımızın altı asrı aşkın ayakta tutmayı başardığı devlet geleneğimizin esasının da adalete dayandığı asla hatırdan çıkarılmamalıdır. Zira zulüm ile abat olanın akıbeti berbat olacaktır.

HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSMAYACAĞIZ

Platformumuz, bundan önceki dönemlerde olduğu gibi bundan sonraki süreçte de hak ve adaletten ve bizi biz yapan, bizi insan ve Müslüman kılan insani ve İslami değerlerden yana olan ilkesel tavrını sürdürecek, haksızlık karşısında susan dilsiz şeytan olmayacaktır, "Haksızlık karşısında susarsanız, hakkınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz" diyen Hz. Ali düsturuyla Hakkın hukukunu korumak için üzerine düşen bütün gayreti gösterecek ve mücadeleye devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Editör: Haber Merkezi