RECEP MEBET
Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Evkuran, Ensar Vakfı Çorum Şubesi’nce düzenlenen ‘Perşembe Sohbetleri’nin konuğu oldu.
Önceki gün Ensar Vakfı Konferans Salonu’nda gerçekleşen ‘Müslüman Kimliği ve Modern Dünya’ konulu programda konuşan Prof. Dr. Mehmet Evkuran, İslâm ve modernizm ilişkisinin doğru anlaşılması gerektiğini söyledi.
Programı Ensar Vakfı Şube Başkanı Abdurrahman Çırak, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, davetliler ve çok sayıda öğrenci izledi.


Konuşmasının başında ‘modern’ ve ‘modernlik’ kavramları üzerinde duran Evkuran, İslâm aleminin meseleye bakışına dair açıklamalarda bulundu. 
Toplumsal değerlerimizin modernlik adına küçük düşürülmesine bir tepki olarak modernizm kavramına yönelik bir tepki oluştuğunu belirten Prof. Dr. Evkuran, “İslam dünyasındaki gelişmeler sonucunda kavramları daha iyi kavrayabilecek ve doğru anlayabilecek bir donanım elde etmeye başladık” dedi.

İnanç ile modernite arasında kurulan yanlış ve indirgemeci ilişkilere dikkat çeken Evkuran, İslam'ın bir din olarak izlediği politikanın temel ilkelerine vurgu yaptı. Evkuran, İslam'ın içine doğduğu dünyayı tümüyle red ya da kabul etmenin ötesinde makul bir bakış açısıyla iman edenleri yönlendirdiğini söyledi.

İslam dünyasında yaşanan sorunların çözümleri üzerinde düşünürken genç nesillerin gözüyle ve duygularıyla bakmanın önemine işaret eden Evkuran, eskimiş ve zamanını doldurmuş bir öğretim diliyle yeni nesillerle iletişim kurmanın mümkün olmadığını, bu yüzden kesiklikler, kopukluklar yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu da ifade etti. 

Korunması gerekenler ile aşılması gerekenler arasında iyi bir tercih ve ayıklama yapılması gerektiğini dile getiren Evkuran, eğitimin ilkeleri ve politikası belirlenirken değişen dünya ile değişmeyen ilkeler arasındaki dengenin gerçekçi biçimde belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Katılımcıların büyük ilgi gösterdiği program, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Editör: Haber Merkezi