RECEP MEBET
Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan Ganik Şekerleme, geleneksel kuşburnu marmelatı üretimine yeni bir boyut kazandırdı.

Kuşburnu meyvelerinin C vitamini açısından oldukça zengin olduğunu vurgulayan Ganik Şekerleme yöneticilerinden Gökhan Sarıarslan, özel koşullarda üretimini yaptıkları kuşburnu marmelatının besin değeri açısından ev yapımının ötesinde bir kaliteye sahip olduğunu açıkladı.

COVİD-19 salgınıyla birlikte bağışıklık sistemini destekleyen besinlere ilginin arttığını anlatan Gökhan Sarıarslan, “Çorum yöresinden toplanan organik kuşburnu meyvelerinden ürettiğimiz marmelat büyük ilgi görüyor” dedi.

Ganik Şekerleme Fabrikası’ndaki özel kazanlarda 60 C0 ısıda kaynatılan kuşburnuların, yüksek C vitamini değeri muhaza edilerek ambalajlandığını belirten Sarıarslan, yıllık üretim kapasitesinin 1200 ton olduğunu kaydetti. Sarıarslan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Dünya çapında etkisini gösteren ve ülkemizde de yaşamı olumsuz etkileyen COVİD-19 salgınından korunmanın en önemli yöntemi, bilindiği üzere maske, mesafe ve temizlik. Ancak bunların yanında vücut direnci ve bağışıklık sistemimizin güçlü olması da büyük önem taşıyor. Hem hastalığa yakalanmamak hem de salgını hafif şekilde atlamak için vücut direncimizin güçlü, bağışıklık sistemimizin sağlam olması gerekiyor. 

Bağışıklık sistemimizi desteklemek için yeterli miktar da C vitamini tüketmek ve vücut direncini güçlendirecek gıdalar almak gerekiyor. Bu gıdaların başında da kuşburnu geliyor. Kuşburnu, içerdiği C vitamini açısından limon ve portakaldan daha zengin bir meyve. Bunların yanı sıra bağışıklık sistemi için son derece önemli olan antioksidanlar, likopen, demir, magnezyum gibi mineraller bakımından da oldukça zengin. Bu durum hem COVİD-19 salgını hem de kış aylarında sıkça rastlanan gribal enfeksiyonlara karşı vücuda doğal bir direnç sağlıyor.

Fakat buradaki en önemli mesele, kuşburnunun çiğ olarak tüketilememesi. Bilindiği üzere kuşburnunun en kolay tüketimi marmelat şeklindedir. Öte yandan C vitamini ısıya çok duyarlı bir vitamin olduğundan ne kadar fazla ısıl işlem uygulanırsa o kadar kayba uğrar. Ganik Şekerleme olarak bu hususta geliştirdiğimiz özel yöntemlerle kuşburnuyu 60 C0 ısıda kaynatıp ev yapımı olanlardan dahi daha fazla C vitaminine sahip marmelat üretmeyi başardık.”

Sarıarslan, Ganik Şekerleme tarafından üretilen kuşburnu marmelatı ve diğer organik ürünlere, Ankara Yolu 5. kilometredeki Fabrika Satış Mağazası ve marketlerden ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.