FATİH AKBAŞ
Kredi Yurtlar Kurumu Hitit Öğrenci Yurdunda İstiklâl Marşı’nın kabulünün 98. Yılı ve Mehmet Akif’i Anma Günü dolayısıyla  "Milletin Sesi Mehmet Akif" konulu konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Zekeriya Işık, Mehmet Akif Ersoy’un üç kıtada hüküm sürmüş koskoca bir imparatorluğun büyük bir gürültüyle çöküşüne ve bu çöküşle birlikte gelen büyük kayıplara, buhrana, gam, keder ve hüzne şahitlik ettiğini söyledi.

Akif’in, bitti denilen bir milletin, yerle yeksan edilen ümmetin Anadolu’dan yeniden dirilişine, istiklal ve istikbal mücadelesine hem şahadet ettiğini hem de bu mücadelenin koru, ateşi olduğunu kaydeden Doç. Dr. Zekeriya Işık,  “Kuvayı Milliye’ye, Milli Mücadele Hareketi’ne yeni bir İttihat ve Terakki hayalidir kuşkusuyla bakan milleti tesir bırakan hutbeleri, vaazları, yazılarıyla zihinlerini ve gönüllerini ikna ederek saf saf cephelere salmıştır Akif. On bir ilde kürsülerde savaş açtığı Batı referanslı tefrika tohumlarına karşı milleti, ümmeti birleyerek kendi tabiriyle Harekatı Milliye Cephesi’ne salmıştır Akif. Ali Fuat Paşa ile cephe cephe gezerek ordulara coşkulu konuşmalar yapan Akif adeta Anadolu’da birlik ve dirlik meşalesi olmuştur.

Başyazarı olduğu Sebilürreşad, bütün bir âlemi İslam’ı ümmetin, milletin varoluş savaşına katılmaya “Bugün İcmayı Ümmet Anadolu’dadır” manşetiyle çağırmıştır” dedi.

Çanakkale Destanı’nı sinesinden, İstiklal Marşı’nı yüreğinden kalemine dökerek Mehmetçiğe, millete ithaf eden Mehmet Akif’in, Burdur Milletvekili olarak yer aldığı TBMM’nin ikinci döneminde İslamcı duruşunun bir tehdit olarak görülerek yer verilmediğinin altını çizen Doç. Dr. Işık, “Milli şair bir anda peşine hafiye takılarak adım adım izlenen, kendi öz yurdunda yaşayamaz hale gelerek ülkesini terk etmek durumunda kalan, gittiği Mısır’da dahi takibi sürdürülecek olan bir tehdit ve tehlike olarak hedefe alınmıştır. Başta Türkçe ezan ve Hilafet olmak üzere bazı konulardaki sözleri kayıt altına alınarak Türkiye’ye ulaştırılan, ülkesinde Safahat’ı 15 yıl basımına izin verilmeyen Mehmet Akif, hepsinden daha vahimi adına kod ismi “İRTİCA-906” olan bir dosya açılmak suretiyle fişlenmiştir. Hasta bedeni dahi tehdit görülen Akif,  27 Aralık 1936’da sessiz sedasız bir şekilde bu dünyadan göçüp gitmiştir. Değerli öğrenciler Mehmet Akif Asım’ın ta kendisidir. Siz de onun bahsettiği bu milletin ikbal ve istikbalinin teminatı, her türlü tefrikayı ininde boğacak, birlik ve bütünlük içerisinde vatanını ve namusunu çiğnetmeyecek olan Asım’ın neslisiniz. Bunu iyi bilesiniz, iliklerinize kadar idrak edesiniz” diyerek sözlerini tamamladı.

Konferansın sonunda ise Gençlik ve Spor İl Müdürü Haşim Eğer, Doç. Dr. Zekeriya Işık’a teşekkür plaketi takdim etti.    

Editör: Haber Merkezi