FATİH AKBAŞ

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun toplantısı yapıldı. Valilikte gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile hayata geçirilen Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği kapsamında Çorum’un hedeflerini yakaladığını söyledi.
İŞKUR İl Müdürü Ali Şahan ise yaptığı konuşmada yaptıkları çalışmalar ve istihdam ile ilgili bilgiler verdi.

 

21 BİN 759 İŞSİZ VAR
2016 yılında işsizlik oranı 10,2 iken Ocak 2017'de %13’lere yükseldiğini kaydeden ve en son Ocak 2018'de %10,8, Şubat’ta %10,6, Mart ayında %10,1 ve en son Temmuz 2018'de artış göstererek % 10,8 olduğunu belirten İŞKUR İl Müdürü Ali Şahan, 
“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Temmuz dönemi işgücü istatistiklerini açıklayarak Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 88 bin kişi artarak 3 milyon 531 bin kişi olduğunu belirtti. İlimizde de 2018 Eylül ayı itibariyle 12 bin 545 'i kadın, 9 bin 214'ü erkek olmak üzere toplam 21 bin 759 işsiz vatandaşımız bulunmaktadır.


Sayın Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile 2018 yılında Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliğinin ikinci fazı başlatılmış olup, sivil toplum kuruluşları (Sanayi Ticaret Odası, Esnaf Odası, Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası, diğer kuruluşlar) ve tüm işyerleri İş ve Meslek Danışmanlarımız tarafından defalarca ziyaret edilerek İşbaşı Eğitim Programları, yeni teşvikler (ilave istihdam teşviki, bir senden bir benden teşviki, engelli ve eski hükümlülere ait teşvikler, MEGİP projesine ait teşvikler)anlatılmıştır” dedi.
 

SİGORTALI SAYISI 69 BİN 831' E YÜKSELDİ
Türkiye İş Kurumu’nun her yıl illerde İşgücü Piyasası Araştırması (İPA) yaptığını ve Çorum’da ise İş ve Meslek Danışmanları tarafından 2 Nisan 2018 -11 Mayıs 2018 tarihleri arasında yapıldığını ifade eden Şahan, “Sonuçları kitapçık haline getirilerek Ocak 2019 İİMEK toplantısında siz değerli kurul üyelerine sunulacaktır. İMD'ler tarafından yapılan bu anketlerde 2-9 çalışanı olan 62 işyeri, 10-19 çalışanı olan 19 işyeri ve 20 ve üzeri çalışanı olan 461 işyeri ile birlikte toplam 542 işyeri ziyaret edilerek hem İPA'nın anketi yapılmış, işverenlerimizin sorunları dinlenilmiş ve teşviklerle işbaşı eğitim programları işverenlerimize anlatılmıştır.
Bu çalışmalarla birlikte inşallah 2017 yılında istihdam taahhüdümüz 4 bin iken toplam 7 bin 051 sigortalı sayısına ulaşılmıştır. 2018 yılında da 2018 Ocak sigortalı sayısı 65 bin 716 olduğundan 2018 yılında da 4 bin sigortalı istihdam taahhüdü konulmuş olup, Ağustos 2018 ayı itibariyle sigortalı sayısı 69 bin 831' e ulaşmıştır. Artış ise 4 bin 115 olarak gerçekleşmiş ve verilen taahhüdümüz yerine getirilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMINA KATILIM ARTIYOR
2017 yılında toplam işbaşı eğitim programından Çorum'daki işyerlerine mesleki eğitim kazanmaları ve çalışmaları için toplam 3 bin 185 kişi katılımcı olarak verilirken bu rakamın 2018 yılı Ekim ayı sonunda 3 bin 044’e ulaştığını dile getiren Şahan,
“Yıl sonuna kadar bu rakamın 3 bin 500'ü geçeceğini tahmin etmekteyiz.
Sayın Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 Ağustos 2018 tarihinde 100 günlük icraat programında açıklama yaparak nitelikli işgücünün işverenlerle işbirliği ile yetiştirilmesi için MEGİP (Mesleki ve Beceri Geliştirme İşbirliği) projesi hayata geçirilmiştir. Yine imalat ve bilişim sektörlerinde işbaşı eğitim programlarının süresi 3 aydan 6 aya çıkartılmıştır. İşgücü niteliğinin artırılması için düzenlenen mesleki eğitim kursu, işbaşı eğitim programı ve girişimcilik eğitimlerine katılanların sayılarını %50 artırmıştır. Üniversite mezunu gençlerin işgücü piyasası ile tanıştırılması için 5 bin gencin "İşe İlk Adım Projesinden" yararlandırılmasını sağlamıştır. Bu proje ile üniversite mezunu 18-29 yaş aralığındaki gençler işbaşı eğitim programlarına alınarak mesleki eğitim kazanmaktadırlar.  Üniversite mezunu gençleri işe alan işverenlere ücret desteği sağlanacak olup, işbaşı eğitim. programı sonrasında istihdamları devam eden gençler için işverenlere zorunlu istihdam sürecinde net asgari ücretin %50 tutarında destek İŞKUR tarafından sağlanacak, bu süreden sonra işveren tarafından kişinin 12 ay daha istihdam edileceğine dair taahhüt vermesi halinde net asgari ücretin %25 tutarında ücret desteği bir yıl boyunca İŞKUR tarafından karşılanmaya devam edilecek ve böylece üniversite mezunu gençlerin işbaşı eğitimlerinden sonra 18 aya kadar uzun süreli istihdamda tutulmaları sağlanacaktır” diye belirtti.

KURSİYER ANNELERE BAKICI DESTEĞİ
Türkiye’de kadın istihdamını arttırmak için işbaşı eğitim programlarına ve istihdam garantili kurslara devam eden kadınların 2-5 yaş arası kreşe giden çocuklarına, bunu faturalandırmaları halinde 400 TL bakıcı desteği sağlandığını açıklayan Şahan, sözlerine şöyle devam etti:
Özellikle işgücü piyasasına girişte ve istihdamda kalma konusunda diğer gruplara göre daha dezavantajlı konumdaki kadınların desteklenmesinin, istihdamın artırılması ve işsizliğin önlenmesi için büyük bir önemi olan "İş'te Anne Projesi" kapsamında sunulan destekten 0-15 yaş arasında çocuğu bulunan annelerin işbaşı eğitim ve istihdam garantili kurslara katılmaları halinde İŞKUR tarafından günlük 70 TL cep harçlığı verilecektir. "İş'te Anne Projesinden" sosyal yardım alan kadınlar ve kadın sığınma veya konuk evlerinde kalan kadınlar öncelikli olmak üzere Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü işbirliği kapsamında belirlenecek gruplar içerisinde yer alanlar yararlanabilecektir. Kadınların evlatlık edindiği veya velayeti altında bulunan çocukları için de gerekli şartları taşımaları halinde destekten yararlanma hakları bulunmaktadır.
1986 tarihinde yürürlüğe giren 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 3 maddesi ile işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin ücretlerinin bir kısmının işsizlik sigortası fonundan karşılanması ile ilgili kanunda aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj ve tamamlayıcı eğitime devam eden orta öğretim öğrencilerine aynı kanunun 25. Maddesi ile yapılacak ödemelerin bir kısmının işsizlik sigortası fonundan karşılanması kararlaştırılmıştır. 6111 sayılı kanunla 3308 sayılı kanunun 3. Maddesine ek yapılarak mesleki ve teknik eğitim yapan yüksek öğretim kurumları bu kanun kapsamına alınmıştır.

 

MYO ÖĞRENCİLERİNE 3+1 MODELİ
Bu kanunlara dayanarak İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun Temmuz 2018 toplantısında da görüştüğümüz gibi Hitit Üniversitesi MÜSİAD, ÇOSİAD, TÜMSİAD, Çorum Ticaret Borsası ve Çorum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında 23.10.2018 tarihinde protokol imzalanarak Çorum’da 3+1 uygulama modeline geçilmiştir. Bu protokolle amaç Hitit Üniversitesinde öğrenim gören Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin örgün öğretimde aldıkları teorik meslek eğitim bilgilerini işletmelerde pratik uygulamayla pekiştirmelerim sağlamaktır. Bu tür eğitimlerle öğrencilerin mesleki olarak pratik bilgi ve becerilerini iyileştirmek, iş hayatında uygulamalarını sağlayarak bir dönem boyunca sürekli olarak iş yaşamına katılarak deneyim sahibi olmaları sağlanacaktır. Dolayısıyla işletmelerde yapılacak olan bu pratik çalışma sonunda Meslek Yüksek Okulu öğrencileri meslekleri ile ilgili kurumlarda nitelikli bir ara eleman özelliğini elde edebileceklerdir.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait işletmede mesleki eğitim gören, staj yapan ve tamamlayıcı eğitime devam eden öğrenciler ya da staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan orta öğretim öğrencileri ile öğretim programı gereği staj yapmak zorunda olmayan yüksek öğretim kurumu öğrencilerinin yaptıkları stajlar bu protokol kapsamı dışında kalacaklardır.

Melek Yüksek Okulu öğrencilerinin stajları süresince Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüz Hitit Üniversitesi ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışılarak danışmanlık hizmeti verecek, öğrencilerin işletmelerde çalıştıkları sürelerce ücretleri ve genel sağlık sigortası primleri İş Kurumu Genel Müdürlüğümüzce karşılanacaktır. Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı primleri ise Hitit Üniversitesi tarafından ödenecektir.”  
İŞKUR İl Müdürü Ali Şahan’ın konuşmasının ardından gündem maddeleri görüşüldü.

 

Editör: Haber Merkezi