FATİH BATTAR

Son dönemin popüler mesleği haline gelen bebek ve doğum fotoğrafçılığına Çorum’da da ilgi artmaya başladı.

Aslen Mersinli olan 1 çocuk annesi Hatice Diker, çocuğunun her anını çekmek için aldığı makine ile başlayan fotoğraf serüveniyle bugün Çorum’un en ünlü bebek ve doğum fotoğrafçısı oldu.

Hakimiyet Gazetesi olarak Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümü’nden bebek ve doğum fotoğrafçılığına uzanan ve Türkiye’de kendi ismiyle kendi markasını oluşturma amacıyla yola çıkan başarılı kadın girişimci Hatice Diker’in kariyer hikayesini yazdık.

MİNİCİK BEBEKLERİ UYKUSUNDA POZLANDIRIYOR EŞSİZ KARELER YARATIYOR

Gazi Caddesi’ndeki stüdyosunda minicik bebekleri uykusunda pozlandırarak, en az o bebekler kadar sevimli kostümlerle fotoğraflarını çeken Diker, özel kostüm ve dekorlarla yeni doğan bebeklerin güzelliklerine güzellik katıyor.

Stüdyosuna gelen yeni doğan bebekleri şekilden şekile sokarak, harika ve unutulmaz fotoğraflar çıkaran Diker; “Yeni doğan bebekler ilk 15 gün içinde bana geliyor. İlk 15 gün önemli çünkü kemikleri sertleşmemiş oluyor. İlk 15 gün bebekler anne karnındaki cenin pozisyonunu koruyorlar, Anne karnındaki her şekli verdirip bebekleri fotoğraflayabiliyoruz. Stüdyomda bebeklerin kıyafetlerinden , konseptte kullanan her türlü aksesuara kadar her detayı ben düşünüp planlıyorum aileler sadece bebeklerini alıp stüdyoma geliyorlar.Öncelikle bebeklerimle tanışıyorum, kulaklarına onlar için güzel anılar saklayacağımızı fısıldıyorum. Sonra bütün bakımlarını yapıyorum, her detaylarıyla ben ilgileniyorum. Bebeklerimi giydiriyorum, besliyorum, masaj yapıp gazlarını çıkartıyorum.Sonrasında konseptin içinde pozlandırıp en minik hallerini fotoğraflıyorum.” dedi

‘ÇOCUKLARI ÇOK SEVDİĞİM İÇİN BU MESLEĞE YÖNELDİM’

6 yıl önce eşi ile evledikten sonra Çorum’da yaşamaya başlayan Diker, Uluslararası Ticaret ve Finans Bölümü’nü bitirmesine rağmen çocukları çok sevdiği için doğum ve bebek fotoğrafçılığına yöneldiğini söylüyor.

‘Çocukla ilgili bir işte var olmak benim hep hayalimdi’ diyen Diker, oğlunun her anını çekmek için aldığı  makine ile başlayan fotoğraf serüveninde bugün Çorum’un en çok  tanınan doğum ve bebek fotoğrafçısı  olmanın haklı gururunu yaşıyor.

‘HER DOĞUM BENİ ETKİLİYOR’

Doğumhanelerde anne-babalarla birlikte o ilk anın heyecanını paylaşan Diker, her doğumun kendisini etkilediğini belirterek; “Doğum fotoğrafçılığına başladığım ilk zamanlar büyük bir korku vardı içimde ya olmazsa ya bu mucize anını yakalayamazsam ya işler yolunda gitmezse ya paniklersem diyordum, zamanla bu duygular yerini tecrübeye tamamen o anın büyüsüne kapılıp sadece anı hissetmeye bıraktı. Doğum anı tekrarı olmayan anlardır. Bir düğün, ya da sokak fotoğrafçılığında beğenmediğiniz bir kareyi yeniden alma şansınız var ama doğum fotoğrafçılığında böyle bir şansınız yok. Tekrarı olmadığı için psikolojik olarak sizi etkiliyor. En iyisini kusursuzca yapmak istiyorsunuz. İlk girdiğim doğumda da bunu hissediyordum hala en iyisi olsun diye, o anları kusursuzca yakalayabileyim diye emek veriyorum. Her doğum bir mucize ve bu anlara tanık olmak benim için muhteşem bir duygu .” diye konuştu

Meslek hayatına nasıl başladığını anlatan Diker; “Oğluma hamile iken onun her anını çekmeye karar verdim. Bir gün eşime bu işi profesyonelce yapmak istediğimi söyledim. İlk profesyonel makinemi oğluma hamile iken aldım. Bu serüven oğlumun her anıını fotoğraflamam ile başladı ama sonrasında aile fotoğrafları çekmeye başladım. Arkadaşlarımın hamilelik ve doğum fotoğraflarını çektim. Türkiye’de bu sektör 15 yıldır var olan bir sektör ama son 4-5 yılda trend mesleklerden biri haline geldi. Bende bir heves yapabilirim dedim ve profesyonel fotoğrafçılık serüvenim başladı. Çocukla ilgili bir işte var olmak zaten çocukluğumdan beri hayalimdi. Ben de hayalimi gerçekleştirmek ve keyif aldığım, sevdiğim bir işi yapma amacıyla 1.5 yıl önce hamilelik, doğum ve bebek fotoğrafçılığına başladım. İlk önce interaktif fotoğrafçılık eğitimi aldım daha sonra  Antalya ve Ankara’da hamile,doğum ve bebek fotoğrafçlığı eğitimleri aldım.

‘BİR HEVESLE BAŞLADIM, TUTKUYA DÖNÜŞTÜ’

Doğum mucizevi bir şey ve o mucizeye şahitlik etmenin tarifi yok benim için. O onları ölümsüzleştirmek o kadar büyüleyici ve etkileyeciki. Her doğum bir başlangıç ve her doğum yeni bir hayat demek. Bir bebeğin dünyaya gelişini, ilk anlarını fotoğraflamak benim için çok anlamlı. Doğum anında çok farklı bir hava oluyor,  farklı bir enerji oluyor ve bu tüm bedeninizi sarıyor o an zihnimden geçen tek şey bebeğin sağlıkla dünyaya gelmesi oluyor. Ailelerin heyecanına ortak olmak, bebeklerin ilk sesini duymak, ilk anını görüntülemek eşsiz bir duygu.” ifadelerini kullandı.

 ‘ŞU AN HALA O DOĞUMUN ETKİSİNDEN ÇIKAMADIM’

Bebek ve doğum fotoğrafçısı olarak unutmadığı en özel anısını da paylaşan Diker, unutamadığı o anısını şu cümlelerle paylaştı; “1.5 yıldır bu mesleği yapıyorum ama unutamadığım bir çok doğum anıları oldu. Bunlardan birinde normal doğumun sonuna gelmişiz ama anne acıdan pes etti. Doktorlar ve ebeler acı çeken anneyi doğuma devam ettirmeye, ikna etmeye çalışıyordu. Yaşadığı acı ve korku ile anne daha fazla devam edemeyeğini sezeryana dönmek istediğini söylüyordu. Bebeğin artık doğması gerekiyor ama olmuyordu bende makineyi bir kenara bıraktım ve annenin yüzünü ellerimin arasına aldım. Lütfen sakinleş yapabilirsin bak sona çok yaklaştık birkaç dakika sonra kavuşacaksın bebeğine şimdi lütfen sadece doktoruna kulak ver dedim. Acı içindeydi gözlerime baktı çabamızı duydu, anladı belkide güç buldu ve birkaç dakika sonra doğum gerçekleşti. Doktor, ben, ebeler bütün ekip bebek dünyaya gelince öyle bir nefes aldık ki o anı unutamıyorum. O gün bir fotoğrafçı olarak değil, bir kadın olarak oradaydım. Bir annenin acısını kucakladım, bir kadına güç verebilmenin sevincini yaşadım . Ve hala o anı hatırladığımda gözlerim dolar,etkisinden çıkamadım.”

‘TÜRKİYE’DE KENDİ İSMİMLE KENDİ MARKAMI OLUŞTURMAK İSTİYORUM’

Sadece doğum ve bebek fotoğrafçılığı yapmadığını aynı zamanda o benzersiz anları klip olarak da hazırladığını belirten Diker, hedefinin kendi ismi ile Türkiye’de marka olmak istediğini kaydederek;  “İlk başladığımda Çorumlu olmadığım için burada  bir çevrem yoktu ve endişelerim vardı. Çorum’da tanınmak istiyordum. Bugün Çorum’da çok iyi işlere imza atan bir bebek ve doğum fotoğrafçılarından biri olmayı başardım. En büyük hedefim ise Türkiye’de kendi ismimle markalaşmış bir doğum ve bebek fotoğrafçısı olmak.” dedi