Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Orman ve Ağaç Ürünleri Grubu Meclis Üyesi Murat Erdal, “Mobilya sektöründe hammaddeye yapılan ve kaynağı belli olmayan zamlar üreticileri zora sokuyor” dedi.

Murat Erdal, “Üstelik hammadde temininde de sıkıntı yaşanıyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana hammaddeye yüzde 200 civarında zam geldi" değerlendirmesinde bulundu.

Yaptığı yazılı açıklamada mobilya üreticilerinin son aylarda yaşadığı zorluklara işaret eden Erdal, fiyatlardaki artış nedeniyle üreticilerin ürün tesliminde güçlük yaşadığını, bazen kârdan vazgeçmek zorunda kaldığına dikkat çekti.
Erdal, "Mobilya sektöründe hammaddeye gelen zamların kaynağı belli değil. Hammaddeye yapılan ve kaynağı belli olmayan bu zamlar üreticileri zora sokuyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana hammaddeye gelen zamlar yüzde 200 civarındadır. Hammadde fiyatları için günübirlik döviz büfeleri ve kuyumcu dükkânları gibi fiyat almak zorunda kalmaktayız" ifadelerini kullandı.

Üreticilerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle üretim yapmakta zorlandığını vurgulayan Erdal, şöyle konuştu:
"Üretici, kaporasını da aldığı siparişi bir an önce tamamlayıp teslim etmek istiyor fakat hammadde bulmakta zorlandığı için zamanında teslimat yapamıyor. Hammadde bulsa bile yüksek zamlar karşısında yapacağı kârdan vazgeçmek zorunda kalıyor. Bu gibi nedenlerden dolayı üretici ve mağazacılarımız zincirleme olarak ürün siparişleri tesliminde büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Müşterilerimize yüksek zamlar ve teslimatta yaşanan aksaklıkları anlatmakta zorlanıyoruz. Enerjimizin ve zamanımızın bu gibi konularla yok olmasını istemiyoruz. Bizler makinalarımız başında çalışmak, mağazalarımızda müşterilerimize hizmet etmek istiyoruz."

Erdal, hammadde ve fiyat artışı sorununun çözümü için devletten yardım beklediklerini belirterek, "Fiyat artışı ve hammadde sıkıntısının nedenlerinden bir tanesi, hammadde üreticilerinin ihracata yönelmesi olabilir. Sektör temsilcileri olarak yetkililerden ve devlet büyüklerimizden bir an önce hammadde temini ve gelen yüksek zamlar karşısında mobilya sektörünün daha fazla zarar görmemesi için çözüm bulunmasını istiyoruz." diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi