RECEP MEBET
Çorum Müftü Yardımcılığı’na atanan Adnan Zeki Bıyık önceki gün göreve başladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nca Kırklareli Müftü Yardımcılığı’ndan Çorum’a atanan Adnan Zeki Bıyık, yeni görevinde mesai başı yaptı.
Daha önce Ortaköy İlçe Müftülüğü de yapan ve kamuoyunda ‘Popstar Müftü’ olarak bilinen Bıyık, Çorum’da idari ve mali işlerden sorumlu Müftü Yardımcılığı görevini yürütecek.
Meslekte 29 yılı geride bırakan Bıyık, bazı haber sitelerinde köşeyazarlığı yaptığını ve halen radyo programcılığı alanında yükseköğrenim gördüğünü söyledi.
Şair ve bestekarlık yönü de bulunan Bıyık, Çorum Müftülüğü bünyesinde Türk Tasavvuf Musıkisi Korosu kurmayı hedeflediğini açıkladı.

 

ADNAN ZEKİ BIYIK KİMDİR?
Çorum Müftü Yardımcısı Adnan Zeki Bıyık, 1970 yılında Samsun’un Havza ilçesinde doğdu. İlk ve orta tahsilini memleketinde tamamladı. Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Bölümü’nü bitirdi. Yine aynı üniversiteye bağlı AÖF Sosyal Bilimler Bölümü’nden de mezun oldu.


Kayseri Büyükşehir Belediye Konservatuarı’nı tamamladı. Konservatuar yıllarında Viola sanatçısı ve Bestekâr Dr. Mustafa Uyan' dan mûsikî bilgisi ve repertuar dersleri alarak müzik bilgisini ilerletti. Ayrıca Neyzen Dr. Hakkı Tekin'den tefeyyüz etti. Ankara’da görev yaptığı yıllarda Ankara Büyükşehir Belediyesi TSM ve THM korolarında korist olarak çalıştı. Kültür Bakanlığı Devlet Halk Dansları Hocalarından Ulya Turgut Hanım'dan sahne estetiği ve diksiyon dersleri aldı. Kültür Bakanlığı THM sanatçısı Salih Turhan'dan müzik alanında istifade etti. Kayseri'de İlahiyat eğitimi aldığı sıralarda Neveser Musiki Topluluğu ve Aydınlar Ocağı Türk Tasavvuf Müziği Topluluklarını kurdu. Bu topluluklarla çok sayıda konser verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı iki buçuk yıllık Müftüler ve Vaizler İhtisası Eğitim Merkezi’ni bitirdi. Görevde yükselme sınavlarında başarılı olunca 2005 yılında Afyon-Dinar Vaizi, 2005 Ekim ayında da Hakkâri-Çukurca Müftüsü olarak atandı.
2007 yılında Konya'nın Tuzlukçu İlçesine müftü olarak atandı. Kendi ilçesinde 12 imamdan oluşan ‘Nasrettin Hoca Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nu oluşturdu ve bu ekiple birçok konserler verdi. Konya Beyşehir'de ise ‘Eşrefoğlu Türk Tasavvuf Musikisi Topluluğu’nu kurdu ve şefliğini yaptı. İlahiyat fakültesi bitirme tezi olarak ‘Sanat Güneşi Zeki Müren'in Türk müziğine ve sahnesine getirdiği yenilikler’ konusunu araştırdı. Bu tez ile İlahiyat Fakülteleri tarihinde bir ilke imza attı.

30 civarında bestesi bulunan Bıyık’ın ‘Yandır Beni’ ve’Ya Vedûd’ adlı iki albümü vardır. Yüksek Lisansını, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı’nda Türk Din Mûsikîsi alanında tamamladı. Master tezi olarak yine Türkiye'de bir ilk olan ‘Günümüz Mûsikîşinas Din Adamları’ adlı konu ile bilim uzmanı oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca Eylül 2011'de Çorum-Ortaköy İlçesine tayin edildi. Hititler'in başşehirliğini yapmış Ortaköy'ün Hitit Dönemindeki adı olan Şapinûva ismini taşıyan kurduğu ‘Şapinûva İmamları’ adlı korosu ile Türk-İslam Kültürüne hizmete devam etti.

Muhtelif haber ve sanat sitelerinde makaleler yazıp köşe yazarlığı yapan Bıyık, 11 Ekim 2013 ve 20 Ekim 2018 tarihleri arasında Kırklareli İl Müftü Yardımcılığı görevinde bulundu.
5 Kasım 2018 tarihinde Çorum İl Müftü Yardımcılığı görevine atanan Bıyık, evli ve 3 çocuk babasıdır.

‘Atatürk ve Etrafındaki Müzisyen Din Adamları’, ‘Yaşayan Mûsikîşinas Din Adamları’, ‘Makalelerim’, ‘Fetvalarım’ adlı kitapları basılmakta olan Bıyık, Arapça ve orta derecede İngilizce bilmektedir.

Editör: Haber Merkezi