Dr. Öğretim Üyesi Zekeriya Işık, bugün müslümanların en büyük probleminin İslam'ın özünü oluşturan tevhidi ve ümmet bilincini anlama, kavrama, inanç ve zihin dünyasına hakim kılarak gündelik yaşama aktarabilme sorunu olduğunu söyledi.


ÇORİMDER'in her hafta düzenlediği fasıl kahvaltısının bu haftaki konuğu Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Yüksek Okul Müdürü ve İnsani Değerler Platformu Dönem Sözcüsü Dr. Öğretim Üyesi Zekeriya Işık oldu.


Müslümanların ortak ideallerini hayallerini geçmiş ve gelecek tasavvurlarını kaybettiğini belirten Işık, bugün İslam dünyasının içinde bulunduğu parçalanmışlık, geri kalmışlık ve sömürgeleştirilmişliğin bu hali açıklayan dramatik bir durum olduğunun altını çizdi.


"Bugün müslümanların en temel sorunlarından birisi de şüphesiz tarihi, edebi ve felsefi tefekkür edebilme kabiliyetini yitirmiş olmasıdır" diyen Işık, "Bu alanlarda düşünemeyen ve üretemeyen bir toplumun hem dini ve pozitif ilimleri doğru anlamak ve anlamlandırmak kabiliyeti geliştirmesi hem de sağlam, özgüveni yüksek, idealist ve hemen her alanda üretken bir yapıya bürünmesi mümkün değildir" dedi.


Çağın gereklerine göre yeni eğitim ve öğretim modelleri geliştirmek zorunda olunduğunu kaydeden Işık, "12 yıllık zorunlu eğitimin ardından çoğunlukla okuduğu kitap sayısı beşi geçmeyen, toplasanız kendine özgü yazdıkları yirmi otuz sayfayı bulmayan sınıf, seminer vb. etkinliklerde hiç söz alarak kendini ifade etme fırsatı ya da özgüvenini kendinde bulamayan bireyler var ederek yolumuza devam edemeyiz" ifadelerini kullandı.
Okullarda tarih, edebiyat, felsefe, teknolojinin çeşitli dallarında kulüpler ve gruplar olması gerektiğine değinen Işık, "Okumalar, analitik tartışmalar, yazma faaliyetleri, deney ve saha araştırmaları ile öğrenme etkinlikleri hem çeşitlendirilmeli hem de çoğaltılmalı ve dersliğin dışına da yayılmalıdır" dedi.


Konuşmasının sonunda öğrencilere tavsiyelerde bulunan Işık, "Okuma, yazma, bir konuyu tartışmaya yönelik gruplar, etkinlikler oluşturun. Çorimder size bu konuda her türlü alt yapı desteğini sunsun, siz de bu tür çalışmalar yapın. Okumak çok güzel ama yetmez tartışın da, dergi, gazete çıkartın aylık olsun senede 7, 8 tane olsun kabiliyetinize göre her biriniz bir köşe yazısı yazın, şiir kabiliyeti olan şiir, hikaye kabiliyeti olan hikaye yazsın. Araştırma kabiliyeti olan kendince incelediği konuyu yazsın. Bütün bunlar sizin, toplumumuzun ve dahi bütün bir ümmetin gelişimi için elzemdir" şeklinde kaydetti.


Işık, İslam dünyasının ciddi problemlerle karşı karşıya olduğunu ve bununda neden böyle olduğunun sorgulaması gerektiğinin altını çizdi.
Akademik başarının önemine işaret eden Işık, öğrencilerden derslerine iyi çalışmalarını sınavlara planlı, programlı ve istikrarlı bir şekilde hazırlanmalarını, bunları yaparken de birbirlerine destek olmalarını istedi. 

Editör: Haber Merkezi